Doe je van 18 t/m 24 april mee met de Lente Challenge? 🌸

Beter slapen door een slaapmeditatie

5 februari 2019

Beter slapen door een slaapmeditatie

Mopperig, snel geïrriteerd en weinig concentratie: een slechte nachtrust heeft een grote impact op ons lijf en leven. Het zorgt ervoor dat we minder alert, positief en uitgerust zijn. Door alle prikkels die we dagelijks te verwerken krijgen is een goede nachtrust soms ver te zoeken. Wil jij beter slapen? Een slaapmeditatie kan je hierbij helpen!

Het belang van goed slapen

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de kans om te herstellen en op te laden, zowel mentaal als fysiek. Beter slapen zorgt ervoor dat het lichaam de tijd heeft om alle prikkels en emoties van de dag te verwerken, zodat je de volgende ochtend weer fris, energiek en alert de dag kunt beginnen.

sleep is the best meditation

Niet kunnen slapen

‘Slaap lekker!’ Makkelijk gezegd, maar niet altijd makkelijk gedaan. Goed slapen is belangrijk, maar dit is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. We worden dagelijks overspoeld met prikkels die veel onrust en stress met zich meebrengen. Mailtjes, sociale media, ingewikkelde relaties, stress van werk, een rollercoaster aan emoties…we hebben vaak weinig rust op een dag.

En als we dan eindelijk in bed liggen, blijven deze gedachten en emoties door ons hoofd spoken. Als we met deze prikkels gaan slapen is dat niet bevorderlijk voor de nachtrust.

Slaapmeditatie voor het slapengaan

Meditatie is een manier om al deze prikkels een plekje te geven en je mentaal én fysiek voor te bereiden op de nacht. De effecten van meditatie zijn groot, ook voor je nachtrust.

Je drukt de pauzeknop in en brengt je lichaam in een staat van totale rust. Je laat alle gedachten die je hebt en die bij je binnenkomen gaan, zodat je volledig in het ‘nu’ kunt zijn. Hierdoor kun je beter slapen en het is heerlijk om de dag mee af te sluiten.

Beter slapen door een slaapmeditatie

Heb jij last van slaapproblemenen wil je beter slapen? Blijf je vaak nog uren piekeren als je eindelijk in bed ligt? Word je geregeld ’s nachts wakker? Maak van slaapmeditatie een onderdeel van je avondroutine!

Doe om 9 uur alle schermen (laptop, mobiel, televisie) uit en neem de tijd om te reflecteren op je dag. En neem vlak voordat je gaat slapen de tijd om een fijne meditatie te doen. Dit kan op een yogakussentje, fijne stoel of liggend in bed. De laatste manier is misschien wel het fijnst, omdat je daarna direct kunt gaan slapen. Maar kijk wat voor jou het prettigst voelt!

Een slaapmeditatie zal je helpen om beter en dieper te slapen. Doordat je je lichaam volledig (zowel fysiek als mentaal) tot rust brengt, zet je alle prikkels van de dag opzij en ga je ontspannen de nacht in. Elke vezel in je lichaam komt tot rust. Je ligt minder lang wakker en valt sneller in slaap.

Een korte slaapmeditatie doet al wonderen en is helemaal niet moeilijk:

  • Neem een comfortabele houding aan op een yogakussentje, stoel of ga rustig liggen op je rug. Kies een houding die niet veel moeite kost.
  • Zet een wekker (met een prettig alarm) op 5, 10 of 15 minuten, zodat je niet in slaap kunt vallen tijdens je slaapmeditatie. Tenzij je dit juist prettig vindt natuurlijk!
  • Richt je aandacht op je ademhaling. Adem 4 seconden in, 5 seconden uit. 4 seconden in, 5 seconden uit. Adem net iets langer uit dan in en vindt hier een ritme in.
  • Komen er gedachten in je op? Merk ze op en laat ze los. Breng je aandacht vervolgens weer terug bij je ademhaling.
  • Na een tijdje zul je merken dat je steeds meer ontspannen wordt en tot rust komt.


+ Meer lezen over hoe je moet mediteren? Hoe moet je mediteren? Mediteren in 5 stappen.  

Geleide meditaties slapen

Wil je beter slapen en beginnen met een slaapmeditatie? In Meditation Moments staan slaapmeditaties van 3, 7, 10, 15 minuten en lange meditaties van 20 en 30 minuten. Verdiep je in de wereld van de meditatie. Heb je weinig tijd? Begin dan met een korte meditatie van een paar minuten. Uiteindelijk vind je het misschien heerlijk om wat langer te mediteren. Bereid je voor op de nacht en word uitgerust wakker.

Probeer de Positieve ontspanning slaap meditatie uit de Meditation Moments App. Download de app (Google Play / App store)

Slaap lekker!

Heb je de Meditation Moments App al gedownload? Google Play / App store

De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.