Ontdek de kracht van slaapmuziek

Ontdek de kracht van slaapmuziek

20 april 2023
Bewerkt op 27 maart 2024
slaapmuziek

Misschien dans je regelmatig op muziek, luister je naar je favoriete afspeellijst als je onderweg bent of bieden sommige nummers je troost als je niet lekker in je vel zit. Maar wist je dat je muziek ook kunt gebruiken om sneller in slaap te vallen en uitgeruster wakker te worden? Hier lees je alles over slaapmuziek: wat het is, hoe het werkt en hoe je het in je dagelijkse leven toepast.

Zongen je ouders je in slaap toen je een baby was? Hetzelfde principe werkt nu nog steeds – ook al ben je nu een stuk ouder. Luisteren naar slaapmuziek heeft direct effect op de kwaliteit van je slaap. In een onderzoek van de Western Reserve University luisterde een groep volwassenen voor 45 minuten naar slaapmuziek voordat ze naar bed gingen. De kwaliteit van hun slaap verbeterde al in de eerste nacht.

Muziek kan je ook helpen om sneller in slaap te vallen. Uit een ander onderzoek onder vrouwen met insomnia (slapeloosheid) bleek dat zij in minder dan 15 minuten in slaap vielen door 10 nachten op rij naar slaapmuziek te luisteren. Terwijl ze er normaal tussen de 30 en 60 minuten over deden.

Hoe zorgt muziek voor betere slaap?

Slaapmuziek kan een aanwinst zijn voor je avondroutine. Dit klinkt misschien vreemd; je hoort namelijk vaak dat je omgeving zo stil mogelijk moet zijn als je goed wilt slapen. Hoe kan het dan dat het luisteren naar muziek juist je slaap kan verbeteren?

Muziek kan een positief effect hebben op de regulatie van hormonen, waaronder cortisol (stresshormoon). Als je gestrest bent – en je cortisolwaarden hoog zijn – ben je extra alert. Het is op dat moment enorm moeilijk om in slaap te vallen. Luisteren naar slaapmuziek of ontspanningsmuziek verlaagt cortisol, waardoor je je gelijk een stuk rustiger voelt en sneller indoezelt.

Muziek heeft ook direct effect op het hormoon dopamine. Muziek activeert namelijk de afgifte van dopamine. Dit is het hormoon dat vrijkomt als je dingen doet die volgens je hersenen beloond moeten worden; denk aan bewegen, eten, seks hebben en verliefd zijn. Deze boost aan dopamine zorgt ervoor dat je je beter voelt, en kan zelfs helpen om fysieke pijn te verminderen.

Luisteren naar muziek heeft ook een kalmerend effect op het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel – bestaande uit het sympathische zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel – regelt alle automatische functies en processen in je lichaam, zoals de hartslag, spijsvertering en ademhaling. Rustgevende muziek kalmeert het autonome zenuwstelsel en vertraagt zo je hartslag en ademhaling. Dit zorgt automatisch voor een rustig gevoel, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Stress is een andere factor die een grote rol speelt in hoe goed je slaapt. Als je je slaapkamer koppelt aan slapeloze nachten, zorgen en frustratie, kan muziek helpen door je aandacht te verleggen. Je focust je op de muziek, waardoor je aandacht niet naar je negatieve gedachten gaat. Door de mentale rust die ontstaat kun je makkelijker in slaap vallen.

sterrenhemel

Slaapmuziek app

De ‘beste’ slaapmuziek bestaat eigenlijk niet; het heeft namelijk alles te maken met je eigen voorkeuren. Misschien zijn er bepaalde nummers die gelijk een rustig of gelukkig gevoel bij je oproepen, of die je eerder hebben geholpen om te ontspannen.

Let er bij het kiezen van de nummers op dat je langzame muziek kiest (bijvoorbeeld pianomuziek, lullabies of meditatie muziek). Langzame muziek synchroniseert namelijk met je hartslag, waardoor je makkelijker tot rust komt.

Ben je op zoek naar een slaapmuziek app? In de Meditation Moments app vind je muziek die speciaal is ontworpen om beter te slapen. De categorie Slaap heeft tientallen nummers om bij weg te dromen. Speel ze achter elkaar af tijdens je avondroutine of sla bepaalde nummers op in je favorieten om zo je eigen afspeellijst te maken.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Slaapmuziek voor baby’s

In de categorie Lullabies vind je slaapmuziek voor baby’s. Wist je dat je babymuziek niet alleen kunt gebruiken om de kleintjes te kalmeren, maar ook om ze vrolijker te laten voelen en minder stress te laten ervaren?

mockup slaapmuziek lullabies

Hoe maak je slaapmuziek onderdeel van je avondroutine?

Er zijn verschillende manieren waarop je slaapmuziek onderdeel kunt maken van je avondroutine:

  • Maak een playlist. In de Meditation Moments app kun je een favorietenlijst maken met de nummers die jou het meest ontspannen laten voelen.
  • Plan je luistertijd. Luister iedere avond op een vaste tijd naar de slaapmuziek (bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, het lezen van een boek of de 30 minuten voordat je gaat slapen).
  • Verminder andere prikkels. Schakel andere apparaten uit en zorg voor een rustige omgeving. Je kunt je favoriete nummers uit de Meditation Moments app downloaden zodat je de nummers nog steeds kunt luisteren als je telefoon op vliegtuigmodus staat.
  • Combineer slaapmuziek met andere ontspanningstechnieken. Je kunt het luisteren naar slaapmuziek combineren met het doen van een meditatie, bodyscan of ademhalingsoefening.
  • Maak er een gewoonte van. Maak het luisteren naar slaapmuziek onderdeel van je vaste routine voor het beste resultaat.
Wat is de beste slaapmuziek?

De ‘beste’ slaapmuziek bestaat eigenlijk niet; het heeft namelijk alles te maken met je eigen voorkeuren. Misschien zijn er bepaalde nummers die gelijk een rustig of gelukkig gevoel bij je oproepen, of die je eerder hebben geholpen om te ontspannen.

Let er bij het kiezen van de nummers op dat je langzame muziek kiest (bijvoorbeeld pianomuziek, lullabies of meditatie muziek). Langzame muziek synchroniseert namelijk met je hartslag, waardoor je makkelijker tot rust komt.

Waar vind ik slaapmuziek voor 30 minuten?

In de Meditation Moments app vind je muziek die speciaal is ontworpen om beter te slapen. De nummers duren ongeveer 20 minuten, waarna automatisch het volgende nummer wordt afgespeeld. Je kunt de muziek zo lang afspelen als dat jij zelf wilt.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis