Alles over Savasana: de yogahouding voor diepe ontspanning

Alles over Savasana: de yogahouding voor diepe ontspanning

19 januari 2024
Vrouw ligt in Savasaan

Als je weleens een yogales volgt, dan is het je misschien opgevallen dat iedere les eindigt met dezelfde houding: Savasana. En hoewel veel mensen de neiging hebben om Savasana over te slaan (je ligt alleen maar op je rug, toch?), is Savasana een van de belangrijkste yogahoudingen. We vertellen je alles wat je moet weten over de Savasana en waarom deze houding zo belangrijk is.

Wat betekent Savasana?

Savasana is een Sanskriet woord dat ‘lijkhouding’ betekent. Het is een rusthouding waarbij je op je rug ligt, met je ogen gesloten en je armen comfortabel naast je lichaam. De meeste yogalessen sluiten af met deze houding. Maar Savasana is meer dan alleen even relaxen of een fijne overgang tussen de yogales en de drukte van het dagelijkse leven: Savasana leert je om simpelweg te ‘zijn’.

Westerse culturen geloven vaak dat we een sterk levensdoel moeten hebben, bijvoorbeeld hard werken om veel geld te verdienen. Sommige inheemse culturen geloven daarentegen dat we leven zoals de natuur leeft, door simpelweg te zijn. Dit is precies wat Savasana je leert: je hoeft niks te bereiken om waardig te zijn als mens.

Hoe verschillen yoga en meditatie van elkaar?

Yoga en meditatie hebben veel raakvlakken, maar zijn niet helemaal hetzelfde. Tijdens het mediteren richt je je aandacht op het hier en nu. Dit zorgt uiteindelijk voor meer rust in je hoofd. Yoga is een vorm van actieve meditatie, waarbij je je aandacht op je lichaam focust in plaats van op je geest. En hoe zit het dan met Savasana? Je kunt de lijkhouding zien als de overgang tussen actieve meditatie en traditionele meditatie. Het bewegen tijdens de yogales maakt het makkelijker om aan het einde van de les (tijdens Savasana) een meditatieve staat te bereiken.

Waar is Savasana goed voor?

Savasana brengt lichaam en geest tot rust, waardoor je sneller in een meditatieve staat kunt komen. Maar Savasana is meer dan alleen ontspanning. Je lichaam en geest rusten tijdens Savasana, wat het parasympathische zenuwstelsel activeert. Je ervaart hierdoor minder stress en je lichaam kan herstellen. Voordelen van Savasana zijn:

  • Stressvermindering. Tijdens Savasana nemen de stresshormonen cortisol en adrenaline af.
  • Herstel van lichaam en geest. Savasana geeft je de ruimte om je lichaam te laten herstellen na een lange yogasessie en je geest na mentale inspanning.
  • Verbeterde concentratie. De lijkhouding brengt een gevoel van kalmte, waardoor je je beter kunt concentreren. Je hebt minder last van afleidingen van buitenaf.
  • Betere slaap. Een kalm zenuwstelsel maakt het makkelijker om in slaap te vallen en langer door te slapen.

Hoe kan ik zelf kennismaken met Savasana?

Wil je zelf de voordelen van Savasana ervaren? Begin dan eens met een bodyscan meditatie. Dit is een mindfulness-oefening waarbij je jouw lichaam scant op pijn, spanning of iets ongebruikelijks. Het doel van een bodyscan is om spanning in je lichaam te verminderen en je emotionele welzijn te verbeteren. Je doet dit door de sensaties in je lichaam waar te nemen, zonder hierover te oordelen.

Het kan gebeuren dat er gedachten opkomen tijdens het doen van een bodyscan. Misschien merk je op dat iets niet fijn voelt in je lichaam en baal je hiervan. Of misschien raak je gefrustreerd omdat je merkt dat je gedachten alle kanten op gaan. Het enige wat je op zo’n moment hoeft te doen, is je aandacht terugbrengen naar de lichamelijke sensaties.

Als je regelmatig oefent, zul je merken dat je steeds makkelijker de rust kunt vinden – zelfs als dingen een beetje anders zijn dan je zou willen.

Probeer deze Bodyscan uit de Meditation Moments app

Of probeer een van de yogalessen uit de Meditation Moments app. In de app vind je diverse yogasessies die geschikt zijn voor alle niveaus. Kies zelf een sessie die bij je past.

Wat betekent Savasana?

Savasana is een Sanskriet woord dat ‘lijkhouding’ betekent. Het is een rusthouding waarbij je op je rug ligt, met je ogen gesloten en je armen comfortabel langs je lichaam. De meeste yogalessen sluiten af met de lijkhouding. Maar Savasana is meer dan even relaxen of een fijne overgang tussen de yogales en de drukte van het dagelijkse leven: Savasana leert je om simpelweg te zijn.

Wat zijn de voordelen van Savasana?
  1. Stressvermindering
  2. Herstel van lichaam en geest
  3. Verbeterde concentratie
  4. Betere slaap
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis