Alles wat je moet weten over het derde oog

Alles wat je moet weten over het derde oog

19 januari 2024
Bewerkt op 3 juli 2024
derde oog chakra

Op de plek tussen je wenkbrauwen zit je zesde chakra, het Ajna-chakra. Deze plek is als een geheime schatkamer in jezelf en wordt ook wel het derde oog genoemd.

Wat is je derde oog?

Het derde oog chakra is je zesde chakra en bevindt zich in het midden van het voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Hindoes en boeddhisten geloven dat chakra’s wielvormige energiecentra zijn, die door het hele lichaam verspreid zijn en je welzijn beïnvloeden. Om je fysiek en mentaal goed te voelen, is het belangrijk dat je chakra’s ‘open’ en in evenwicht blijven.

Lees meer: Ontdek de 7 chakra’s en hun betekenis

Waar staat je derde oog voor?

Het derde oog chakra is een speciaal soort energiecentrum dat ‘voorbij wijsheid’ betekent. Het wijst je de weg naar innerlijke kennis als je hiervoor open staat. Als dit chakra wijd open is, kunnen er bijzondere dingen gebeuren, zoals helderziendheid, telepathie, levendige dromen en een superactieve verbeeldingskracht. Daarnaast wordt het vaak verbonden met je intuïtie. Er wordt geloofd dat het derde oog kan helpen bij het ontwikkelen van een sterkere intuïtie.

In bepaalde situaties is het belangrijk om een sterke intuïtie te hebben. Intuïtie is je onderbuikgevoel, wanneer je instinctief weet dat iets wat je doet juist of onjuist is.

Bijvoorbeeld, je zit in een sollicitatiegesprek. Het bedrijf, de functie en zelfs het team lijken allemaal perfect op papier. De interviewer is vriendelijk, de werkomgeving is uitnodigend en het salaris is goed. Toch, terwijl het gesprek vordert, begin je je ongemakkelijk te voelen. Het is niets concreets dat je kunt aanwijzen – geen rode vlaggen of alarmerende uitspraken. Maar iets voelt simpelweg ‘niet juist’. Dit is je intuïtie die je vertelt dat dit misschien niet de juiste match voor jou is. Je besluit op je gevoel af te gaan en beëindigt de sollicitatieprocedure. Maanden later ontdek je dat het bedrijf interne problemen heeft, wat het onplaatsbare gevoel tijdens het sollicitatiegesprek verklaart.

Er zijn vast wel eens momenten geweest waarop je tegen jezelf hebt gezegd: “Ik had beter naar mijn gevoel moeten luisteren”. Maar waarom is het belangrijk om je intuïtie te volgen? Zelfs grote denkers als Immanuel Kant en Carl Jung, benadrukten honderden jaren geleden al het belang van intuïtie en de impact ervan op hun persoonlijke en professionele leven. Zij zagen intuïtie als kennis en wijsheid die in ieder van ons schuilt en waar iedereen toegang tot heeft.

Het is daarom belangrijk om je derde oog chakra in balans te houden. Als dit chakra is geblokkeerd, kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Verwarring
  • Onzekerheid
  • Cynisme en negatief denken
  • Gebrek aan een doel in het leven

Het openen van je derde oog kan zorgen voor de volgende voordelen:

  • Versterkte intuïtie en inzicht
  • Mentale helderheid
  • Verbeterde concentratie
  • Duidelijke zelfexpressie
  • Een groter geluksgevoel
  • Besluitvaardigheid

Hoe kun je je derde oog chakra in balans brengen?

Het derde oog chakra kan het beste in balans worden gebracht door meditatie. Als je derde oog chakra geblokkeerd is, kun je een tintelend of pulserend gevoel ervaren tijdens het mediteren. Dit is een teken dat het chakra weer in balans wordt gebracht of zich weer opent.

Je kunt ook specifieke yogahoudingen of ademhalingsoefeningen gebruiken voor het openen van je derde oog chakra. De houdingen die je kunt proberen zijn child pose (Balasana) of dolphin pose (Catur Svanasana). In beide houdingen reikt je voorhoofd naar de grond.

Je kunt ook gebruikmaken van een meditatie mantra voor het openen van je derde oog chakra. Mantra’s die horen bij het derde oog zijn bijvoorbeeld ‘SHAM’ en ‘HAMSA’. Je kunt deze mantra’s in je hoofd herhalen tijdens het mediteren, maar je kunt ze ook zingen. Bij het zingen, ook wel ‘chanten’ genoemd, is het belangrijk dat je je focust op de intentie achter de woorden en de trillingen van het geluid.

Is je derde oog openen gevaarlijk?

Het openen van het derde oog chakra kan leiden tot spirituele ervaringen en het loslaten van diepgewortelde emoties. Dit kan best gevaarlijk klinken, toch? Hoewel dit proces voor sommigen overweldigend kan zijn, is het absoluut niet gevaarlijk. Het idee dat het openen van je derde oog gevaarlijk zou zijn, kmt door het feit dat je gevoeliger kan zijn na het openen van dit chakra. Het kan gebeuren dat je plotseling levendige dromen hebt of energieën van anderen sterker voelt. Maar dit is niet per se gevaarlijk. Sterker nog, het is precies het tegenovergestelde: als je derde oog geopend is, kun je niet meer eenvoudig gemanipuleerd of negatief beïnvloed worden door de maatschappij of door anderen, omdat je altijd en overal toegang hebt tot je innerlijke wijsheid.

Wel is het belangrijk om dit proces met de juiste intentie te benaderen – negeer nooit je eigen grenzen en stop altijd als je een heel ongemakkelijk gevoel ervaart. Tijdens het openen van je derde oog gaat er namelijk veel energie stromen. Soms kan het lastig zijn om dit zelf te verwerken. Wat je het beste kunt doen? Je kunt de hulp van een mentor inschakelen die je kan begeleiden tijdens dit proces. Een andere optie is om het simpelweg met rust te laten, zodat het op een natuurlijke manier gebeurt.

Wat is het derde oog?

Het derde oog chakra (Ajna-chakra) is je zesde chakra en bevindt zich in het midden van het voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Dit chakra heeft alles te maken met je innerlijke wijsheid en intuïtie.

Hoe kan ik mijn derde oog openen?

Het derde oog chakra kan het beste in balans worden gebracht door meditatie. Ook kun je specifieke yogahoudingen en ademhalingsoefeningen gebruiken om je derde oog te openen.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis