Zo boost je je focus en slaap met binaural beats

Zo boost je je focus en slaap met binaural beats

10 december 2020
Bewerkt op 3 juli 2024
binaural beats

Binaural beats – Mediteer jij regelmatig? Dan weet je dat meditatie een gevoel of stemming kan versterken. Je kunt er bijvoorbeeld ontspannen van worden, het kan stress verminderen en het kan inspiratie bevorderen. Maar wist je dat er ook speciale muziek bestaat die deze stemmingen kan opwekken? Dit noem je ook wel binaural beats. Maar wat zijn binaural beats en hoe pas je ze toe?

Wat zijn binaural beats?

Bij binaural beats worden twee tonen afgespeeld die een paar hertz van elkaar verschillen. De tonen zijn dus net iets hoger of iets lager dan elkaar. Deze twee tonen worden heel ritmisch afgespeeld. In je linkeroor hoor je de ene toon en in je rechteroor hoor je de andere toon.

Omdat de twee tonen niet helemaal hetzelfde zijn maar nét een klein beetje verschillen, maken je hersenen hier automatisch een extra toon bij: een verschiltoon. Je hersenen proberen die twee tonen dus te compenseren. Hoor je bijvoorbeeld links 14 hertz en rechts 14,5 hertz? Dan maakt je brein een derde toon van 0,5 hertz.

De frequentie van de verschiltoon komt overeen met een specifieke hersengolf. Hersengolven trillen namelijk ook op verschillende frequenties. Als je bijvoorbeeld heel gestrest bent trillen je hersengolven op een andere frequentie dan als je heel erg ontspannen bent.

De hersengolven passen zich aan de frequenties die binnenkomen aan. Als je binaural beats luistert wordt er dus een bepaalde gemoedstoestand opgeroepen. Wélke gemoedstoestand dat is, is afhankelijk van het soort binaural beats.

Hersengolven kunnen op vijf verschillende frequenties trillen:

  • Delta – 0 – 4 hertz – diepe slaap, helend
  • Thèta – 4 – 8 hertz – meditatie, diepe ontspanning, creativiteit, trance
  • Alpha – 8 – 14 hertz – stress verlagend, beter leren
  • Bèta – 14 – 30 hertz – focus, energie, helder
  • Gamma – 30 – 100 hertz – zeer waakzaam, hoog bewustzijn, geheugen

Wat doen 40 Hz binaural beats?

Als je bijvoorbeeld binaural beats van 40 Hz luistert (gamma) dan zal dat zorgen voor meer mentale helderheid en een betere focus. Gamma-hersengolven zijn namelijk de snelste, meest energieke hersengolven. Tien minuten naar 40 Hz binaural beats luisteren voor het studeren kan je helpen om je beter te concentreren.

galaxy

5 soorten hersengolven

Hersengolven worden uitgedrukt in Herz (Hz) en kunnen worden onderverdeeld in vijf soorten:

Delta-golven

Delta-golven komen voornamelijk voor bij diepe, droomloze slaap. Deze frequentie bevordert diepe rust en meditatie op diep niveau. Ook is hypnose in deze staat het meest actief.

Thèta-golven

Thèta-golven komen voornamelijk voor vlak voor het slapen gaan en wakker worden. Het is het gevoel dat je hebt als je aan het dagdromen bent. Dromen, inspiratie en creativiteit zijn verbonden aan deze golven. Hoe meer ontspannen je bent, hoe groter de kans op thèta-golven.

Alfa-golven

Heb je je aandacht op iets gericht en ben je vanbinnen rustig? Dan produceer je alfa-golven. Dit is vaak het geval als je muziek maakt of studeert. Je bent ontspannen en voelt geen angst of boosheid. Binaural beats in deze frequentie helpen dan ook om efficiënter te leren.

Bèta-golven

Bèta-golven zorgen voor een kalm gevoel en maken mensen alert, helder en energiek. Je kunt hierdoor helderder denken en een taak gefocust uitvoeren. Ze zorgen ervoor dat het deel dát actief moet zijn in de hersenen ook daadwerkelijk actief is.

Gamma-golven

Gamma-golven zijn eigenlijk hoge bèta-golven. Bij deze frequentie is er veel mentale activiteit en een hoge staat van bewustzijn. Je bent zeer waakzaam en hebt een heldere waarneming. Maar ook tijdens stress of geweld zijn er gamma-golven.

Hoe gebruik je binaural beats?

Alles wat je nodig hebt om te experimenteren met binaural beats is een binaural beats audiofile en een paar oordopjes of een koptelefoon.

De binaural beats audiofiles kun je gemakkelijk vinden in de Meditation Moments app. Hier vind je verschillende tracks voor verschillende doeleinden. Bij iedere track is de frequentie aangegeven in hertz. Je kunt een gewenste staat bereiken door een bijbehorende frequentie te kiezen. Zo werken binaural beats tussen de 8 – 14 hertz bijvoorbeeld tegen angst

Als je binaural beats gebruikt is het belangrijk om op een comfortabele plek te zitten zonder afleidingen. Het beste is om minstens 30 minuten per dag naar binaural beats te luisteren. Op deze manier is de kans het grootst dat het ritme van de beats met je hersenen synchroniseert.

Je kunt zelf experimenteren met de lengte van de binaural beats audio. In de Meditation Moments app heb je de keuze tussen tracks van 10, 20, 30 en 60 minuten. Als je bijvoorbeeld last hebt van stress of een opgejaagd gevoel, kan het fijn zijn om voor een uur of langer naar de audio te luisteren.

Een koptelefoon of oortjes zijn een must om binaural beats te laten werken. Het kan ook fijn zijn om je ogen te sluiten.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start je proefperiode

3 manieren om binaural beats toe te passen

Naast het opzetten van je koptelefoon en ‘afspelen’ indrukken, zijn er nog andere manieren om binaural beats te gebruiken.

1. Tijdens het mediteren

Binaural beats kunnen je helpen om sneller een meditatieve staat te bereiken. Van daaruit kan je werken om je intuïtie te versterken, jezelf te ontdekken of gewoon te genieten van het ‘zijn’ zonder gericht te zijn op je to-do list.

2. Voor het slapen

Binaural beats kunnen je ook helpen bij het slapen. Volgens onderzoek kan het luisteren naar binaural beats in de lagere delta categorie (0-4 hertz) helpen bij het in slaap vallen. Delta golven zijn de meest langzame hersengolven. Als je in slaap valt veranderen je hersengolven van theta golven naar delta golven. In dit stadia kan je gaan dromen.

Moeite met slapen? Er zijn meer dingen die je kunt proberen. Probeer eens naar een slaapverhaal te luisteren voor het slapengaan. De slaapverhalen voor volwassenen uit de Meditation Moments app zijn speciaal gemaakt om makkelijker in slaap te vallen. Door even meegesleept te worden in een verhaal, geef je je lichaam de tijd om te ontspannen na een lange dag. En als je lichaam ontspannen is, is het makkelijker om in slaap te vallen.

3. Tijdens het studeren

Heb je ooit van het ‘Mozart effect’ gehoord? Mensen die naar Mozart luisteren tijdens het studeren scoren beter bij cognitieve testen en leveren betere mentale prestaties.

Binaural beats zorgen voor hetzelfde resultaat – ze verbeteren de cognitieve functie van de hersenen. Door het luisteren naar binaural beats tijdens het studeren gebruik je beide de linker- en rechterhelft van je hersenen. Je kan dus op een meer holistische manier nadenken omdat je én je creativiteit én je analytische vermogen gebruikt.

Binaural beats app

Ben je op zoek naar een binaural beats app? De Meditation Moments app bevat meerdere tracks met binaural beats van verschillende frequenties. Je vindt ze onder het moment muziek. Luister hieronder een preview. 

De versie van 60 minuten kun je vinden in de Meditation Moments app.

Binaural beats werken niet voor iedereen en kunnen ook niet gezien worden als een redmiddel voor bepaalde toestanden. Toch kunnen binaural beats je in een gewenste positieve staat brengen, zorgen voor ontspanning en gevoelens van angst en stress verminderen.

Wat is het effect van binaural beats?

Binaural beats synchroniseren je hersengolven om een staat van (diepe) ontspanning, focus, concentratie of meditatie te bereiken. Je kunt binaural beats bijvoorbeeld gebruiken tijdens het mediteren, voor het slapen of tijdens het studeren.

Hoe gebruik je binaural beats?

Alles wat je nodig hebt om te experimenteren met binaural beats is een binaural beats audiofile en een paar oordopjes of een koptelefoon. In de Meditation Moments app staan verschillende audiofiles voor verschillende doeleinden.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis