Doe je van 18 t/m 24 april mee met de Lente Challenge? 🌸

Hoe ontdek je waar je écht gelukkig van wordt?

3 juni 2022

Hoe ontdek je waar je écht gelukkig van wordt?

gelukkig worden

Waar vroeger velen van ons op zoek waren naar financieel succes en bekendheid, beseffen we ons steeds meer dat geluk de echte rijkdom is. Maar wat maakt je nu écht gelukkig? Als we het aan 100 mensen zouden vragen, krijgen we hoogstwaarschijnlijk 100 verschillende antwoorden.

Waar de één gelukkig wordt van een huisje, boompje, beestje, zit voor de ander het geluk in de kleine momenten in het leven – als het drinken van een kopje koffie in de ochtendzon. Weer een ander zou het liefst in zijn eentje de wereld over reizen. We zijn allemaal anders, maar gelukkig worden willen we allemaal.

Waar word je écht gelukkig van?

Maar wat als je nu niet weet wat je écht gelukkig maakt? Vaak liggen je interesses, passies en levensstijl op één lijn – en dus ook de dingen die je gelukkig maken. Maar het kan ook zo zijn dat je een bepaald pad hebt gekozen in je leven omdat je dacht dat het je gelukkig zou maken. En dit bleek vervolgens niet het geval te zijn. Deze 6 vragen helpen je ontdekken waar je écht gelukkig van wordt.

#1 Wat zorgt ervoor dat je de tijd vergeet?

Wanneer we enthousiast over iets zijn, hebben we vaak de neiging om de tijd te vergeten. We doen een bepaalde taak of activiteit met plezier omdat we het proces leuk vinden, achter het idee staan of toewerken naar een mooi eindresultaat. Het is dan ook niet gek dat mensen die hun werk leuk vinden vaak gelukkiger zijn. Door jezelf de volgende vragen te stellen kom je erachter waardoor je hersenen meer endorfine – het belangrijkste hormoon voor het geluksgevoel – gaan aanmaken.

  • Welke taak/activiteit deed je met zoveel plezier dat je de tijd vergat?

  • Welke taak/activiteit kan je urenlang doen?

#2 Waar kan je uren over praten?

Vaak kunnen we uren praten over de dingen waar we gepassioneerd over zijn. En net als bij de dingen die we uren kunnen doen, is alles waar je non-stop over kan praten een goede indicator voor geluk. Als je eindeloos kunt praten over filmhuisfilms, duurzame kleding of zelf je eigen pasta maken, kan dit betekenen dat dit precies de dingen zijn die jou gelukkig maken.

#3 Welke dingen maakten je gelukkig als kind?

Als je niet weet wat je op dit moment gelukkig maakt, kan je ook terugdenken aan je kindertijd. Als kind had je nog geen zorgen, verantwoordelijkheid en beperkingen, dus de kans is groot dat je precies deed waar jij gelukkig van werd.

Was je als kind al boeken aan het schrijven? Kon je dagen met je vrienden voetballen? Of trad je graag op voor je familie met een dans die zelf had gemaakt? Er is een grote kans dat je hobby’s als kind verklappen waar je geluk ligt.

waar word je gelukkig van?

#4 Wat zou je doen als geld geen rol speelde?

Veel mensen kiezen voor een bepaald carrièrepad omdat er een goede financiële beloning aan gekoppeld is. Maar is het niet vreemd om werk te doen wat je niet gelukkig maakt, om zo langer door te leven en meer te doen van wat je niet gelukkig maakt?

Het kan zijn dat je jezelf niet meer de vraag ‘Wat maakt mij gelukkig’ hoeft te stellen, omdat je het antwoord al weet. Er is nu alleen geen optie om te doen wat jou gelukkig maakt door financiële redenen. Onthoud dat je altijd verandering kan maken door kleine stappen te zetten in de richting van je dromen.

#5 Wie is je inspiratie?

We hebben allemaal wel iemand die ons enorm inspireert. Of het nu een bekend persoon is met een enorme following, die dagelijks mensen inspireert met motiverende teksten, of een vriend of vriendin – dat maakt niet uit. In je zoektocht naar geluk kan je dus ook kijken naar mensen die het al gevonden hebben.

Door jezelf af te vragen waarom deze persoon jou inspireert, en wat het precies is wat jou hierin inspireert, kan je naar manieren zoeken om dit ook in jouw eigen leven toe te passen. Stel, je bent geïnspireerd door een account van een persoon op Instagram die haar eigen accessoires haakt. Kan je jezelf voorstellen om iets soortgelijks te doen? En zou je hier gelukkig van worden?

#6 Welk dagelijks moment brengt je geluk?

Soms zit geluk niet in de grootse dingen, maar juist in de kleine momenten als het hebben van een fijn gesprek met een vriend(in), de ochtendzon op je gezicht of het zien van de lucht die roze kleurt aan het einde van de dag.

geluk

Misschien begint geluk wel bij het besef dat er niet één ding is wat ons gelukkig maakt, – maar dat iedere dag weer een kans is om lief te hebben, dankbaar te zijn voor wat we hebben en simpelweg te zijn. Het leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Misschien zou bewustzijn een betere maatstaf voor geluk zijn dan succes, roem of bekendheid. En zit het geluk en de schoonheid van het leven in waar je bent, in het hier en nu.

Probeer de affirmaties in de Meditation
Moments app

Een tool die je helpt bij het stilstaan in het hier en nu is meditatie. In de Meditation Moments app vind je verschillende meditaties die je hierbij helpen. Zo heb je begeleide meditaties die je helpen bij het kiezen van een intentie voor de dag, maar ook ontspanningsmeditaties die je helpen om te focussen op dit moment. Door regelmatig te mediteren creëer je niet alleen meer rust in je hoofd, maar ga je ook op een bewustere manier door het leven met meer oog voor de schoonheid om je heen.

De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.