3x muziek om angst te verminderen

3x muziek om angst te verminderen

15 december 2020
Bewerkt op 3 juli 2024
oceaan

Muziek is een fijne tool om lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Het is een manier om met angst en stress om te gaan en je rustiger, blijer en gelukkiger te voelen. Deze 3 soorten muziek helpen om angst te verminderen.

1. Klassieke muziek

Volgens onderzoeken van het Anxiety & Stress Center in Illinois creëren rustgevende tonen in muziek een kalme omgeving voor mensen met ziekte of stress. Zo verlaagt klassieke en andere rustgevende muziek de hartslag, de bloeddruk en het stresshormoon cortisol in het lichaam.

Daarnaast verhoogt klassieke muziek de productie van serotonine, wat helpt bij het tegengaan van angst, paniek en depressie. Toch is klassieke muziek zeker niet de enige muzieksoort die onze gezondheid positief beïnvloedt. Dit verschilt van persoon tot persoon welke muziek we fijn vinden en wordt onder andere bepaald door onze persoonlijke ervaringen.

Juist de muziekstijlen die we leuk vinden helpen om angst te verminderen. Het heeft geen zin om jezelf te pushen om klassieke muziek te luisteren terwijl je hier eigenlijk een hekel aan hebt. Dan is dat allesbehalve ontspannen! Alleen muziek die jou positieve gevoelens geeft helpt ook daadwerkelijk om angst of stress te verminderen.

2. Binaural beats 

Ook binaural beats is een muzieksoort dat stress en angst kan verminderen. Niet iedereen is nog bekend met de kracht van binaural beats. Binaural beats ontstaan door twee tonen af te spelen die een paar hertz van elkaar verschillen. Doordat de ene toon iets hoger of lager is dan de andere toon maken je hersenen hier een verschiltoon bij.

En deze verschiltoon maakt het bijzonder. Je hersenen – die op verschillende frequenties trillen – passen zich namelijk aan de verschiltoon aan. Hierdoor roepen ze een bepaalde gemoedstoestand op, zoals focus of diepe ontspanning:

  • Delta (0 – 4 hertz) – diepe slaap, helend
  • Thèta (4 – 8 hertz) – meditatie, diepe ontspanning, creativiteit, trance
  • Alfa (8 – 14 hertz) – stress verlagend, beter leren
  • Bèta (14 – 30 hertz) – focus, energie, helder
  • Gamma (30 – 100 hertz) – zeer waakzaam, hoog bewustzijn, geheugen

Hiervoor is het wel belangrijk om een koptelefoon of oordopjes te dragen, zodat je één toon in je linker- en één toon in je rechteroor kunt horen.

3. Sound healing

Andere muziek om angst te verminderen is sound healing. Met sound healing wordt de helende kracht van muziek gebruikt om lichamelijk en mentaal te ontspannen.

Hoe dat precies werkt? Met sound healing worden geluidstrillingen gebruikt om hun helende eigenschappen. Je kunt hierbij denken aan stemvorken, gongs of klankschalen. Als deze worden aangeslagen ontstaan er trillingen die invloed hebben op lichaam en geest.

Vergelijk het maar met een steentje dat je in het water gooit. Zodra de steen het water raakt verschijnen er kleine golfjes omheen die zich steeds verder verspreiden. De muziektrillingen zijn de golfjes en je lichaam is het water waar deze langzaam doorheen bewegen.

Volgens het boek Vibrational Medicine van Dr. Richard Gerber kunnen muziekfrequenties helpen om een lichaam weer in balans te brengen dat uit balans is geraakt door bijvoorbeeld angst of stress. Door sound healing kunnen lage frequenties van angst omgezet worden in hoge frequenties van rust en vertrouwen.

Muziek in de Meditation Moments app 

In de Meditation Moments app staan aparte secties voor binaural beats en sound healing. Daarnaast staat de app vol met muziek voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld om fijner te slapen, beter te focussen, of meer te ontspannen. Er zijn ook (lange) muziektracks die gebruikt kunnen worden als achtergrondmuziek tijdens bijvoorbeeld yoga en meditatie. Alle muziek is exclusief en speciaal gecomponeerd door ons team in onze eigen studio en is hierdoor extra uniek. 

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Welke soorten muziek helpen bij angst?

Muziek is een fijne tool om lichamelijk en geestelijk te ontspannen. De volgende muzieksoorten helpen om angst te verminderen: 

Waar kan ik naar rustgevende muziek luisteren?

Via de Meditation Moments app kun je naar ontspannende muziek luisteren. De app heeft aparte secties, zoals binaural beats, sound healing en pianomuziek.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis