Doe je van 18 t/m 24 april mee met de Lente Challenge? 🌸

Mediteren voor beginners? Deze 5 tips helpen je op weg

5 februari 2019

Mediteren voor beginners? Deze 5 tips helpen je op weg

Daar zit je dan op je meditatiekussentje. Je hebt besloten om het gewoon te proberen. Maar het blijkt nog behoorlijk lastig te zijn. Want hoe doe je dat toch, mediteren? Meditatie kan in het begin nogal overweldigend zijn, vooral als je nooit eerder bewust momentjes voor jezelf hebt genomen. Dit artikel over mediteren voor beginners helpt je op weg.

Mediteren voor beginners: waarom überhaupt beginnen?

Iedereen kan leren mediteren en mediteren is voor iedereen. Je hoeft hier geen ervaren yogi voor te zijn. Maar word jij een beetje onrustig van het beeld dat je alleen al stil moet zitten (en niet aan die planning kan werken, de afwas kan doen of de kids kan vermaken)? Dat is niet gek! Mediteren voor beginnerskan in het begin nogal verwarrend en soms zelf een beetje eng zijn.

Toch brengt meditatie zoveel ontspanning, positiviteit en innerlijke rust. Het is een fijne manier om een momentje voor jezelf te nemen, een meditation moment. En hoe vaak op een dag doe je dat nou? Hoe vaak doe je écht even niets? Dit momentje zorgt voor minder stress, geeft je een betere concentratie, laat je beter slapen en maakt je emotioneel meer in balans.

+ Meer lezen over meditatie? Meditatie: wat is het en waar is het goed voor

Mediteren voor beginners

Mediteren is best lastig. Zodra je gaat zitten op je kussentje of in die fijne stoel, razen de gedachten door je hoofd. Vooral als je net begint met mediteren kan het moeilijk zijn om deze gedachten los te laten. Daarom is een geleide meditatie een fijne en makkelijke manier om mee te beginnen. Dit is een meditatie die wordt geleid door een stem; je hoeft je alleen te focussen op deze stem en je hieraan over te geven.

Tips over mediteren voor beginners

1. Begin klein

Ontzettend goed als je voor jezelf het doel stelt om ‘vanaf nu’ elke dag 20 minuten te mediteren. Maar als je nog nooit eerder hebt gemediteerd, is dit doel misschien niet zo realistisch. Je kunt beter klein beginnen en de frequentie en duur van je meditation moments langzaam uitbreiden. Probeer hier wel direct regelmaat in te krijgen. Heb je bijvoorbeeld een routine ontwikkeld van elke 2 dagen 5 minuten mediteren? Dan kun je langzaam uitbreiden naar elke 2 dagen 10 minuten mediteren of 5 minuten per dag. 

2. Zet verwachtingen opzij

Lees jij lichtelijk jaloers de verhalen van mensen die ‘verlicht’ zijn door meditatie of hun directe lijntje met het universum hebben gevonden? Meditatie is geen hocus pocus of magie. Het is juist heel down to earth. Je neemt een momentje voor jezelf en zet je gedachten opzij. Dat is de primaire intentie. Ga dus niet mediteren met grote verwachtingen, uiteindelijk voel je vanzelf welk effect het op je heeft. Mediteer je regelmatig maar heb je niet het idee dat het wat doet? Mediteer dan een tijdje niet en kijk wat er dan gebeurt.

3. Plan je meditation moments in

Mediteren voor beginnerskan behoorlijk lastig zijn. Voor papa’s en mama’s die het druk hebben met het huishouden en de kids kan het lastig zijn om te mediteren. En als jij druk bent met je business en werkweken van ruim 70 uur maakt, schiet het nemen van een ‘meditation moment’ er zomaar eens bij in. Plan je meditaties daarom heel bewust in. Zet ze letterlijk in je agenda: ‘7:00-7:15, ochtendmeditatie’, bijvoorbeeld.

Tijd kan een behoorlijke mind fuck zijn. Je hebt het gevoel alsof je al zeker een half uur zit, terwijl er nog maar net 10 minuten zijn verstreken. Of juist andersom! Je kunt in zo’n flow zitten dat je al veel langer mediteert dan je dacht. Het is niet fijn om tijdens het mediteren op de wip te zitten. Zet daarom een timer, zodat je volledig ontspannen kunt gaan mediteren.

4. Mediteren voor beginners? Geniet ervan

Begin je pas met mediteren? Ga er ontspannen en zonder verwachtingen in en geniet ervan. Dat is het allerbelangrijkste! Geniet van de tijd die je neemt voor jezelf en ervaar welke voordelen dat geeft. Want die voordelen ga je zeker ervaren, als je het maar genoeg tijd en rust geeft.

5. Gebruik een meditatie app

Bij mediteren voor beginnerskan een meditatie appontzettend waardevol zijn. Meditation Moments is een bron van geleide meditaties en meditatiemuziek. Bij bijna alle meditaties kun je kiezen tussen verschillende lengtes. Wil je bijvoorbeeld 5, 10 of 15 minuten mediteren? Dan kun je dat gewoon aangeven en stopt de meditatie automatisch na de aangegeven minuten. Zo mediteer je nooit korter of langer dan de bedoeling is. Download de Meditation Moments app (Google Play / App store)

Probeer deze meditatie van 5 minuten uit de Meditation Moments app

De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.