Neem regelmatig een moment voor jezelf met een geleide meditatie

Neem regelmatig een moment voor jezelf met een geleide meditatie

1 augustus 2020
Bewerkt op 3 juli 2024
geleide meditatie

Mediteren is een fijne manier om een momentje rust te nemen voor jezelf. Maar vind je het lastig om te mediteren en weet je niet zo goed wat je moet doen? Een geleide meditatie kan je op weg helpen.

Wat is een geleide meditatie?

Mediteren is niet altijd even makkelijk. Je zit een tijdje stil om niets te doen, helemaal niets. In die tijd zou je ook je mails kunnen lezen, dat belangrijke telefoontje kunnen plegen of alvast de boterhammen voor de kids kunnen smeren. En dan moet je ook nog aan ‘niets denken’. Een best moeilijke opgave voor iemand die nooit eerder bewust deze momentjes rust heeft genomen.

Toch zijn de voordelen van meditatie groot. Het is een fijne manier om tot rust te komen, nieuwe energie te krijgen en beter te slapen. Een makkelijke manier om te beginnen met mediteren is door geleide meditaties. Tijdens deze meditaties luister je naar een stem (puur of in combinatie met muziek) die je door de meditatie leidt. Je hoeft dus alleen maar te luisteren en je volledig te laten leiden door de stem.

Deze vorm van meditatie kost relatief weinig inspanning en is fijn om mee te beginnen. Je hoeft niet te bedenken wat je wel (en vooral niet) moet doen en denken. Geleide meditatie is zeer geschikt voor mensen die behoefte hebben aan meditatie, maar het een uitdaging vinden om zelf de rust te vinden om te kunnen mediteren.

Waar komt geleide meditatie vandaan?

Meditatie is een eeuwenoude manier voor mensen om tot rust te komen. We kunnen door gevonden Hindoe geschriften stellen dat mensen 4000 jaar geleden al bezig waren met meditatie. Rond de vijfde en zesde eeuw voor christus waren er ook Boeddhistische teksten die verwezen naar deze vorm van rust.

Pas eeuwen later kwam ook in de Westerse samenleving het mediteren op gang, hoewel dit eerst in de vorm van yoga was. In de oorspronkelijke manier van mediteren werd bijvoorbeeld yoga gezien als een van de acht stappen naar verlichting.

Er werd een leraar per leerling aangewezen om deze te leren mediteren in stilte. Deze leraren hadden hun hele leven gewijd in het bestuderen van yoga, zowel op filosofisch als praktisch vlak. Al doende ontstond steeds meer behoefte om onder begeleiding te mediteren, en groeiden de privélessen uit in groepslessen. Dit was het begin van geleide meditatie.

Het doel van een geleide meditatie

Bij een geleide meditatie leidt de stem je aandacht ergens heen, bijvoorbeeld naar een bepaalde situatie in het verleden of naar omstandigheden die je een kalmerend gevoel geven. Het helpt je om je te focussen op je ademhaling, je lichaam of bepaalde herinneringen en beelden. Je geeft je hier volledig aan over. Als je eenmaal geoefender bent, kun je zelf een draai geven aan je meditatiemomenten en bijvoorbeeld ook eens zonder audio mediteren.

Geleide meditaties met muziek

Geleide meditatie wordt eigenlijk als verzamelterm gebruikt voor bekende meditatietechnieken die gebruikmaken van geleiding. Dit kan bestaan uit muziek of rustgevende klanten.

Muziek

Heb je weleens een massage genomen of ben je weleens in een schoonheidssalon geweest? Een van de onderdelen waardoor je heerlijk ontspant, is de muziek. Er zijn maar weinig salons die geheel in stilte werken. De reden hiervoor is dat stilte er soms voor kan zorgen dat je gedachten op hol slaan.

Er wordt daarom speciale meditatie muziek gedraaid waardoor je automatisch in het hier en nu wordt gebracht. Dit helpt ook met meditatie. Door op een comfortabele manier te gaan zitten en de muziek aan te doen, is het een stuk makkelijker om even je ogen te sluiten en de rust in je hoofd terug te brengen.

Klanken

Bij deze methode wordt er vaak gebruikgemaakt van klankschalen. Deze schalen zijn zo ontworpen dat de trillingen iets in beweging zetten in je lijf. De vibraties zorgen ervoor dat je uit je hoofd gaat en in een andere staat van bewustzijn komt. Deze ervaring schijnt helend te werken op zowel lichaam als geest.

sound bowl

Geleide meditatie app

Ben je op zoek naar een geleide meditatie app? De Meditation Moments app zit vol met geleide meditaties. Deze zijn geschikt voor verschillende stemmingen en momenten van de dag en hebben verschillende lengtes. Van 3 tot 45 minuten! Een aantal meditatie oefeningen uit de meditatie app zijn:

1. Dankbaarheid

Het is heerlijk om de dag goed te beginnen én af te sluiten. De geleide meditaties die gaan over dankbaarheid helpen je onder andere om in een energie van dankbaarheid te komen. Waar ben je deze ochtend of avond dankbaar voor?

Te vinden in: categorie ‘Start je dag’ en ‘Slaap lekker’

2. Affirmaties

Affirmaties zijn zinnen die je voor jezelf herhaalt, steeds opnieuw, alsof het de realiteit is. ‘Ik ben succesvol.’ ‘Ik heb een heerlijk leven.’ ‘Ik heb een prachtig lichaam.’ Tijdens de begeleide meditatie‘dagelijkse affirmaties’ word je geleid door dagelijkse, positieve affirmaties.

Te vinden in: categorie ‘Start je dag’

3. Anti-stress ademhaling

De geleide meditatie‘anti-stress ademhaling’ is gericht op het verbeteren van je ademhaling. Ben je gestrest of heb je gewoon even pauze nodig? Dan helpen ademhalingsoefeningen om rustiger te worden en te ontspannen. Tijdens de geleide meditatievolg je de stem die je helpt om beter te ademen.

Te vinden in: categorie ‘Ontspanning'

4. Inspiratie

De geleide meditaties van de categorie ‘inspiratie’ zijn bedoeld om je te motiveren en inspireren. Je wordt gestimuleerd om na te denken over vragen die leiden tot meer zelfinzicht en zelfbewustzijn.

Te vinden in: categorie ‘Inspiratie’

5. Visualisatie

Tijdens visualisatiemeditaties word je meegenomen op reis en zet je je eigen verbeeldingskracht in. Je vertaalt gedachten naar beeld en je kunt uiteindelijk tot meer ontspanning en nieuwe inzichten en ideeën komen.

Te vinden in: categorie ‘Visualisatie’

Beginnen met een geleide meditatie app?

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Wat is het voordeel van een geleide meditatie?

Tijdens een geleide meditatie leidt een stem je door de meditatie heen. Hierdoor dwalen je gedachten minder snel af en kun je je makkelijker focussen op de meditatie. Dit kan vooral fijn zijn als je een beginnende meditatiebeoefenaar bent.

Waar vind ik een goede geleide meditatie?

In de Meditation Moments app vind je meer dan 200 geleide meditaties. Deze zijn geschikt voor verschillende stemmingen en momenten van de dag en hebben verschillende lengtes (3-45 minuten).

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis