Uniek! Deze basisschool verving straf door meditatie

29 april 2021

Je herkent het vast nog wel. Wanneer je vroeger op de basisschool te veel met je buurvrouw kletste of aan het klieren was, dan kreeg je straf. Je werd naar de gang gestuurd, moest nablijven of kreeg strafregels mee naar huis. Maar of je er ook echt iets van leerde? Dat valt nog te betwijfelen.

Mindful Moment Room

De Robert W. Coleman Elementary School in Baltimore (US) denkt van niet. Daarom heeft deze school het anders aangepakt. Kinderen die zich op deze school niet gedragen worden niet naar de gang gestuurd, maar naar de Mindful Moment Room gestuurd. Ja, een meditatiekamer dus. Hier krijgen ze geen strafregels, maar worden ze gestimuleerd om meditatie- en mindfulnessoefeningen te doen.

Volgens de schoolleiding heeft dit ertoe geleid dat kinderen hier kalm en gefocust van werden en er minder schorsingen waren. Op deze manier krijgen de kinderen tools en technieken mee om in de toekomst andere keuzes te maken.

Holistic Life Foundation

De Mindful Meditation Room is onderdeel van het naschoolse programma van de Holistic Life Foundation. Deze non-profitorganisatie zet zich in voor het welzijn van volwassenen en kinderen in achtergestelde gemeenschappen. Door programma’s waarin meditatie, mindfulness en yoga centraal staan, leren kinderen om hun innerlijke kracht te ontwikkelen.

Betere schoolresultaten door meditatie

De Robert W. Coleman Elementary School is niet de enige school waar meditatie wordt toegepast. Op de Maharishi School of the Age of Enlightenment (MSAE) in Iowa mediteren kinderen zo’n 10 minuten, drie keer per dag! Volgens de schoolfunctionarissen helpt het de leerlingen om beter te focussen en hun leervermogen te verbeteren. Het is niet voor niets dat deze school bijzondere resultaten behaalt en wat toetsen betreft systematisch in de hoogste top 1% van Amerika scoort.

Mediteren voor kinderen: wat zijn de effecten?

Kinderen die al vroeg leren mediteren, leren tools en technieken die ze hun verdere leven kunnen toepassen. De ‘trainen’ op deze manier hoe ze bij hun eigen energie kunnen blijven, rustig kunnen worden en een stiltemomentje kunnen nemen als ze die behoefte voelen.

De effecten van meditatie zijn groot, ook voor kids:

  • Je wordt er kalmer en rustiger van. Doordat je met meditatie je aandacht naar je ademhaling brengt of naar een stem (in het geval van een geleide meditatie), besteed je even géén aandacht aan allerlei gedachten en emoties.
  • Je aandacht en concentratie worden vergroot. Als je mediteert, probeer je in het nu te zijn. Je focust op één ding leert hierdoor automatisch je aandacht vergroten.
  • Meditatie prikkelt de fantasie. Door te mediteren ‘kruip’ je als het ware in jezelf, waardoor er ruimte ontstaat voor je innerlijke stem. Ook stimuleren geleide meditaties en visualisaties de creativiteit.

 

Ben je benieuwd wat de positieve effecten van meditatie zijn voor jou kind(eren)? Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Blog delen:
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.