Ontdek de onverwachte voordelen van het luisteren naar pianomuziek

Ontdek de onverwachte voordelen van het luisteren naar pianomuziek

4 november 2022
Bewerkt op 9 augustus 2023
pianomuziek

Als je pianomuziek hoort, voel je je misschien wel meteen rustig. Dat komt omdat pianomuziek een zeer rustgevende invloed heeft op de hersenen. Pianisten spelen niet alleen voor hun plezier, maar ook om anderen te helpen ontspannen. In deze blog lees je alles over de voordelen van pianomuziek.

Rustgevende pianomuziek om te ontspannen

Mensen die luisteren naar het werk van Mozart en Beethoven weten dat pianomuziek niet alleen mooi klinkt, maar ook ontspanning brengt. Maar voor anderen is klassieke muziek slechts een deuntje dat ze horen in de lift. Of je nu wel of niet bekend bent met klassieke pianomuziek: het luisteren naar deze muziek heeft fysieke én emotionele voordelen.

Klassieke pianomuziek is perfect als je wilt ontspannen of in slaap wilt vallen. Dit komt omdat de muziek een kalmerend effect op de hersenen heeft en je rustig maakt. Sommige mensen vergelijken de muziek met lullabies door de rijke harmonie, midden-lage frequenties en het regelmatige ritme.

Luisteren naar pianomuziek heeft wonderbaarlijke invloeden op je lichaam en geest. Zo helpt het bij het verminderen van stress, depressie en angst.

Naast de rustgevende effecten, is het luisteren naar pianomuziek ook goed voor de geest. Pianomuziek kan namelijk helpen bij het verbeteren van de geheugenfunctie en het uithoudingsvermogen.

De voordelen van het luisteren naar pianomuziek

Het luisteren naar (klassieke) pianomuziek heeft de volgende voordelen:

1. Helpt bij het in slaap vallen

Als je ongeveer 45 minuten naar pianomuziek luistert voor je gaat slapen, kan het je helpen om sneller in slaap te vallen. Dit komt omdat pianomuziek ervoor zorgt dat je hersenen ontspannen.

2. Vermindert stress, depressie en angst

Wetenschappers zeggen dat klassieke muziek kan helpen om stress te verminderen doordat deze muziek de cortisolspiegel in het lichaam verlaagt. Cortisol is het stresshormoon dat door je lichaam wordt aangemaakt en dat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

3. Vermindert pijn op een natuurlijke manier

Tijdens het luisteren van pianomuziek word je niet alleen meegenomen door de melodie, maar volgens onderzoek kan het kan ook chronische pijn verminderen. Er zijn steeds meer studies die erop wijzen dat klassieke muziek pijn kan verlichten, door enkel naar de muziek te luisteren of door muziek te combineren met andere vormen van therapie.

Een ander onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat mensen die lijden aan fysieke pijn, zoals hart-en vaatziekten, baat kunnen hebben bij het beluisteren van klassieke muziek.

4. Verbetert stemming

Het luisteren naar klassieke pianomuziek kan ervoor zorgen dat er meer dopamine vrijkomt. Dit activeert het belonings- en pleziercentrum in de hersenen waardoor je je beter voelt. Dit maakt taken als het schrijven van een opstel of het voorbereiden van een belangrijke presentatie een stuk plezieriger.

5. Verbetert productiviteit

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat luisteren naar pianomuziek de productiviteit bevordert. Naast dat je efficiënter werkt, worden herhalende taken aangenamer om te doen als je luistert naar pianomuziek.

Manieren om naar pianomuziek te luisteren

Er zijn tal van situaties waarin het fijn is om naar pianomuziek te luisteren. Gebruik pianomuziek op de achtergrond voor ontspanning, bijvoorbeeld tijdens het lezen. Of zet pianomuziek op tijdens het studeren voor een betere focus.

Beluister pianomuziek via de Meditation Moments app. In de categorie 'Relaxing piano' vind je 6 verschillende tracks die achter elkaar afgespeeld kunnen worden. Zo kan je ononderbroken van de pianomuziek genieten. De app is beschikbaar via je telefoon en je computer.

Je vindt de volgende tracks in de Meditation Moments app:

  • Loving Hands
  • Gentle Touch
  • Inner Light
  • Dream Away
  • Laughing Hearts
  • Joyful Tears
Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Iedereen kan genieten van de voordelen van pianomuziek en er is geen goede of slechte manier om deze te beluisteren. Of je nu pianomuziek luistert tijdens het koken, lezen of schoonmaken, als het je beter laat voelen doe je het goed.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis