Zo helpt een geleide meditatie om heerlijk te ontspannen

6 maart 2019

Mediteren is een fijne manier om een momentje rust te nemen voor jezelf. Maar vind je het lastig om te mediteren en weet je niet zo goed wat je moet doen? Een geleide meditatie kan je op weg helpen!

Je hoeft alleen maar te luisteren

Mediteren is niet altijd even makkelijk. Je zit een tijdje stil om niets te doen, helemaal niets. In die tijd zou je ook je mails kunnen lezen, dat belangrijke telefoontje kunnen plegen of alvast de boterhammen voor de kids kunnen smeren. En dan moet je ook nog aan ‘niets denken’. Een best moeilijke opgave voor iemand die nooit eerder bewust deze momentjes rust heeft genomen.

Toch zijn de voordelen van meditatie groot. Het is een fijne manier om tot rust te komen, nieuwe energie te krijgen en beter te slapen. Een makkelijke manier om te beginnen met mediteren is door geleide meditaties. Tijdens deze meditaties luister je naar een stem (puur of in combinatie met muziek) die je door de meditatie leidt. Je hoeft dus alleen maar te luisteren en je volledig te laten leiden door de stem.

Deze vorm van meditatie kost relatief weinig inspanning en is fijn om mee te beginnen. Je hoeft niet te bedenken wat je wel (en vooral niet) moet doen en denken.

Het doel van een geleide meditatie

Bij een geleide meditatieleidt de stem je aandacht ergens heen, bijvoorbeeld naar een bepaalde situatie in het verleden of naar omstandigheden die je een kalmerend gevoel geven. Het helpt je om je te focussen op je ademhaling, je lichaam of bepaalde herinneringen en beelden. Je geeft je hier volledig aan over.Als je eenmaal geoefender bent, kun je zelf een draai geven aan je meditatiemomenten en bijvoorbeeld ook eens zonder audio mediteren.

Soorten geleide meditaties

Er zijn verschillende soorten meditatie oefeningendie bestaan uit geleide meditaties. Onze meditatie appMeditation Moments zit vol met geleide meditaties. Deze zijn geschikt voor verschillende stemming en momenten van de dag en hebben een duur van 3 tot 45 minuten.

Een aantal meditatie oefeningen uit de meditatie app zijn:

Dankbaarheid

Het is heerlijk om de dag goed te beginnen én af te sluiten. De geleide meditatiesdie gaan over dankbaarheid helpen je onder andere om in een energie van dankbaarheid te komen. Waar ben je deze ochtend of avond dankbaar voor?

Te vinden in: categorie ‘start je dag’ en ‘slaap lekker’

Affirmaties

Affirmaties zijn zinnen die je voor jezelf herhaalt, steeds opnieuw, alsof het de realiteit is.  ‘Ik ben succesvol.’ ‘Ik heb een heerlijk leven.’ ‘Ik heb een prachtig lichaam.’ Tijdens de begeleide meditatie‘dagelijkse affirmaties’ word je geleid door dagelijkse, positieve affirmaties.

Te vinden in: categorie ‘start je dag’

Anti-stress ademhaling

De geleide meditatie‘anti-stress ademhaling’ is gericht op het verbeteren van je ademhaling. Ben je gestrest of heb je gewoon even pauze nodig? Dan helpen ademhalingsoefeningen om rustiger te worden en te ontspannen.  Tijdens de geleide meditatievolg je de stem die je helpt om beter te ademen.

Te vinden in: categorie ‘korte break’ en ‘anti-stress’

Inspiratie

De geleide meditatiesvan de categorie ‘inspiratie’ zijn bedoeld om je te motiveren en inspireren. Je wordt gestimuleerd om na te denken over vragen die leiden tot meer zelfinzicht en zelfbewustzijn.

Te vinden in: categorie ‘inspiratie’

Visualisatie 

Tijdens visualisatiemeditaties word je meegenomen op reis en zet je je eigen verbeeldingskracht in. Je vertaalt gedachten naar beeld en je kunt uiteindelijk tot meer ontspanning en nieuwe inzichten en ideeën komen.

Te vinden in: categorie ‘visualisatie’

Beginnen met een geleide meditatie?

Ontdek hoe mediteren voelt voor jou! Neem een momentje rust voor jezelf en probeer de gratis meditaties in de Meditation Moments App (Google play / App store)

Blog delen:
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.