Hoe creëer je een positieve mindset? 3 strategieën

Hoe creëer je een positieve mindset? 3 strategieën

23 januari 2023
Bewerkt op 9 augustus 2023
vrouw lacht positieve mindset

Het creëren van een positieve mindset is essentieel voor het behalen van succes in elk gebied van je leven. Door een positieve houding aan te nemen, kun je uitdagingen en obstakels overwinnen, positieve kansen aantrekken en meer geluk en voldoening ervaren.

Door de controle te nemen over je gedachten en overtuigingen, kun je je geest trainen om op het positieve te focussen. Dit stelt je in staat om je doelen te bereiken en je mooiste leven te leven. Of je nu je relaties, carrière, of (mentale) gezondheid wilt verbeteren, het implementeren van de volgende strategieën kan je helpen een positieve mindset te creëren en blijvend succes te behalen.

Wat is mindset?

Mindset is de verzameling van houdingen, overtuigingen en waarden die bepalen hoe een persoon denkt en reageert op de wereld om zich heen. Het is een psychologische term die verwijst naar iemands onderliggende aannames en overtuigingen over zichzelf en de wereld, die invloed hebben op hun gedachten, gevoelens en gedrag. De manier van denken van een persoon kan positief, negatief of neutraal zijn, en heeft invloed op hoe deze persoon in het leven staat.

Het belang van een positieve mindset

Een positieve mindset is belangrijk omdat het je helpt te focussen op de goede dingen in het leven. Dit leidt vaak tot meer geluk, veerkracht en motivatie. Bovendien kan het hebben van een positieve mindset je in staat stellen om uitdagingen en obstakels met een optimistische en oplossingsgerichte houding aan te gaan. Het vermogen om uitdagingen aan te gaan helpt je uiteindelijk bij het bereiken van je doelen.

Het is noodzakelijk om je denkwijze en overtuigingen te veranderen als je een positieve mindset wilt creëren. Hiervoor moet je het verhaal dat je over jezelf vertelt veranderen. Je leert hier meer over in het programma Meester worden over je mind in de Meditation Moments app.

3 manieren om een positieve mindset te creëren

Hoe zorg je ervoor dat je mindset voor je werkt, in plaats van tegen je? Er zijn verschillende manieren om een positieve mindset te creëren.

1. Meditatie

Meditatie zorgt voor rust in je hoofd en geeft je energie. Deze innerlijke rust laat je inzien dat je leven een aaneenschakeling van momenten is en dat elke keuze die je nu maakt invloed heeft op je toekomst. Daarom is het belangrijk om zo bewust mogelijk in het hier en nu te zijn.

Wat bedoelen we hiermee? In het hier en nu zijn betekent dat je aandacht in het moment is. Je verliest jezelf dus niet in het verleden of piekert over de toekomst. In het huidige moment kun je helder en bewust nadenken.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Programma: Meester worden over je mind

Het programma Meester worden over je mind uit de Meditation Moments app, helpt je bij het stimuleren van positieve gedachten. In 5 lessen (5-11 minuten) leer je hoe je je mindset kunt veranderen om zo de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Het programma Meester worden over je mind bestaat uit de volgende lessen:

  • Bewust zijn
  • Mindset: je denkwijze
  • De mind: je denkende geest
  • Je persoonlijke besturingssysteem
  • Hersentraining

Wil je de kwaliteit van je gedachten veranderen? Beluister het programma Meester worden over je mind in de Meditation Moments app.

programma meester worden over je mind

2. Dankbaarheid

Een andere manier om een positieve mindset te ontwikkelen is door je dankbaarheid uit te spreken. Tijdens het beoefenen van dankbaarheid, richt je je gedachten en aandacht op de dingen die goed gaan in je leven. Dit kan helpen om je focus te verleggen van negatieve gedachten en gevoelens, om zo in een positieve stemming te komen.

Er zijn verschillende manieren waarop je dankbaarheid kunt beoefenen. Je kunt het uitspreken, opschrijven of je kunt een dankbaarheidsmeditatie doen. In de categorie Dankbaarheid in de Meditation Moments app vind je verschillende dankbaarheidsmeditaties.

3. Beweging

Onze geest en ons lichaam zijn op veel manieren met elkaar verbonden. De geest heeft het vermogen om het lichaam te beïnvloeden, en het lichaam kan ook de geest beïnvloeden. Als we bijvoorbeeld gestrest of angstig zijn, kunnen er fysieke symptomen optreden, zoals een versnelde hartslag, oppervlakkige ademhaling en gespannen spieren.

Maar het werkt ook andersom. Tijdens het sporten of bewegen zorgt ons lichaam dat er endorfine (ook wel het gelukshormoon genoemd) vrijkomt. Hierdoor verbetert onze stemming en voelen we ons gelukkiger.

De verbinding tussen lichaam en geest is complex en er is nog veel dat wetenschappers niet begrijpen. Wat we wel weten is dat ze nauw met elkaar verbonden zijn en een grote invloed op elkaar hebben. Als we onze gezondheid en de kwaliteit van ons leven willen verbeteren, is het daarom belangrijk om voor zowel ons lichaam als onze geest te zorgen.

Vind manieren voor jezelf waarop je meer kunt bewegen gedurende de dag. Denk aan regelmatig een pauze nemen om een rondje te lopen, je uit te rekken of buiten een wandeling te maken. Ga op zoek naar kansen gedurende de dag om je lichaam te bewegen, zoals het nemen van de trap in plaats van de lift of het doen van huishoudelijke klusjes.

Je kunt ook proberen om activiteiten te vinden die je leuk vindt en waarbij beweging betrokken is, zoals dansen, wandelen of tuinieren. De sleutel is om iets te vinden dat voor jou werkt, zodat je er een vast onderdeel van je routine van kunt maken.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis