Hoe zorg je voor een gezonde werkomgeving?

Hoe zorg je voor een gezonde werkomgeving?

10 november 2023
Bewerkt op 22 november 2023
collega's in gezonde werkomgeving

We hebben allemaal verschillende behoeften – ook op ons werk. Voor sommigen is het salaris belangrijk en voor anderen de mogelijkheid om vanuit huis te kunnen werken. Maar er is een factor die betrekking heeft op ons allemaal: het hebben van een gezonde werkomgeving.

Of je nu werkgever, teamlid of manager bent, het hebben van een gezonde werkomgeving is belangrijk als je succesvol wilt zijn op lange termijn. Maar wat kenmerkt een gezonde werkomgeving nu precies?

Verbeter het mentaal welzijn van jouw werknemers
Ontdek de opties

Hoe ziet een gezonde werkomgeving eruit?

Een goed salaris. Gezellige uitjes. Of een gezamenlijke lunch. Dit zijn allemaal fijne dingen op het werk. Maar een gezonde werkplek gaat verder. Het draait om positieve elementen op zowel fysiek als mentaal gebied. Bedrijven met een gezonde werkomgeving begrijpen dat ook het mentale welzijn van hun teamleden belangrijk is als ze op lange termijn succesvol willen zijn.

Volgens ArboNed ervaart namelijk 20% van de werkenden psychische klachten en vallen werkenden tussen de 25 en 45 jaar het meest uit door stress. Het aantal jongeren dat last heeft van burn-outklachten is hoger dan ooit.

Hoe zorg je als werkgever voor een gezonde werkplek?

In een gezonde werkomgeving voelen teamleden zich gehoord, worden ze erkend voor hun inzet en begrijpen ze hoe hun werk bijdraagt aan een groter geheel. Dit zorgt uiteindelijk voor meer innovatie, meer vertrouwen onder elkaar en meer werkplezier.

Als werkgever vraag je jezelf misschien af: welke dingen kan ik doen om gezond personeel te stimuleren? 

1. Luister actief naar medewerkers

Geef medewerkers de ruimte om hun gedachten, zorgen en ideeën te uiten. Vergeet je eigen agenda voor een seconde en luister simpelweg naar de ander. Je werknemers zullen zich meer betrokken en gehoord voelen. 

2. Stimuleer het vrijmaken van tijd voor mentale gezondheid

De waarheid is dat veel mensen het nog steeds moeilijk vinden om tijd vrij te maken voor hun mentale gezondheid. De batterij van onze telefoon laten we niet zo snel leeglopen, maar we doen dit wel met onze geest. We nemen niet de tijd om opgebouwde stress te verminderen en onze mentale batterij weer op te laten. Maar als we dit blijven negeren lopen we de kans op serieuze problemen. Denk aan burn-out, extreme vermoeidheid, slaapproblemen en depressieve klachten.

3. Maak regelmatig tijd voor check-ins

Het is belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken voor check-ins met je teamleden ­– ook als alles op rolletjes loopt. Check-ins geven teamleden niet alleen de ruimte om aan te kaarten waar ze op dat moment tegenaan lopen, het kan ook helpen om stress en overbelasting te voorkomen. Ga regelmatig na bij je team hoe het stressniveau op dat moment is en welke ondersteuning ze hier eventueel bij kunnen gebruiken. 

4. Stimuleer diversiteit en inclusie

Een gezonde werkomgeving is een omgeving waar iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt. Een diverse werkomgeving betekent ook diverse denkwijzen. Vraag in een gesprek bewust aan teamleden om deel te nemen, vooral als ze nog niet veel van zichzelf hebben laten horen. Iedereen heeft iets unieks bij te dragen. 

5. Bied hulpmiddelen aan

Praten over mentale gezondheid is op sommige plekken nog steeds een taboe. Als werkgever kun jij hier een verschil in maken door hulpmiddelen aan te bieden die helpen bij het ondersteunen van de mentale gezondheid van jouw werknemers. De hulpmiddelen aanbieden is één, maar vergeet er ook niet open over te praten. Door openlijk over mentale gezondheid te praten zorg je ervoor dat jouw teamleden dit ook durven te doen.

Mentale gezondheid op de werkvloer komt als eerste

Er is geen gezond kantoor zonder gezonde medewerkers. Daarom is het voor bedrijven enorm belangrijk om het mentale welzijn van hun werknemers serieus te nemen. Want we weten allemaal dat gezonde en gelukkige teamleden je verder brengen.

Met Meditation Moments voor bedrijven kun je preventief het welzijn van jouw werknemers verbeteren. En uit onderzoek is gebleken dat het werkt. We hebben 8100 gebruikers van de Meditation Moments app gevraagd naar hun stressklachten. Hieruit bleek het volgende:

  • 62% van de respondenten ervaart weleens klachten gerelateerd aan werkstress.
  • 79% van de respondenten geeft aan dat het gebruik van de meditatie-app verlichting brengt bij deze klachten.
  • 81% van de respondenten zou het interessant vinden als de werkgever de Meditation Moments app aanbiedt.
Verbeter het mentaal welzijn van jouw werknemers
Ontdek de opties

Nu we een groei zien in psychische klachten onder werknemers, is het belangrijker dan ooit om de mentale gezondheid van jouw medewerkers serieus te nemen. Bekijk ons aanbod en ontdek wat Meditation Moments voor jouw organisatie kan betekenen.

Hoe zorg je voor een gezonde werkomgeving?
  1. Luister actief naar medewerkers
  2. Stimuleer het vrijmaken van tijd voor mentale gezondheid
  3. Maak regelmatig tijd voor check-ins
  4. Stimuleer diversiteit en inclusie
  5. Bied hulpmiddelen aan voor het bevorderen van gezond personeel
Waarom is een gezonde werkomgeving belangrijk?

In een gezonde werkomgeving voelen teamleden zich gehoord, worden ze erkend voor hun inzet en begrijpen ze hoe hun werk bijdraagt aan een groter geheel. Dit zorgt uiteindelijk voor meer innovatie, meer vertrouwen onder elkaar en meer winst.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis