Doe je van 18 t/m 24 april mee met de Lente Challenge? 🌸

Meditatie voor kinderen: dít is wat het kan doen

17 juni 2019

Meditatie voor kinderen: dít is wat het kan doen

meditatie voor kinderen

Niet alleen volwassenen, ook kids zitten veel in hun hoofd. Dit kan leiden tot onrust, stress en slecht slapen. Nemen de gedachten en emoties de overhand? Dan is meditatie voor kinderen een fijne manier om te ontspannen en naar binnen te keren.

Een druk leventje

We leven in een tijd vol mogelijkheden en kansen. Een prestatiegerichte samenleving waarin veel mogelijk is en veel verwachtingen zijn. Niet alleen voor ons volwassenen, maar ook voor onze kinderen.

Ze leven vaak een druk leventje. Goed hun best doen op school en huiswerk maken, maar ook sporten, spelen, afspreken met vriendjes. En ondertussen sociale media bijhouden, op de hoogte blijven van de nieuwste YouTube-filmpjes of af en toe een potje gamen.

Al deze prikkels maken dat het soms een beetje te veel wordt en zorgen en stress de hoek om komen kijken. Meditatie is voor kinderen een manier om te ontspannen en zonder al te veel zorgen hun leven te leven.

Positieve effecten van meditatie voor kinderen

Kinderen die al jong leren mediteren nemen dit de rest van hun leven mee. Ze leren om met hun emoties of angsten om te gaan, hoe ze zich kunnen ontspannen, gefocust kunnen blijven, hun eigen energie bij zich kunnen houden en orde kunnen scheppen in de chaos in hun hoofd. Kortom: in contact komen met zichzelf.

Mediteren is voor iedereen

Mediteren is voor iedereen en voor alle leeftijden. Hier hoef je geen bepaalde geloofsovertuiging voor te hebben of de 50 voor gepasseerd te zijn. Het is voor jong en oud en dus ook erg geschikt voor kinderen. Voor álle kinderen (hooggevoelig of niet).

De effecten die meditatie kan hebben:

  • Kalmer en rustiger worden
  • Beter concentreren
  • Zelfvertrouwen vergroten
  • Meer fantasie en creativiteit
  • Beter slapen
  • Beter omgaan met emoties

Daarnaast gaan onze geleide meditaties voor kinderen over thema’s als dankbaarheid, visualiseren, vertrouwen, liefde en affirmaties. Door de meditaties leren kinderen automatisch over deze belangrijke thema’s.

Meditatie is bovenal een fijne tool waar kinderen altijd op terug kunnen grijpen als het allemaal even te veel wordt.

Mediteren op school

Dat meditatie positieve effecten heeft weten ze op de Maharishi School of the Age of Enlightenment (MSAE) in de Verenigde Staten maar al te goed. Op deze school mediteren de leerlingen twee keer per dag 10 tot 15 minuten. Zelfs de allerkleinsten mediteren dagelijks! Deze school behaalt bijzondere resultaten en scoort wat toetsen betreft systematisch in de top 1% van Amerika.

Meditatie voor kinderen: een uitdaging?

Kinderen kunnen om dezelfde redenen mediteren als volwassenen, maar de technieken zijn wel wat anders. Het blijven (enthousiaste, rennende, vliegende) kids.

Als je als volwassene voor de eerste keer mediteert, ervaar je vaak wat ongemak. Je weet niet goed hoe je moet zitten, het duurt zo lang, je krijgt je gedachten maar niet stil en je rug begint te kriebelen. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

Bij kinderen zal het in het begin ook even wennen zijn. Alleen al stilzitten kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Daarom zijn geleide kindermeditaties erg fijn. Het enige wat je kind hoeft te doen is luisteren.

De geleide meditaties neemt ze mee in een positief verhaal dat past bij hun leefwereld. Ze worden geprikkeld om hun creativiteit en voorstellingsvermogen te gebruiken. Hun fantasie gaat aan. En ondertussen leren ze zich ontspannen; de aandacht gaat naar binnen.

Fijne en veilige omgeving

Kids kunnen het in het begin misschien wat onwennig of zelfs een beetje spannend vinden. Het is daarom belangrijk dat ze mediteren in een veilige en rustige omgeving waar ze zich prettig voelen, dicht bij een ouder of vertrouwd persoon.

Zorg ervoor dat je kind niet afgeleid kan worden en dat de ruimte stil is. Laat hem of haar lekker en comfortabel zitten of liggen, bijvoorbeeld met een dekentje. Kan je kind zijn of haar ogen niet dicht houden? Of verandert hij of zij veel van houding? Dat is allemaal goed, er zijn geen eisen of verplichtingen.

Een heel fijn moment om te mediteren is bijvoorbeeld ’s avonds in bed. Zo kun je op een fijne manier samen ontspannen de dag afsluiten en er echt een momentje en ritueel van maken.

Meditaties voor kinderen in de app

Maar hoe vaker je samen met je kids mediteert, hoe sneller het een routine wordt en hoe meer effect het zal hebben. In de Meditation Moments App staan verschillende meditaties voor kinderen. Deze kindermeditaties hebben verschillende lengtes (4-5 minuten & 8-9 minuten).

Alle meditaties bevatten een geleide tekst met op de achtergrond rustgevende muziek met rustgevende tonen en frequenties. Je kind hoeft alleen maar te luisteren en te ontspannen.

Download nu in de App Store of Google Play!

De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

affirmaties voor succes
Affirmaties
Liz Huisman

Affirmaties voor succes

Succes is een state of mind. Hard werken is niet genoeg om succesvol te worden; je hebt ook een sterke mindset nodig. Je moet in jezelf geloven!

Lees meer »

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.