Restorative yoga is een rustige en meditatieve vorm van yoga. Maar wat houdt deze herstellende vorm van yoga precies en hoe kan het jou helpen om tot rust te komen? In deze blog verkennen we restorative yoga, de voordelen en enkele basisoefeningen die je thuis kunt doen.
Wat is restorative yoga?
Restorative yoga (of restoratieve yoga) is een zachte, meditatieve vorm van yoga die de focus legt op ontspanning en herstel. Het unieke aan deze herstellende yogastijl is dat je yogahoudingen voor een langere tijd aanhoudt – vijf minuten of langer – waardoor je dieper in de ontspanning kunt zakken.
Tijdens restorative yoga wordt er vaak gebruikgemaakt van diverse hulpmiddelen (ook wel props genoemd) zoals opgevouwen dekens, blokken of bolsters om je lichaam te ondersteunen. De yoga props zorgen ervoor dat je lichaam in de juiste positie kan blijven zonder onnodige spanning. Je lichaam kan dan makkelijker ontspannen, waardoor het de kans krijgt zich te herstellen.
Iedereen kan restorative yoga beoefenen. Het is misschien zelfs een van de meest toegankelijke soorten yoga. Twijfel je of je het goed doet of voel je veel spanning of zelfs pijn tijdens het doen van een bepaalde houding? Onthoud dat restorative yoga nooit oncomfortabel of pijnlijk hoort te zijn. Overleg altijd met een yogadocent of medisch specialist als je enig ongemak ervaart.
Ontdek hier alle soorten yoga
Wat zijn de voordelen van restorative yoga?
Restorative yoga biedt – net als alle andere yogavormen – veel voordelen voor zowel lichaam als geest:
- Verlichting van stress. Door de focus op diepe ontspanning, vermindert yoga het stresshormoon cortisol.
- Verbeterde stemming. Volgens onderzoek vermindert yoga de symptomen van depressie.
- Betere slaap. Restorative yoga kalmeert het zenuwstelsel. Je lichaam en geest krijgen de kans om tot rust te komen, waardoor je makkelijker in slaap valt.
- Toegankelijk. Voor de meeste mensen is restorative yoga veilig om te beoefenen. De yogavorm kan zelfs helpen bij het verlichten van chronische pijn.
- Verbeterde gezondheid. Restorative yoga vermindert gevoelens van stress en angst en bevordert het welzijn in het algemeen.
- Veilig tijdens de zwangerschap. Met de juiste aanpassingen is deze herstellende yogavorm veilig te beoefenen tijdens de zwangerschap.
Wil je yoga onderdeel maken van je zwangerschap? We hebben een gids over zwangerschapsyoga opgesteld met een aantal richtlijnen waaraan je je kunt houden.
Restorative yogahoudingen om te proberen
Zelfs zonder props kun je thuis restorative yoga beoefenen. Een yogablok kun je bijvoorbeeld vervangen door een dik boek of een stevige schoenendoos. Als je een bolster nodig hebt, werkt een opgerolde deken of een groot kussen ook goed. Heb je een yogariem nodig? Gebruik dan een normale riem of badjasriem.
De volgende herstellende houdingen kun je thuis proberen. Probeer de houdingen minimaal vijf minuten vast te houden. Als het comfortabel voelt, kun je experimenteren met het langer vasthouden van de poses. Je kunt een houding zelfs langer dan 20 minuten vasthouden.
1. Child’s pose (Balasana)
Gebruik een bolster of een opgevouwen deken onder je torso voor extra ondersteuning terwijl je voorover buigt in een knielende positie.
2. Benen tegen de muur (Viparita Karani)
Ga liggen met je zitvlak tegen de muur en strek je benen verticaal tegen de muur. Een opgerolde handdoek onder je onderrug kan extra comfort bieden.
3. Ondersteunde brughouding (Setu Bandha Sarvangasana)
Plaats een blok of bolster onder je onderrug terwijl je ligt met gebogen knieën en voeten plat op de mat.
4. Liggende gebonden hoekhouding (Supta Baddha Konasana)
Liggend op je rug, breng de zolen van je voeten bij elkaar en laat je knieën naar buiten vallen. Ondersteun je knieën met kussens of opgevouwen dekens.
5. Lijkhouding (Savasana)
Tijdens Savasana lig je op je rug, armen langs je lichaam met de palmen omhoog en je benen iets uit elkaar. Gebruik eventueel een oogkussen om het ontspannende effect te versterken.
Wat is het verschil tussen restorative yoga en yin yoga?
Hoewel restorative yoga en yin yoga van de buitenkant op elkaar lijken, hebben de twee yogastijlen allebei hun eigen doel. Yin yoga richt zich vooral op het diepgaand loslaten van spanning in het bindweefsel. De stretch kan daarom intensief aanvoelen.
Restorative yoga focust zich puur op ontspanning. De props worden gebruikt om het lichaam te ondersteunen zodat er geen spierspanning nodig is. Terwijl je bij yin yoga soms een licht oncomfortabel gevoel kunt ervaren, is dit bij restoratieve yoga niet het geval.
Ervaar de voordelen van restorative yoga zelf
Heb je behoefte aan rust en ontspanning? Met Meditation Moments kun je thuis zelf de voordelen van restorative yoga ervaren. In de Meditation Moments app vind je yogalessen met verschillende doeleinden. Kies een les uit die bij jou past en oefen waar en wanneer je maar wilt.
Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode