Zijn binaural beats gevaarlijk? (uitleg + tips)

Zijn binaural beats gevaarlijk? (uitleg + tips)

22 februari 2023
Bewerkt op 26 oktober 2023
binaural beats gevaarlijk

Binaural beats zijn steeds populairder geworden als een manier om te ontspannen, angst te verminderen en beter te slapen. Maar de opkomst van binaural beats brengt ook vragen met zich mee. Misschien vraag je je af hoe binaural beats werken en of binaural beats gevaarlijk zijn. Je leest hier alles wat je moet weten om veilig naar binaural beats te luisteren.

Hoe werken binaural beats?

Binaural beats zijn een perceptie van geluid, gecreëerd door je hersenen. Als je naar binaural beats luistert, hoor je in ieder oor een verschillende toon. Beide hersenhelften nemen de tonen op en vormen een tussenfrequentie (ook wel de verschiltoon genoemd). De verschiltoon brengt je hersenen in een staat waarin je je beter kunt focussen, ontspannen, minder angst ervaart, creatiever bent en beter kunt slapen.

Geluidsgolven worden vaak gemeten in hertz of kilohertz. Hoe hoger het aantal hertz, hoe hoger de frequentie die je hoort. De frequentie van de verschiltoon komt overeen met een bepaalde hersengolf. Hersengolven trillen op verschillende frequenties. Je hebt delta-, thèta-, alpha-, bèta- en gamma-golven.

Deltagolven zijn grote, langzame golven. Als je naar delta-golven luistert (0-4 hertz), hoor je een lage frequentie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat delta-golven je helpen om in slaap te vallen en door te slapen.

Zo heeft iedere geluidsgolf zijn eigen functie. Thèta-golven (4-8 hertz) brengen je hersenen bijvoorbeeld in een meditatieve staat, alpha-golven (8-13 hertz) zorgen voor meer alertheid en bèta-golven (15-20 hertz) verbeteren je concentratie.

Lees hier meer over het gebruik van binaural beats.

Zijn binaural beats gevaarlijk?

Binaural beats helpen om je hersenen in een staat van ontspanning of juist alertheid te brengen. Je vraagt je misschien af of hier gevaren aan verbonden zijn. Gelukkig is het luisteren naar binaural beats volkomen veilig. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

De duur

Als je gaat sporten, begin je vaak eerst met het opwarmen van je lichaam. Je kunt hetzelfde principe toepassen op het luisteren naar binaural beats.

Luister bijvoorbeeld vijf minuten naar binaural beats voor het studeren als je je focus wilt verbeteren. Merk je dat je helemaal geen focus hebt? Dan kun je experimenteren met het luisteren naar binaural beats tijdens het studeren of werken.

Zorg ervoor dat je het luisteren naar binaural beats opbouwt als je een beginner bent. Hiermee verminder je ook de kans op eventuele hoofdpijn. Het kan namelijk gebeuren dat je hoofdpijn ervaart als je voor het eerst naar deze tracks luistert. Dit komt vaak doordat je hersenen nog niet aan het proces gewend zijn.

Volume

Je hebt een koptelefoon of oortjes nodig om binaural beats te laten werken. Maar zorg ervoor dat je het volume niet te hoog zet. Langdurig naar een hoog volume luisteren kan namelijk leiden tot gehoorschade. Wees je ervan bewust dat je oren minder gevoelig zijn voor lage tonen (wat het verleidelijk maakt om je volume hoger te zetten).

Zet je volume net hoog genoeg om het trillende geluid te horen, maar zorg ervoor dat het geluid niet voor afleiding zorgt. Een hoger volume zorgt er namelijk niet voor dat je sneller de gewenste staat bereikt. Vermijd ook binaural beats tracks met plotselinge impulsen of harde geluiden. Alle binaural beats uit de Meditation Moments app zijn compleet veilig om naar te luisteren.

Zijn binaural beats veilig voor kinderen?

Kinderen tussen de 0 en 12 jaar hebben een ander hersengolfpatroon in vergelijking met tieners en volwassenen. Is het dan ook veilig voor kinderen om naar binaural beats te luisteren? Het antwoord is: ja, voor de meeste kinderen is het volkomen veilig om naar binaural beats te luisteren. Ieder kind is echter verschillend, dus laat ze op een rustige, bewuste manier kennismaken met binaural beats.

Binaural beats kunnen kinderen helpen bij het leren en ontwikkelen. Let tijdens de ‘kennismaking’ goed op de reactie van het kind en wees je bewust van het effect van de binaural beats. Reageert het kind bijvoorbeeld positief of negatief?

Conclusie

Binaural beats zijn veilig om te gebruiken, mits je er op een bewuste manier mee omgaat. Maak rustig kennis met binaural beats, zet het volume niet te hoog en haast je niet naar een bepaalde staat.

Wil je zelf de voordelen van binaural beats ervaren? In de Meditation Moments app vind je verschillende binaural beats voor verschillende doeleinden.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Zijn binaural beats gevaarlijk om naar te luisteren?

Het luisteren naar binaural beats is volkomen veilig en er zijn geen bijwerkingen aangetoond bij het luisteren naar binaural beats. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Wat doen binaural beats met je?

Binaural beats helpen om je hersenen in een staat van ontspanning of juist alertheid te brengen. Je kunt binaural beats gebruiken om te ontspannen, angst te verminderen en beter te slapen.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis