Hoe ga je als werkgever om met psychisch verzuim?

Hoe ga je als werkgever om met psychisch verzuim?

15 december 2023
Bewerkt op 20 december 2023
psychisch verzuim op de werkvloer

We kennen allemaal de uitdrukking "een gezonde geest in een gezond lichaam". Maar wat als die geest even niet zo gezond is? Wat als een van je waardevolle teamleden niet in staat is om te werken door psychische problemen? Psychisch verzuim is de realiteit waarmee veel werkgevers worden geconfronteerd. Sterker nog, psychisch verzuim in Nederland neemt elk jaar toe, en steeds meer mensen melden zich ziek door werkstress. Op dit moment is werkgerelateerde stress zelfs de belangrijkste beroepsziekte.

Binnen dat enorme aantal mensen bestaat een breed scala aan psychische klachten. Sommigen zitten middenin een burn-out en kunnen het niet opbrengen om 's ochtends hun bed uit te komen, terwijl anderen zich overweldigd of gedemotiveerd voelen. Eén ding is zeker: mentale gezondheid beïnvloedt ons allemaal. En jij als werkgever speelt een belangrijke rol bij het bespreekbaar maken hiervan.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken voor check-ins met je teamleden, zelfs met degenen waarbij altijd alles goed lijkt te gaan. De waarheid is namelijk dat ons werk ons allemaal weleens overweldigt. De ene dag is ons werk belonend, de andere dag uitdagend en weer een andere dag overweldigend. Door regelmatig check-ins in te plannen met je teamleden, creëer je de ruimte om zorgen bespreekbaar te maken. Hierdoor voorkom je dat werknemers last krijgen van stress- en burn-outklachten.

Communicatie is de sleutel

Werknemers bespreken hun mentale gezondheidsproblemen vaak niet met hun werkgever omdat de werkomgeving simpelweg niet veilig genoeg aanvoelt.

Dus, wat kun je als werkgever doen? De sleutel is om duidelijk te communiceren dat de mentale gezondheid van jouw werknemers ertoe doet en dat deze net zo belangrijk is als lichamelijke gezondheid. Natuurlijk kun je deze verandering niet van de ene op de andere dag doorvoeren. Zorg ervoor dat je als manager benaderbaar bent en dat je open met je teamleden communiceert. Als manager of leidinggevende heb jij de rol om het bespreekbaar maken van mentale gezondheid te normaliseren.

Hoe voer je een gesprek over mentale gezondheid?

Praten over mentale gezondheid klinkt misschien makkelijker dan het in werkelijkheid is. Ruim een kwart (27%) van de mensen in Nederland ervaart dagelijks werkstress, maar weinig durven hierover te praten. En hoewel mentale gezondheid op veel plekken nog een taboe is, hoef je geen speciale vaardigheden te hebben om hierover in gesprek te gaan. Het enige wat belangrijk is als werkgever is dat je goed luistert en empathie toont. Het is eigenlijk gewoon hetzelfde als een alledaags gesprek.

Als je het vermoeden hebt dat een teamlid worstelt met zijn of haar mentale gezondheid, is het aan jou als manager de taak om het voortouw te nemen. Vaak durven teamleden niet zelf hun psychische problemen aan te kaarten omdat ze er de ruimte niet voor voelen of bang zijn om veroordeeld te worden.

Het vraagt moed van een teamlid om naar voren te komen met zijn of haar mentale problemen. Daarom is het enorm belangrijk dat managers het gesprek op een positieve manier benaderen. Praten over mentale gezondheid hoeft niet ongemakkelijk of ingewikkeld te zijn. We zijn allemaal mensen en worstelen met dezelfde problemen.

Hoe ondersteun je een teamlid met mentale gezondheidsproblemen?

Een open en eerlijk gesprek is een goede eerste stap. Maar wat gebeurt er daarna? Wat doe je als een teamlid worstelt met zijn of haar mentale gezondheid? Soms kan een probleem vrij eenvoudig worden opgelost.

Bijvoorbeeld, Suus geeft aan dat ze soms moeite heeft om zich te focussen op haar werk. Daarom last ze drie keer per dag een micropauze in, waarin ze haar werktaken bewust onderbreekt zodat ze daarna weer helder kan nadenken.

Of, omdat Bas last heeft van het imposter syndroom, heeft hij af en toe waardering nodig van zijn werkgever.

Anna gaat iedere dag naar een rustige ruimte voor een korte meditatiepauze. Dit helpt haar om alle opgebouwde stressprikkels van de dag te verwerken. Hierna heeft ze minder last van angstgevoelens en kan ze zich beter concentreren op haar werk.

Micropauzes quote

Rust vinden in het dagelijkse leven

Mentale gezondheid is uiterst persoonlijk. Voor sommigen is een paar dagen vakantie de manier om stressklachten te verlichten. En hoewel ieder teamlid een droomvakantie verdient, is het beter om te beginnen met de kleine dingen die je kunt doen om rust te vinden in het dagelijkse leven. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Regelmatig pauzes nemen
  • Complimenten geven en goed werk erkennen
  • Een gezonde balans tussen werk en privé stimuleren
  • Een meditatiepauze houden
  • Wandelen na de lunchpauze

Als werkgever bevind je je ook in de positie om teamleden de tools aan te bieden die hierbij helpen. Met Meditation Moments voor bedrijven kun je preventief het welzijn van jouw werknemers verbeteren. Teamleden krijgen toegang tot alle premium content in de app (waaronder 300+ meditaties, ademhalingsoefeningen om beter met werkstress om te gaan en yoga- en stretchoefeningen). De Meditation Moments app maakt het nemen van rustmomentjes makkelijk en toegankelijk. Bekijk ons aanbod en ontdek wat Meditation Moments voor jouw organisatie kan betekenen.

Verbeter het mentaal welzijn van jouw werknemers
Ontdek de opties

Als werkgever speel je een belangrijke rol in het voorkomen van psychisch verzuim. Maar zelfs jij kan niet al je werknemers gelukkig maken. Let op de vroege symptomen van stress en burn-outklachten en verwijs werknemers indien nodig door naar een (bedrijfs)arts of psycholoog.

Hoe ga je als werkgever om met psychisch verzuim?

De sleutel is om duidelijk te communiceren dat de mentale gezondheid van jouw werknemers ertoe doet en dat deze net zo belangrijk is als lichamelijke gezondheid.

Zorg ervoor dat je als manager benaderbaar bent en dat je open met je teamleden communiceert. Als manager of leidinggevende heb jij de rol om het bespreekbaar maken van mentale gezondheid te normaliseren.

Hoe ga je psychisch verzuim tegen als werkgever?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maak daarom regelmatig tijd vrij voor check-ins met je teamleden. Zorg ook voor een gezonde werkomgeving waarin open en eerlijk over mentale gezondheid gepraat kan worden. Jij als manager speelt hier een belangrijke rol in.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis