Verminder stress en angst met bilaterale muziek

Verminder stress en angst met bilaterale muziek

22 november 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
oceaan

Ervaar je regelmatig gevoelens van angst of stress? Dan weet je (helaas) hoe intens dit kan zijn. Stress en angst hebben niet alleen impact op ons mentale welzijn, maar kunnen zich ook uiten in fysieke pijn en slaapproblemen.

Het is normaal om je soms nerveus te voelen (bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek of een belangrijke presentatie op je werk). Maar stress en angst worden een probleem als ze je welzijn op een negatieve manier beïnvloeden. Bilaterale muziek kan je op zo’n moment helpen.

Als je regelmatig gevoelens van angst ervaart, weet je hoe intens dit kan zijn. In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen last van een angststoornis. En hoewel dit laat zien dat je niet de enige bent die last heeft van angstgevoelens, realiseer je je dit op een angstig of stressvol moment vaak niet.

Het is normaal om je soms nerveus te voelen (bijvoorbeeld voor een belangrijke presentatie op je werk of als je voor het eerst iets met een nieuw persoon afspreekt). Maar angst wordt een probleem als het je welzijn op een negatieve manier beïnvloedt. Bilaterale muziek kan je op zo'n moment helpen.

Angst verminderen met bilaterale muziek

Bilaterale muziek is een krachtig hulpmiddel om je stemming te verbeteren en gevoelens van stress en angst te verminderen. Deze vorm van muziek is vrij nieuw en wordt gebruikt in therapievormen die gericht zijn op het verwerken van trauma, zoals EMDR en brainspotting.

Wat is bilaterale muziek?

Als je luistert naar bilaterale muziek, hoor je de muziek harder in je linkeroor en zachter in je rechteroor. En daarna andersom. Je kunt het eigenlijk zien als muziek die ‘schommelt’ tussen de linker- en rechterhersenhelft.

Het idee achter bilaterale muziek is dat het afwisselende geluid de communicatie tussen de twee hersenhelften verbetert en de vecht-en-vluchtreactie van de hersenen uitschakelt. Hierdoor verminderen gevoelens van depressie, stress en angst.

Wat zijn de voordelen van bilaterale muziek?

Luisteren naar bilaterale muziek heeft de volgende voordelen:

  • Een kalmerend gevoel (minder stress en angst)
  • Het vermogen om je aandacht op iets anders te richten en ‘vastzittende’ gedachten tegen te gaan
  • Beter kunnen relativeren

Wat is het verschil tussen binaural beats en bilaterale muziek?

Hoewel bilaterale muziek en binaural beats overeenkomsten hebben, zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee. Binaural beats zijn een vorm van auditieve hersenstimulatie waarbij je in ieder oor een andere toon hoort. Je hersenen maken hier een derde toon van (de verschiltoon). De verschiltoon zorgt ervoor dat je hersenen in een staat komen waarin je je beter kunt focussen, ontspannen, minder angst ervaart, creatiever bent en beter kunt slapen.

Bilaterale muziek is gericht op het verbeteren van de communicatie tussen de twee hersenhelften door middel van afwisselende geluiden van links naar rechts.

Hoe gebruik je bilaterale muziek?

Om bilaterale muziek te laten werken, is het belangrijk dat je een koptelefoon of oortjes gebruikt. Verder heb je een audiofile met bilaterale muziek nodig. Zorg er tijdens het luisteren van de muziek voor dat je het volume laag of zelfs op een bijna onmerkbaar niveau zet. Hiermee bereik je het kalmerende effect waar de muziek voor gemaakt is.

Je kunt naar bilaterale muziek luisteren op momenten dat je gespannen of overstuur bent. Dit kun je dan ook combineren met een paar keer diep ademhalen of het maken van een wandeling. Maar je kunt bilaterale muziek ook een onderdeel maken van je dagelijkse routine. Speel de muziek bijvoorbeeld af als onderdeel van je ochtendroutine of voor het slapengaan om je hersenen tot rust te brengen.

Waar kan ik bilaterale muziek vinden?

In de Meditation Moments app vind je verschillende bilaterale muziektracks die volkomen veilig zijn om naar te luisteren. Probeer verschillende tracks en ontdek welke bij jou voor een ontspannen gevoel zorgen. Je vind de tracks in de collectie Bilateral

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat is bilaterale muziek?

Bilaterale muziek is een krachtig hulpmiddel om je stemming te verbeteren en gevoelens van stress en angst te verminderen. Als je luistert naar bilaterale muziek, hoor je de muziek harder in je linkeroor en zachter in je rechteroor. En daarna andersom. Je kunt het eigenlijk zien als muziek die ‘schommelt’ tussen de linker- en rechterhersenhelft.

Waar kan ik bilaterale muziek vinden?

In de Meditation Moments app vind je bilaterale muziektracks die volkomen veilig zijn om naar te luisteren. Probeer verschillende tracks en ontdek welke jou helpen ontspannen.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis