Kindermeditaties voor betere slaap en meer ontspanning

kindermeditaties voor slaap

Mediteren kan niet alleen volwassenen, maar ook kinderen helpen om beter om te gaan met stress, wat meer rust te ervaren en beter te slapen. Kindermeditaties voor slaap en ontspanning zijn heerlijk om bij weg te dromen.

Voordelen van kindermeditaties voor slaap

Hoe vaak heb je zelf slecht geslapen omdat je aan het piekeren was over van alles en nog wat? Een slechtnieuwsgesprek dat je hebt gevoerd, die ruzie met je partner of die presentatie aan het einde van de week waar je zenuwachtig over bent?

’s Nachts ben je minder goed in staat om te relativeren. Alles lijkt op zo’n moment erger dan het in werkelijkheid is en je kunt maar blijven malen. Dit zorgt ervoor dat je slecht in slaap valt en minder goed en diep slaapt. Dát zorgt ervoor dat je de volgende dag moe bent en nog vatbaarder bent voor piekeren. En zo blijft de vicieuze cirkel in stand.

Maar niet alleen volwassen hebben hier last van. Ook kinderen kunnen liggen malen in hun bedje. Zelfs de allerkleinsten kunnen al veel stress ervaren. Door ruzies om hen heen, dingen die ze van zichzelf moeten of grote veranderingen (bijvoorbeeld niet meer naar school kunnen door corona).

Voor kinderen die ’s nachts veel piekeren en moeilijk in slaap vallen kan een kindermeditatie voor beter slapen helpen. Meditaties helpen om:

 • Minder te piekeren en twijfelen
 • Makkelijker te ontspannen
 • Fijner in slaap te vallen
 • Beter om te gaan met emoties als verdriet en boosheid
 • Creativiteit en fantasie te vergroten

3 kindermeditaties voor slaap & ontspanning

In de Meditation Moments app is een apart moment ingericht met kindermeditaties. Deze kindermeditaties zijn speciaal ontwikkeld en gecomponeerd voor kinderen. Het zijn korte meditaties in verhalende vorm die kinderen op een rustige en fijne manier helpen om tot rust te komen en hun fantasie te gebruiken. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

 • The Magic Mirror – When looking in a magic mirror, what do you see? Feel the magical power within yourself.
 • Starry Night – Imagine you’re watching the stars at night. And you can pick your favorite to make a wish.
 • The Magician – A story about you becoming a magician. Imagine what you would do with magical powers.
Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis
Start gratis trial

Hoe leer je kinderen mediteren?

Kinderen leren mediteren kan als een uitdaging klinken. Onthoud vooral dat het leuk moet zijn en ontdek gaandeweg wat wel en niet werkt. We geven een aantal tips om kinderen te leren mediteren:

1. Gebruik hulpmiddelen

Een kind zomaar neerzetten op een meditatiekussentje en zeggen ‘ga maar mediteren’ zal niet helpen. Het is fijn om een ‘hulpmiddel’ als een geleide meditatie te hebben, zodat kids echt begeleid kunnen worden in de ontspanning.

2. Creëer een veilige plek

Mediteren kan in het begin best een beetje spannend zijn. Zorg daarom voor een veilige ruimte waar kids rustig en ontspannen kunnen liggen en zitten, met een dekentje, zachte kussens en hun favoriete knuffels. Dit kan in hun eigen bed zijn, maar ook in een andere ‘safe space’.

3. Maak er een fijn ritueel van

Mediteren heeft het meeste effect als dit regelmatig wordt gedaan. Maak van mediteren in de avond een fijn avondritueel zodat het uiteindelijk bijna gek voelt om níet te mediteren voor het slapengaan. Een vast avondritueel is belangrijk om tot rust te komen en ervoor te zorgen dat het slapen beter gaat. Je kunt een fijne kindermeditatie opzetten of bijvoorbeeld samen de dag doornemen.

kind mediteert met moeder

4. Mediteer samen

Mediteren is een fijne manier om samen de dag af te sluiten. Maak er een fijn momentje van rust van dat jullie samen elke avond doen. Voor kinderen geldt: zien is doen. Als ze zien dat jij je ogen dicht doet, zijn ze sneller geneigd dit ook zelf te doen.

5. Wees volhardend

Tuurlijk, te hard pushen zal niet helpen. Maar het is heel logisch als er wat weerstand is. Verandering is voor niemand makkelijk en al helemaal niet voor kids. Geef alleen niet op als ’s avonds mediteren in bed niet direct lukt. Probeer het dan gewoon op een andere manier te doen. Zet bijvoorbeeld een geleide meditatie op tijdens het tandenpoetsen, als je kids in bad zitten of als je ze lekker aan het instoppen bent. Ze hoeven hier niet keurig in stilte naar te luisteren, uiteindelijk zal het horen van de meditatie alleen al steeds meer wennen.

6. Vergeet niet dat een kind een kind is

Mediteren hoeft niet op een meditatiekussentje in stilte. Dit mag ook spelenderwijs. Is het voor een kind moeilijk om stil te liggen of zitten? Dan kan het helpen om eerst even gek te doen en lekker te dansen en springen.

7. Oefen ademhalingsoefeningen

Een belangrijk onderdeel van mediteren is de ademhaling. Je kunt je beter ontspannen door goed op je ademhaling te letten. Een goede buikademhaling kun je oefenen door een kind een knuffel, kussen of zijn of haar handen op de buik te laten leggen. Zo voelen ze heel bewust hoe deze omhoog en naar beneden gaat.

Wat zijn de voordelen van kindermeditaties voor slaap?
 • Minder piekeren en twijfelen
 • Makkelijker ontspannen
 • Fijner in slaap te vallen
 • Beter omgaan met emoties als verdriet en boosheid
 • Creativiteit en fantasie vergroten
Hoe leer je kinderen mediteren?

Hier zijn een aantal tips om kinderen te leren mediteren: 

 1. Gebruik hulpmiddelen
 2. Creëer een veilige plek
 3. Maak er een fijn ritueel van
 4. Mediteer samen
 5. Wees volhardend
 6. Vergeet niet dat een kind een kind is
 7. Oefen ademhalingsoefeningen
Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis