Hoe je positieve gedachten creëert en vasthoudt

Hoe je positieve gedachten creëert en vasthoudt

1 juli 2021
Bewerkt op 9 augustus 2023
positieve gedachten

De kwaliteit van ons leven hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van onze gedachten. Als er voortdurend pessimistische gedachten, zorgen over de toekomst en onzekerheden door je hoofd gaan, is het onmogelijk om je gelukkig te voelen. Toch is het niet vreemd dat een groot deel van onze gedachten negatief zijn. Onze hersenen werken namelijk om ons te beschermen, niet om ons gelukkig te maken. Gelukkig hebben we ook zelf invloed op de manier waarop we denken en kunnen we zorgen dat we onze positieve gedachten stimuleren.

Hoe sterk is de kracht van positief denken?

Je gedachten creëren je realiteit. Dit heeft alles te maken met de wet van de aantrekkingskracht. De wet van de aantrekkingskracht is een natuurwet die werkt op basis van trillingsfrequenties. Hoe hoger jouw trillingsfrequentie, hoe meer geluk, positiviteit en overvloed je in je leven roept. Door positief te denken kunnen we onze trillingsfrequentie verhogen. Positief denken zorgt er dus voor dat je leven ook positiever wordt.

Toch is voor velen positief denken niet de norm. Als mens hebben we meer dan 6.000 gedachten per dag, waarvan ongeveer 80% negatief is. Dit zijn geen 4800 nieuwe negatieve gedachten per dag, maar dezelfde oude gedachten die zich steeds weer herhalen. Wist je namelijk dat 90% van onze gedachten herhalende gedachten zijn? Neem even een moment om dit te laten bezinken.

Waarom hebben we vaker negatieve gedachten?

Als mens hebben we de neiging om meer waarde aan onze negatieve gedachten te hechten. Dit noemen we ook wel de negativiteitsfout. We focussen ons meer op onze negatieve gedachten, zelfs als ze niet belangrijk zijn of geen gevolgen hebben. Doordat deze negatieve gedachten voortdurend herhaald worden, conditioneren we onze hersenen op zo’n manier dat deze gedachten vaker in ons hoofd voorkomen.

Niemand kiest bewust voor een leven met negatieve gedachten, dit is simpelweg wat er gebeurt als we ons niet bewust zijn van onze gedachten. Maar zouden we tegelijkertijd niet allemaal helderheid, vrede, rust en geluk willen ervaren? Dat kan alleen wanneer onze gedachten helder en positief zijn.

Gelukkig kunnen we dezelfde regel toepassen voor positieve gedachten als voor negatieve gedachten. Als we ons focussen op het positieve en meer waarde hechten aan positieve gedachten, zullen deze gedachten vaker terugkeren. Maar hoe creëer je positieve gedachten? En misschien nog wel belangrijker, hoe houd je deze vast?

Hoe creëer je positieve gedachten?

Positief denken is een manier om stress te verminderen, onze veerkracht te vergroten en ons immuunsysteem een boost te geven. Hoe fijn zou het zijn om situaties waar we geen controle over hebben los te kunnen laten? En om niet altijd van alle mogelijke rampscenario’s uit te gaan? Het antwoord ligt in het positief denken.

1. Neem je gedachten waar

Maar hoe denk je positief? Het begint bij het waarnemen van je gedachten. Zet jezelf stil om je gedachten waar te nemen. Je kunt dit doen wanneer je in de supermarkt in de rij staat, in de auto zit of wanneer je een wandeling door het park maakt. Welke gedachten gaan er door je hoofd? En zijn deze gedachten positief of negatief?

Loop je in de supermarkt en merk je dat je chagrijnig bent? Zet jezelf eens stil en ga je gedachten na. Welke gedachten zorgen voor deze humeurige stemming? Misschien voel je je verantwoordelijk om iedere dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten die iedereen ook nog eens lekker vindt, of zorgt de to-do lijst die thuis op je ligt te wachten voor enorme stress. Pas op het moment dat je je bewust bent van deze gedachten, kun je ze veranderen.

Een tool die je helpt inzicht te krijgen in je gedachten is meditatie. Tijdens een meditatie kun je je emoties en gedachten observeren, zonder ze te veroordelen. Het kan je helpen om op een andere (positievere) manier naar een situatie te kijken.

Er bestaan meditaties die speciaal zijn ontworpen om positief te denken. Door een meditatie voor positieve gedachten te doen laat je negatieve gedachten los en krijg je nieuwe energie. Een mooi voorbeeld hiervan is de positieve gedachten meditatie ‘Positieve emoties en gevoelens’ in de Meditation Moments app. (Je zou de Meditation Moments app ook wel kunnen zien als een positieve gedachten app).

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

2. Onderbreek je gedachten

Als je je bewust bent van je gedachten, kun je ze onderbreken. Dit is waar de magie plaatsvindt! Je kunt nu zelf kiezen waar je je op wil focussen. Door meer waarde te hechten aan nieuwe, alternatieve positieve gedachten dan aan de herhaalde negatieve gedachten, conditioneer je je hersenen om positief te denken.

In plaats van humeurig door de supermarkt te lopen, visualiseer je nu dat je dankbaar bent dat je genoeg geld hebt om boodschappen te doen en een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten voor je familie of vrienden. Door deze situatie te visualiseren, hang je er een emotie aan, wat de gedachte krachtiger maakt.

Hoe houd je positieve gedachten vast?

We zeggen het niet graag, maar er komt geen dag waarop je wakker wordt in de perfecte wereld waarin negatieve gedachten niet bestaan. We zijn allemaal mens en hebben allemaal onze gebreken. Het gaat er dus om dat we onze negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten. Dit doen we door de kracht van herhaling. Door het actief herhalen van de nieuwe positieve gedachten, in plaats van de herhalende negatieve gedachten, conditioneren we onze hersenen om positief te denken.

Op het moment dat je je bewust wordt van je negatieve gedachten, is het jouw taak om deze om te buigen in alternatieve positieve gedachten. Simpelweg forceer je je hersenen om met een creatieve oplossing te komen voor je negatieve gedachten. Door dit proces keer op keer te herhalen, zal het steeds meer vanzelf gaan.

vrouw lacht

Positieve gedachten trainen door middel van oefeningen

Er zijn ook praktische oefeningen die je dagelijks kunt doen om positieve gedachten te stimuleren:

1. Positieve vragen

Schrijf vijf positieve vragen op die je iedere dag drie keer herhaalt. Iedere ochtend, middag en avond lees je deze vragen en antwoorden voor aan jezelf. Niet alleen zorgt het dagelijks herhalen van de vragen voor een enorme mindsetshift, je geeft ook meer waarde aan de positieve gedachten door vaker op ze te focussen. Voorbeelden van vragen kunnen zijn:

  • Waar ben ik dankbaar voor op dit moment?
  • Hoe kan ik leven vanuit liefde?
  • Wat kan ik leren op dit moment?
  • Hoe kan ik dit moment beter maken?
  • Waar ben ik goed in?

2. Beschrijf je ideale zelf

Maak een lijstje met eigenschappen die je ‘ideale zelf’ beschrijven. Je kunt denken aan aardig, empathisch, loyaal, ruimdenkend en ontspannen. Het idee is vervolgens om jezelf gedurende de dag aan deze woorden te herinneren. Stel bijvoorbeeld wekkers in op je telefoon als reminder of plak post-its op je spiegel. Waar je eerst gefrustreerd zou zijn als je in de auto zit en plots in de file belandt, ben je nu ontspannen na het zien van de reminder op je telefoon. Positieve gedachten over jezelf vergroten je eigenwaarde en geven je een positieve kijk op het leven.

Waarom is positief denken moeilijk?

Als het zo simpel is, waarom hebben de meeste mensen grotendeels negatieve gedachten? Positief denken is moeilijker dan negatief denken. Het kost meer werk. Je hersenen zijn het niet gewend om positief te denken, dus je moet nieuwe patronen en nieuwe manieren van denken ontwikkelen. En dit bereik je alleen maar door te oefenen.

Toch zijn het niet alleen onze gedachten, maar ook onze acties en ons gedrag die onze geest aansturen. Als je consistent nieuwe acties onderneemt, zullen je hersenen deze acties als standaard gaan zien. Het klinkt misschien simpel, maar door je positiever te gedragen worden je gedachten vanzelf positiever.

Door dagelijks simpele dingen te doen als het glimlachen naar een onbekende of het geven van een compliment, zal je al een groot verschil in je stemming en dus in je gedachten merken. Welke positieve verandering ga jij vandaag maken?

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis