5 tips om werkstress te voorkomen (+ wat kun je doen als werkgever?)

5 tips om werkstress te voorkomen (+ wat kun je doen als werkgever?)

4 april 2024
Bewerkt op 10 april 2024
vrouw heeft last van werkstress

Vaak zijn er allerlei scenario’s op het werk waar we ons zorgen over maken. Het is belangrijk om te begrijpen welke zorgen je met je meedraagt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder stress ervaart. Niet alleen voor je werkgever – je zult productiever werken, betere beslissingen kunnen nemen en loopt minder snel de kans om opgebrand te raken – maar vooral voor jezelf. Langdurige werkstress kan zorgen voor verminderde werkprestaties, depressie, angst en slaapproblemen.

Omgaan met stress op het werk

Of we het nu leuk vinden of niet: werk kan de nodige stress met zich meebrengen. En hoewel we geen controle hebben over bepaalde situaties of de acties van anderen, kunnen we toch proberen om de dingen die we wel kunnen beïnvloeden zo vreugdevol mogelijk te maken.

Misschien ervaar je stress en angst omdat je goed wilt presteren of omdat het onduidelijk is wat er van je verwacht wordt. Bij het aanpakken van stress op de werkvloer ligt er een verantwoordelijkheid bij zowel de werkgever als de werknemer om op een effectieve manier met stress om te gaan. Ervaar je nu werkstress? Focus je dan op wat je positief kunt beïnvloeden of veranderen. We geven je enkele tips.

1. Denk als een advocaat

Vaak is het niet de situatie zelf, maar onze gedachten over een bepaalde situatie die ons stress bezorgen. Stel jezelf kritische vragen en blijf bij de feiten. Kijk dus naar je eigen gedachten zoals een advocaat dat zou doen.

Als je altijd van het slechtst mogelijke scenario uitgaat, is het niet meer dan eerlijk om ook het best mogelijke scenario en het meest waarschijnlijke scenario in overweging te nemen. Een paar vragen die je jezelf kunt stellen in stressvolle situaties zijn:

  • Waar maak ik me zorgen over?
  • In hoeverre denk ik dat deze uitkomst zal plaatsvinden?
  • Als er een ongewenste uitkomst is, wat kan ik dan doen?
  • Welke andere oplossingen kan ik bedenken?
  • Wat vind ik leuk aan mijn werk? 
  • Wanneer mag ik hiermee aan de slag?

2. Gebruik cognitieve herstructurering om negatieve gedachten te verminderen

Er zijn maar weinig werknemers die zich altijd kalm en positief voelen. Velen van ons ervaren zelfs dagelijks stress en negatieve gedachten op de werkvloer.

Misschien twijfel je aan je eigen kunnen, ben je bang dat je ontslagen wordt of heb je enorme last van faalangst. Cognitieve herstructurering kan je helpen om negatieve en irrationele gedachten om te zetten in positieve en realistische gedachten.

Lees meer over cognitieve herstructurering

3. Zet de zaken in perspectief

Stress op het werk kan vaak als iets groots en overweldigends aanvoelen, vooral als we bang zijn om fouten te maken, een deadline te missen of als we te veel op ons bord hebben liggen.

Op dit soort momenten is het belangrijk om zaken in perspectief te plaatsen. Vraag jezelf af: zou deze situatie er over vijf jaar nog steeds toe doen? Bijvoorbeeld, je hebt drie kinderen en vindt het belangrijk om 's ochtends samen te ontbijten en ze zelf naar school te brengen. Maar vanochtend liep alles even anders en daardoor kwam je te laat op je werk. Normaal vind je het altijd fijn om op tijd op je werk te komen, zodat je de dag goed kunt voorbereiden. Je haasten naar kantoor zorgt ervoor dat je je dag met stress begint.

Als je werk je stress bezorgt, is het tijd voor een realitycheck. Hoe belangrijk is het dat je een keer te laat komt op je werk in vijf jaar? Je zult waarschijnlijk antwoorden dat het niet zo belangrijk is. Vraag jezelf daarna af wat de negatieve gevolgen zijn van een keer te laat komen op je werk. Misschien ben je bang dat je je taken niet afkrijgt of dat je collega’s je niet serieus nemen. In dat geval kun je naar je werkgever stappen om aan te geven dat je te laat bent en wat je kunt doen om je dagelijkse taken toch af te ronden.

4. Wees vriendelijk voor jezelf

Een andere manier om stress op het werk te verminderen, is door vriendelijker voor jezelf te zijn. Als we stress ervaren, hebben we vaak de neiging om negatief over onszelf te denken. Gedachten als ‘ik wil niet door de mand vallen’ of ‘ik zal die promotie wel niet verdienen’ kunnen op zo'n moment opkomen. Maar waarom praten we zo onvriendelijk tegen onszelf?

Als je werkstress wilt voorkomen, is het belangrijk om vriendelijker tegen jezelf te praten. Eigenlijk zoals je tegen je beste vriend zou praten! Je zou waarschijnlijk niet tegen je vriend zeggen dat hij de promotie niet verdient als je weet dat hij enorm hard zijn best heeft gedaan. Dus waarom zou je dit wel tegen jezelf zeggen?

5. Gebruik meditatie of mindfulness om stress te verlichten

Stress voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar als je naar manieren zoekt om stress op het werk te verminderen, dan kan het beoefenen van meditatie of mindfulness een goede optie zijn.

Veel mensen denken dat mindfulness ervoor zorgt dat je minder productief bent. Maar dit is verre van de waarheid. Sterker nog: mindfulness kan je helpen om je taken efficiënter en met meer plezier te volbrengen.

Het vergt misschien wat moed van jouw kant, maar het is altijd de moeite waard om met jouw werkgever in gesprek te gaan over werkstress. De waarheid is namelijk dat werkstress ons allemaal beïnvloedt. Meer dan een kwart (27%) van de mensen in Nederland ervaart zelfs dagelijks stress op het werk. Jouw werkgever speelt een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van mentale gezondheid op de werkvloer. Mogelijk kan hij of zij het nemen van bewuste pauzes aanmoedigen of andere tools aanbieden om stress te verminderen.

Wat kun je als werkgever doen bij werkstress?

Met Meditation Moments voor bedrijven kun je preventief het welzijn van jouw werknemers verbeteren. Jouw teamleden krijgen toegang tot alle premium content in de app (waaronder 300+ meditaties, ademhalingsoefeningen, focusmuziek, slaapverhalen en yoga- en stretchoefeningen).

Teamleden kunnen de Meditation Moments app ook gebruiken buiten het werk. Meditatie werkt namelijk het beste als je het onderdeel maakt van je dagelijkse routine. Jouw teamleden kunnen zo waar en wanneer ze maar willen een momentje voor zichzelf nemen. Niet alleen is dit een goede manier om ziekteverzuim tegen te gaan, je geeft ook aan dat de mentale gezondheid ertoe doet.

Verbeter het mentaal welzijn van jouw werknemers
Ontdek de opties

Bekijk ons aanbod en ontdek wat Meditation Moments voor jouw organisatie kan betekenen.

Hoe kun je werkstress voorkomen?
  1. Denk als een advocaat
  2. Gebruik cognitieve herstructurering om negatieve gedachten te verminderen
  3. Zet de dingen in perspectief
  4. Wees vriendelijk voor jezelf
  5. Gebruik meditatie of mindfulness om stress te verlichten
Hoe kan ik als werkgever werkstress voorkomen?

Bij het aanpakken van werkstress ligt er een verantwoordelijkheid bij zowel de werkgever als de werknemer om op een effectieve manier met stress om te gaan.

Met Meditation Moments voor bedrijven kun je preventief het welzijn van jouw werknemers verbeteren. Jouw teamleden krijgen toegang tot alle premium content in de app (waaronder 300+ meditaties, ademhalingsoefeningen, focusmuziek, slaapverhalen en yoga- en stretchoefeningen).

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis