6 kindermeditaties voor betere slaap en meer ontspanning

6 kindermeditaties voor betere slaap en meer ontspanning

17 april 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
kindermeditaties voor slaap

Soms heb je een momentje nodig om te ontspannen voordat je rustig kunt gaan slapen. Maar kinderen kunnen dit ook nodig hebben. Maak kennis met de slaapmeditaties voor kinderen uit de Meditation Moments app.

Wat zijn de voordelen van kindermeditaties voor slaap?

Hoe vaak heb je zelf slecht geslapen omdat je aan het piekeren was over van alles en nog wat? Een slechtnieuwsgesprek dat je hebt gevoerd, die ruzie met je partner of die presentatie aan het einde van de week waar je zenuwachtig over bent?

Het zijn niet alleen volwassenen die kunnen liggen draaien, woelen en malen in hun bed. Kinderen kunnen ook stress ervaren, waardoor ze niet fijn in slaap kunnen vallen. En hoewel je bij slaapmeditaties voor kinderen misschien niet direct aan technologie en een koptelefoon denkt, werken deze meditaties geweldig om kinderen tot rust te brengen, zodat ze heerlijk kunnen wegdromen.

Voor kinderen die veel piekeren en moeilijk in slaap vallen kan een kindermeditatie voor beter slapen helpen om:

 • Minder te piekeren en twijfelen
 • Makkelijker te ontspannen
 • Fijner in slaap te vallen
 • Beter om te gaan met emoties als verdriet en boosheid
 • Creativiteit en fantasie te vergroten
Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

6 kindermeditaties voor slaap & ontspanning

Wil je jouw kleintjes tot rust brengen voor het slapengaan? Probeer de volgende slaapmeditaties voor kinderen uit de Meditation Moments app om jouw kinds heerlijk bij weg te laten dromen.

 • Piekeraartjes. Piekeraartjes zijn kleine vervelende wezentjes die er vaak zomaar ineens zijn. Ze zitten dan vaak in je hoofd of je buik wanneer je je niet zo fijn voelt. Samen blazen we de Piekeraartjes uit je lichaam.
 • Ballonnenbuik ademhaling. Diep en rustig ademhalen is erg belangrijk. Bij het inademen wordt je buik bol als een ballon. Met je ademhaling kun je jezelf opladen en nieuwe energie krijgen.
 • Sterrenhemel. Ga liggen en kijk met je ogen dicht naar de sterrenhemel boven je. Wist je dat je in je gedachten door tijd en ruimte kunt reizen? Ga mee naar die prachtige sterrenhemel.
 • Met je hoofd in de wolken. Ga lekker liggen en voel hoe je buik zich vult met lucht als je inademt en weer leeg wordt bij het uitademen. Gedachten zweven voorbij in je hoofd, net als wolken – ze komen en ze gaan. Laat de wolken verdwijnen en je gedachten ook; je komt helemaal tot rust.
 • Jouw magische eiland. In gedachten ga je een reis maken. Een reis naar een magisch eiland, jouw magische eiland. Jij bepaalt namelijk helemaal zelf hoe dit bijzondere eiland eruitziet. Doe mee met deze visualisatie en val daarna heerlijk in slaap.
 • Parellaatjes. Ga met de schildpad mee op avontuur naar de bodem van de oceaan. Daar vinden jullie een bijzondere schelp met heel veel parels.
  slaapmeditatie voor kind mockup

  Hoe leer je kinderen mediteren?

  Kinderen leren mediteren kan als een uitdaging klinken. Onthoud vooral dat het leuk moet zijn en ontdek gaandeweg wat wel en niet werkt. We geven een aantal tips om kinderen te leren mediteren:

  1. Gebruik hulpmiddelen

  Een kind zomaar neerzetten op een meditatiekussentje en zeggen ‘ga maar mediteren’ zal niet helpen. Het is fijn om een ‘hulpmiddel’ als een geleide meditatie te hebben, zodat kids echt begeleid kunnen worden in de ontspanning.

  2. Creëer een veilige plek

  Mediteren kan in het begin best een beetje spannend zijn. Zorg daarom voor een veilige ruimte waar kids rustig en ontspannen kunnen liggen en zitten, met een dekentje, zachte kussens en hun favoriete knuffels. Dit kan in hun eigen bed zijn, maar ook in een andere ‘safe space’.

  3. Maak er een fijn ritueel van

  Mediteren heeft het meeste effect als dit regelmatig wordt gedaan. Maak van mediteren in de avond een fijn avondritueel zodat het uiteindelijk bijna gek voelt om níet te mediteren voor het slapengaan. Een vast avondritueel is belangrijk om tot rust te komen en ervoor te zorgen dat het slapen beter gaat. Je kunt een fijne kindermeditatie opzetten of bijvoorbeeld samen de dag doornemen.

  kind mediteert met moeder

  4. Mediteer samen

  Mediteren is een fijne manier om samen de dag af te sluiten. Maak er een fijn momentje van rust van dat jullie samen elke avond doen. Voor kinderen geldt: zien is doen. Als ze zien dat jij je ogen dicht doet, zijn ze sneller geneigd dit ook zelf te doen.

  5. Wees volhardend

  Tuurlijk, te hard pushen zal niet helpen. Maar het is heel logisch als er wat weerstand is. Verandering is voor niemand makkelijk en al helemaal niet voor kids. Geef alleen niet op als ’s avonds mediteren in bed niet direct lukt. Probeer het dan gewoon op een andere manier te doen. Zet bijvoorbeeld een geleide meditatie op tijdens het tandenpoetsen, als je kids in bad zitten of als je ze lekker aan het instoppen bent. Ze hoeven hier niet keurig in stilte naar te luisteren, uiteindelijk zal het horen van de meditatie alleen al steeds meer wennen.

  6. Vergeet niet dat een kind een kind is

  Mediteren hoeft niet op een meditatiekussentje in stilte. Dit mag ook spelenderwijs. Is het voor een kind moeilijk om stil te liggen of zitten? Dan kan het helpen om eerst even gek te doen en lekker te dansen en springen.

  7. Oefen ademhalingsoefeningen

  Een belangrijk onderdeel van mediteren is de ademhaling. Je kunt je beter ontspannen door goed op je ademhaling te letten. Een goede buikademhaling kun je oefenen door een kind een knuffel, kussen of zijn of haar handen op de buik te laten leggen. Zo voelen ze heel bewust hoe deze omhoog en naar beneden gaat.

  Wat zijn de voordelen van slaapmeditaties voor kinderen?
  • Minder piekeren en twijfelen
  • Makkelijker ontspannen
  • Fijner in slaap te vallen
  • Beter omgaan met emoties als verdriet en boosheid
  • Creativiteit en fantasie vergroten
  Wat is een goede kindermeditatie app?

  Met een meditatie app kunnen kids zelf – of met hulp van een volwassen persoon – mediteren. De Meditation Moments app heeft verschillende kindermeditaties die speciaal zijn gemaakt voor kinderen. Veel van deze meditaties zijn ingesproken door Marieke van Ginneken.

  Alle slaapmeditaties voor kinderen uit de Meditation Moments app vertellen een uniek verhaal met een verborgen boodschap. En op de achtergrond is prachtige, rustgevende muziek te horen. Het verhaal leert de kinderen om te ontspannen, beter te ademen en een bepaalde les of boodschap (bijvoorbeeld het loslaten van negatieve gedachten).

  Deel artikel

  MeditationMoments
  Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


  Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis