Babymuziek: voordelen + slaapmuziek voor baby’s

Babymuziek: voordelen + slaapmuziek voor baby’s

3 maart 2023
Bewerkt op 9 augustus 2023
voeten baby

Als ouder of verzorger ben je misschien wel bekend met de kalmerende effecten van het luisteren naar muziek. Misschien luister je naar klassieke muziek tijdens het lezen van een boek of ontspan je na een lange werkdag met binaural beats. Maar wat als je muziek ook kunt gebruiken als hulpmiddel om de kleintjes te kalmeren? De juiste babymuziek kan baby’s vrolijker laten voelen, minder stress laten ervaren en helpen bij het omgaan met verschillende emoties.

Is muziek goed voor een baby?

Keer op keer heeft de neurowetenschap bewezen dat luisteren naar muziek langdurige voordelen heeft voor baby’s. Babymuziek zou ervoor zorgen dat de auditieve en prefrontale cortex veranderen (dit zijn de delen van de hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van geluidsprikkels en cognitieve functies, zoals het geheugen, beslissingen maken en doelen stellen).

Verder zou het luisteren naar muziek op jonge leeftijd er zelfs voor kunnen zorgen dat kinderen nieuwe eigenschappen aanleren, zoals behulpzaam zijn of samenwerken met anderen. Muziek helpt kinderen dus bij hun ontwikkeling.

Welke muziek is goed voor baby’s?

Slaapliedjes en andere rustgevende melodieën worden al enorm lang gebruikt om kinderen in slaap te sussen. En met een reden: muziek is een goede manier om een baby te kalmeren en versterkt de band tussen ouder en kind.

Rustgevende pianomuziek kan baby’s ook helpen bij het concentreren op een verhaal of tijdens het spelen. Sommige ouders vinden het ook fijn om kalmerende muziek op te zetten tijdens het avondeten, zodat de baby zich helemaal op de maaltijd kan focussen.

Klassieke muziek voor baby’s en kinderen kan zelfs gebruikt worden als een pleister na een pijnlijke val om tranen te voorkomen of als een manier om een lach tevoorschijn te toveren als het kind gestrest is. Dit is eigenlijk heel logisch te verklaren: luisteren naar muziek zorgt ervoor dat er bepaalde endorfines vrijkomen, die zorgen voor een goed gevoel.

Kan muziek helpen om baby’s in slaap te laten vallen?

De meeste ouders weten dat een baby in slaap krijgen een uitdaging kan zijn. En hoewel sommige baby’s van nature goede slapers zijn, geldt dit lang niet voor alle baby’s. Sommige baby’s hebben misschien hun favoriete knuffel nodig en voor anderen is een slaapliedje onmisbaar om in slaap te vallen.

De rustgevende babymuziek uit de Meditation Moments app kan kleintjes helpen om in slaap te vallen. In de app vind je een lijst met acht lullabies die je op kunt zetten als het tijd is om naar bed te gaan:

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Het fijnst is misschien wel dat lullabies ook ontspannend werken voor ouders. We weten namelijk allemaal dat het opvoeden van kinderen stressvol kan zijn. Door kalmerende muziek een onderdeel te maken van je avondroutine, is het makkelijker om de stress van de dag los te laten.

Natuurlijk kun je nooit vooraf weten of babymuziek voor jouw baby werkt zonder er zelf mee te experimenteren. Verschillende baby’s reageren immers anders op verschillende soorten muziek. Ga daarom samen met jouw kleintje op ontdekkingsreis en kom erachter welke muziek een ontspannend effect heeft, en welke niet.

Hoe zit het met witte ruis en baby’s?

Misschien heb je weleens gehoord van het gebruik van witte ruis om baby’s in slaap te laten vallen. Voor baby’s kan het namelijk fijn zijn om een zoemend geluid op de achtergrond te hebben tijdens het inslapen. Lees hier meer over hoe je witte ruis voor baby’s kunt gebruiken om baby’s makkelijker in slaap te krijgen.

3 makkelijke manieren om kinderen kennis te laten maken met muziek

Samen mediteren. Het lijkt bijna of kinderen hebben uitgevonden om in het ‘hier en nu’ te zijn. Ze spelen buiten zonder bang te zijn om vies te worden en voelen zich vrij om hun emoties te uiten – of dat nu boosheid, blijdschap of verdriet is. De kindermeditaties uit de Meditation Moments app helpen kinderen bij hun ontwikkeling door ze te leren over thema’s als dankbaarheid, innerlijke kracht en positieve gedachten. Alle meditaties vertellen een leerzaam verhaal en hebben rustgevende kindermeditatie muziek op de achtergrond.

Creëer een avondroutine. Samen naar muziek luisteren voor het slapen heeft niet alleen een kalmerend effect, het zorgt er ook voor dat kinderen sneller in slaap vallen. Luister naar een paar slaapliedjes voor het slapengaan of speel ontspannende pianomuziek af tijdens het tandenpoetsen.

Dansen. Dansen op muziek kan kinderen helpen om hun motoriek te ontwikkelen en zich beter te uiten. Tip: organiseer een dansoptreden in de woonkamer met de muziektracks uit de Meditation Moments app. In de categorie Energetic vind je tracks die perfect zijn om samen je lichaam op te schudden.

Waar vind ik babymuziek?

De rustgevende babymuziek uit de Meditation Moments app kan kleintjes helpen om in slaap te vallen. In de app vind je een lijst met acht lullabies die je op kunt zetten als het tijd is om naar bed te gaan.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis