Wat is yin yoga? Alles wat je moet weten over deze herstellende yogavorm

Wat is yin yoga? Alles wat je moet weten over deze herstellende yogavorm

18 juli 2023
Bewerkt op 9 augustus 2023
vrouw doet yin yoga

Veel mensen verlaten hun eerste ‘yin’ yogales enigszins verbaasd. Ze snappen het doel van yin yoga niet en het lijkt alsof er maar weinig in hun lichaam gebeurt tijdens deze passieve yogastijl. Dit komt omdat de meeste yogastudio’s in Nederland zich focussen op de snelle, krachtige ‘yang’-stijlen, zoals vinyasa, power yoga of Ashtanga.

Hoewel yin yoga een passieve vorm van yoga is, gebeurt er onder de oppervlakte enorm veel. Daarom gaan de meeste mensen meer van yin yoga houden naarmate ze er meer over leren. Vraag je je af wat er precies gebeurt tijdens yin yoga? Gebruik dit artikel dan als yin yoga-gids.

Wat houdt yin yoga in?

Yin yoga is gebaseerd op het Taoïstische concept van yin en yang chi. Chi betekent levensenergie, en yin en yang chi verwijst naar de verkoelende en verwarmende energetische principes van de natuur. Yin is stabiel, onbeweeglijk en herstellend. Yang is actief, veranderlijk en dynamisch. En hoewel we in het moderne leven vaak neigen naar meer yang-activiteiten, hebben we beide energieën nodig om in balans te zijn.

Yin-activiteiten laten je Qi (vitale energie) stromen, zodat je deze vitaliteit naar buiten kunt brengen in andere activiteiten. Voorbeelden van yin-activiteiten zijn wandelen, mediteren en een bad nemen. Yin yoga wordt ook vaak beoefend na een actieve vorm van yoga om het lichaam weer in balans te brengen.

Wat gebeurt er tijdens yin yoga?

Een yin yogales bestaat uit een reeks passieve houdingen (voornamelijk op de grond) die je voor een langere tijd vasthoudt. Tussen de 3 en 5 minuten is hierbij ideaal. De houdingen focussen zich voornamelijk op het onderste deel van het lichaam: de heupen, het bekken, de binnenkant van de dijen en de onderrug. Dit zijn allemaal gebieden die veel bindweefsel (ook wel fascia genoemd) bevatten. Verder richt yin yoga zich op de schouders en het midden en de bovenkant van de wervelkolom.

Hoewel yin yoga stil en onbeweeglijk lijkt, gebeurt er op lichaamsniveau veel. Ons lichaam wordt ondersteund door relatief stijve bindweefsels (pezen, ligamenten, fascia) die als yin worden aangeduid. De meer beweeglijke spieren en ons bloed worden als yang gezien. Door een houding voor een aantal minuten vast te houden, kan je lichaam zich richten op het herstellen van de spieren en gewrichten. Uiteindelijk is het doel om de spanning in je bindweefsel op een dieper niveau los te laten.

De magie van yin yoga zit hem in het langer vasthouden van de yin yoga houdingen. Sommige van deze houdingen kunnen uitdagend of oncomfortabel zijn. Je geest begint te praten en misschien overtuig je jezelf ervan dat je eerder met de houding wil stoppen. Maar dat is dan juist precies het moment waarop de transformatie plaatsvindt. Het doel is om de uitdaging te erkennen en te verzachten. Yin yoga leert je om met compassie naar je innerlijke wereld (gedachten, verwachtingen, kritiek, emoties) en de wereld om je heen te kijken.

De voordelen van yin yoga

  • Brengt lichaam en geest tot rust
  • Vermindert stress en angst
  • Versnelt de bloedsomloop
  • Vergroot flexibiliteit
  • Versterkt en versoepelt je bindweefsel (fascia) en gewrichten
yin yoga met props

Is yin yoga gevaarlijk?

Voordat je begint met het beoefenen van yin yoga, wil je waarschijnlijk weten of je yin yoga veilig kunt doen. De grootste zorg als het aankomt op yin yoga, is het overstrekken van de gewrichten. Is dit een nadeel van yin yoga? Het kan gebeuren dat je je eigen grens negeert en hierdoor je gewrichten overstrekt. Ieder lichaam is anders en het is mogelijk dat een bepaalde pose niet geschikt is voor jou. Maar dit maakt yin yoga niet gevaarlijker dan andere vormen van beweging.

Je kunt niet snel de fout in gaan met het beoefenen van yin yoga. Dit komt ook omdat yin yoga zich richt op het ‘zijn’ in plaats van het ‘doen’. Als je dit principe in je achterhoofd houdt en goed luistert naar je lichaam, is yin yoga volkomen veilig om te beoefenen.

Is yin yoga goed voor beginners?

Mensen van alle leeftijden en niveaus kunnen yin yoga beoefenen. Dit maak yin yoga ook geschikt voor beginners. Mensen denken vaak dat je ‘lui’ bent als je yin yoga verkiest boven een intensieve yoga flow. Maar eigenlijk is yin yoga vooral een aanvulling op het beoefenen van intensievere vormen van yoga. Iedereen heeft er baat bij om bewust te kunnen rusten en bewust te kunnen bewegen.

Zelfs voor degenen die moeite hebben met stilzitten, heeft yin yoga voordelen. Ja, stilte kan onwennig of onprettig voelen als je iemand bent die graag beweegt. Maar door juist door het ongemak heen te gaan, kun je een diepere relatie met jezelf ontwikkelen. Alles wat je op je yogamat leert, kun je ook toepassen in het dagelijkse leven. Het kan zijn dat je minder reactief bent als er een moeilijke situatie is. Of dat je vriendelijker tegen jezelf praat.

Wat is het verschil tussen yin yoga en restorative yoga?

Hoewel yin yoga en restorative yoga (herstellende yoga) veel op elkaar lijken, worden er in het lichaam verschillende processen in gang gezet. Het doel van restorative yoga is om lichaam en geest diep te ontspannen, terwijl je lichaam tijdens yin yoga lichte tot milde ‘stress’ ervaart.

Stress klinkt misschien negatief, maar dat is het in het geval van yin yoga niet. Met stress bedoelen we de lichte druk die je op je spieren uitoefent. Tijdens yin yoga probeer je altijd de balans tussen inspanning en ontspanning te vinden. Hierbij kun je yoga accessoires gebruiken om bepaalde gebieden in het lichaam beter te bereiken en een passende hoeveelheid druk uit te oefenen. Bij restorative yoga worden accessoires vooral gebruikt om de spanning in het lichaam te verminderen.

Wil je zelf de voordelen van yin yoga ervaren?

In de Meditation Moments app vind je verschillende yogalessen, waaronder yin yoga. Probeer de yogales Yin Yoga voor het slapengaan met Marlon en herstel je lichaam en geest.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Wat is yin yoga?

Yin yoga is gebaseerd op het Taoïstische concept van yin en yang chi. Chi betekent levensenergie, en yin en yang chi verwijst naar de verkoelende en verwarmende energetische principes van de natuur. Yin is stabiel, onbeweeglijk en herstellend. Yang is actief, veranderlijk en dynamisch.

Een yin yogales bestaat uit een reeks passieve houdingen (voornamelijk op de grond) die je voor een langere tijd vasthoudt. Tussen de 3 en 5 minuten is hierbij ideaal.

Is yin yoga goed voor beginners?

Mensen van alle leeftijden en niveaus kunnen yin yoga beoefenen. Dit maak yin yoga ook geschikt voor beginners. Mensen denken vaak dat je ‘lui’ bent als je yin yoga verkiest boven een intensieve yoga flow. Maar eigenlijk is yin yoga vooral een aanvulling op het beoefenen van intensievere vormen van yoga. Iedereen heeft er baat bij om bewust te kunnen rusten en bewust te kunnen bewegen.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis