3 krachtige manieren om dankbaarheid te beoefenen

3 krachtige manieren om dankbaarheid te beoefenen

23 januari 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
dankbaarheid

Als je maar een ding zou kunnen doen om gezonder en gelukkiger te zijn, dan zou dat het uiten van dankbaarheid moeten zijn. Het opmerken en genieten van kleine, alledaagse positieve momenten heeft namelijk een positief effect op onze gezondheid, veerkracht en geluk in het algemeen. Daarom geven we je drie krachtige dankbaarheidsoefeningen die je dagelijks kunt doen om tevreden en gelukkig te zijn.

Wat is de betekenis van dankbaarheid?

Je zou kunnen denken dat de betekenis van dankbaarheid simpelweg “dankjewel” zeggen is. Toch is dit iets ingewikkelder als we naar de wetenschap kijken.

Dankbaarheid is niet alleen een actie, maar ook een positieve emotie. Je kunt dankbaar zijn voor iets of iemand in je leven op een bepaald moment, maar je kunt ook in een staat van dankbaarheid leven.

Volgens de positieve psychologie kunnen we dankbaarheid omschrijven als een diepere waardering voor iets of iemand wat zorgt voor een langdurig gevoel van positiviteit. Dat is de kracht van dankbaarheid.

Waarom dankbaarheid beoefenen?

Je kunt de kracht van dankbaarheid gebruiken voor verschillende doeleinden. Het stelt je in staat om het heden te vieren, blokkeert negatieve emoties en maakt je stressbestendiger.

Regelmatig dankbaarheid beoefenen heeft de volgende voordelen:

 • Tevreden gevoel over het leven in het algemeen
 • Sterker geluksgevoel
 • Optimistische kijk op de toekomst
 • Beter immuunsysteem
 • Meer energie en enthousiasme
 • Betere focus
 • Meer vooruitgang bij het bereiken van persoonlijke doelen
 • Betere nachtrust
 • Meer veerkracht in moeilijke tijden
 • Sterkere relaties
 • Meer empathie
 • Minder stress

3 manieren om dankbaarheid te beoefenen

Het fijne aan dankbaarheid is dat je het altijd en overal kunt beoefenen. We geven je drie manieren om dankbaarheid te beoefenen om meer geluk, vervulling en welzijn in je leven te roepen.

1. Houd een dankbaarheidsdagboek bij

Er is een spiritueel gezegde dat zegt dat wanneer we dankbaar zijn, we het universum een seintje geven om meer te geven van wat we al hebben. Wat je geeft is wat je krijgt. Daarom is het belangrijk om regelmatig dankbaarheid te beoefenen.

De eerste manier om dit te doen is door dagelijks de dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Je kunt zelf een lijstje maken met drie dingen waarvoor je dankbaar bent op die dag of je kunt de volgende vragen beantwoorden:

 • Wat bracht me geluk vandaag?
 • Wat bracht me innerlijke rust vandaag?
 • Wie/wat heeft me geïnspireerd vandaag?

Wees je ervan bewust dat je niet iedere dag hetzelfde opschrijft. Op deze manier dwing je jezelf om beter na te denken over dat waar je dankbaar voor bent.

Dankbaarheid heeft te maken met het opmerken van de positieve dingen die al om je heen zijn. Dit betekent niet dat je het lijden in de wereld negeert, maar dat er ruimte is voor zowel de hoogte- als de dieptepunten in het leven.

Je zou dankbaar kunnen zijn voor kleine momenten van vreugde als een warme kop koffie, schone lakens of een glimlach van een onbekende op straat. Maar je kunt ook dankbaar zijn voor grotere dingen als je gezondheid, familie of geloof.

2. De kracht van dankbaarheid en meditatie

Een andere manier om dankbaarheid te beoefenen is door middel van meditatie. Je kunt in stilte mediteren en nadenken over de dingen waar je dankbaar voor bent, maar dit kan soms best lastig zijn. Onze gedachten beginnen af te dwalen en we hebben moeite om ons op de meditatie te focussen.

Een geleide dankbaarheidsmeditatie maakt het meditatieproces eenvoudiger. De stem leidt je door de meditatie heen, waardoor je niet snel afgeleid raakt. Een geleide meditatie helpt je ook bij het reflecteren door je dieper over een bepaald onderwerp na te laten denken.

In de Meditation Moments app staan verschillende geleide dankbaarheidsmeditaties die je helpen bij het ontwikkelen van een dankbaarheidsmentaliteit. Alle dankbaarheidsmeditaties zijn eenvoudig te vinden in de categorie Dankbaarheid.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

3. Wandelen

Wandelen is niet alleen een goede manier om dankbaarheid te beoefenen, het zorgt ook voor meer rust in je hoofd. Je hebt niet veel tijd nodig om deze oefening te doen. Neem 20 minuten (of langer) de tijd om naar buiten te gaan en een wandeling te maken.

Denk tijdens het wandelen na over de dingen waar je dankbaar voor bent. Het krachtige aan deze oefening is dat je inspiratie uit je omgeving kunt halen. Misschien ben je dankbaar voor je benen die je overal brengen waar je wilt of geniet je van de frisse lucht die je inademt. Neem de tijd om stil te staan bij de mooie dingen om je heen en gebruik hierbij al je zintuigen.

Als je extra begeleiding wilt, dan kun je er ook kiezen om een geleide wandelmeditatie te doen. In de Meditation Moments app vind je verschillende wandelmeditaties in de categorie Wandelen. Deze meditaties kun je afspelen tijdens het wandelen en helpen je om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent.

Wat is de betekenis van dankbaarheid?

Dankbaarheid is niet alleen een actie, maar ook een positieve emotie. Volgens de positieve psychologie kunnen we dankbaarheid omschrijven als een diepere waardering voor iets of iemand wat zorgt voor een langdurig gevoel van positiviteit.

Hoe kan ik dankbaarheid beoefenen?

Door een dankbaarheidsmeditatie te doen, neem je de tijd om na te denken over al het moois in je leven. In de Meditation Moments app vind je verschillende dankbaarheidsmeditaties.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis