Stiltemeditatie: leef in het hier en nu met de kracht van stilte

Stiltemeditatie: leef in het hier en nu met de kracht van stilte

28 april 2023
Bewerkt op 9 augustus 2023
stiltemeditatie

De naam verklapt het eigenlijk al: stiltemeditatie is het mediteren zonder geluiden om je heen, zoals muziek, een mantra of de stem van een leraar. Het doel van stiltemeditatie is om je bewustzijn te vergroten en in het hier en nu te leven.

Stiltemeditatie heeft zijn wortels in het oude India en wordt al meer dan 2500 jaar beoefend. Deze vorm van meditatie werd oorspronkelijk beoefend door Siddhartha Gautama, beter bekend als Boeddha, die de methode gebruikte om zijn eigen geest te bevrijden van lijden en zo verlichting te bereiken.

Tegenwoordig wordt stiltemeditatie wereldwijd beoefend door mensen van allerlei achtergronden en levensbeschouwingen, als manier om je gedachten tot rust te brengen en meer inzicht in jezelf te krijgen en de wereld om je heen. Sommigen verwijzen ook naar stiltemeditatie als ongeleide meditatie.

Hoe verschilt stiltemeditatie van andere meditatie soorten?

Misschien heb je wel eens een geleide meditatie gevolgd, waarbij een stem je door de meditatie leidt. De stem vertelt je bijvoorbeeld om te gaan zitten of liggen, je aandacht te richten op je hart en een intentie te zetten voor de meditatie. Of misschien heb je wel eens gemediteerd met een meditatie mantra, waarbij je een woord, klank of lettergreep herhaalt terwijl je aan het mediteren bent.

Tijdens een stiltemeditatie is er geen muziek, mantra of stem die je vertelt wat je moet doen of waar je je aandacht op moet focussen. Je hebt dus helemaal zelf de controle over waar je je gedachten op focust. En dit is ook precies waar de kracht van stiltemeditatie ligt. Stiltemeditatie maakt ons bewust van het feit dat je gedachten je dagelijkse realiteit creëren en dat jij degene bent die de touwtjes in handen heeft.

vrouw mediteert in stilte

Wat zijn de voordelen van stiltemeditatie?

Mediteren in stilte brengt enorm veel voordelen en kan op verschillende manieren bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven. Naast dat stiltemeditatie zorgt voor minder stress en angst, meer energie en betere slaap, helpt deze vorm van meditatie ook bij het omgaan met negatieve of uitdagende situaties.

Als je partner plotseling kortaf reageert of zijn of haar stem verheft, is je eerste reactie wellicht om terug te snauwen of te blokkeren. Maar als je regelmatig mediteert in stilte, leer je om een pauze te nemen, te reflecteren op de situatie en daarna op een bewuste manier naar je partner te communiceren hoe je je voelt – zonder hem of haar iets te verwijten.

Misschien moet je even wennen

Mediteren in stilte is niet makkelijk – zeker als je een beginner bent. Er is een grote kans dat je gedachten beginnen te racen zodra je je ogen sluit voor de meditatie. Als mens komt het namelijk nauwelijks voor dat we helemaal alleen in stilte zitten. Het is dus niet vreemd als je moet wennen aan deze manier van mediteren. Sterker nog: het kan 90 dagen duren voordat je de positieve effecten van deze oefening merkt.

Dit betekent dat er waarschijnlijk een punt komt waarop je twijfelt of stiltemeditatie wel iets voor jou is. Of misschien vind je het de ene dag makkelijker om je gedachten tot rust te brengen dan de andere. Zolang je geen negatieve effecten ervaart, is het volkomen veilig om stiltemeditatie te beoefenen. Wees vooral geduldig en niet te streng voor jezelf: het is meer dan normaal als je het moeilijk vindt om je gedachten tot rust te brengen. Je zult merken dat het vanzelf makkelijker wordt naarmate je meer oefent.

Hoe beoefen je stiltemeditatie?

Zo mediteer je in stilte (stap-voor-stap uitleg):

  1. Zoek een rustige, comfortabele plek waar je niet gestoord zult worden. Zorg ervoor dat je comfortabel zit of ligt, bijvoorbeeld op een kussen op de grond met je rug recht en je handen ontspannen op je knieën. 
  2. ­­Bepaal hoe lang je wilt mediteren en zet eventueel een timer. Als je een beginner bent, raden we aan om te beginnen met een korte sessie van 5 minuten.
  3. Focus op je ademhaling. Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Observeer hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt. Als je gedachten afdwalen, breng dan je aandacht terug naar je ademhaling.
  4. Laat je gedachten komen en gaan. Het is normaal als er gedachten opkomen tijdens het mediteren. Probeer ze niet te verdringen maar observeer ze, zonder ze te beoordelen. Je kunt je gedachten zien als wolken die voorbij passeren. Richt dan je aandacht weer opnieuw op je ademhaling.
  5. Neem sensaties in je lichaam waar. Naarmate je meer ervaring krijgt met meditatie, kun je je aandacht uitbreiden naar lichaamssensaties, zoals gevoelens van spanning of ontspanning. Neem waar wat je in je lichaam voelt, zonder hier een oordeel aan te geven.
  6. Eindig de meditatie. Als je timer afgaat of als je klaar bent met mediteren, breng je aandacht dan terug naar je omgeving. Open je ogen en neem even de tijd om het effect van de meditatie op je in te laten werken.
7 dagen stilte mockup.png

Tijdens een stiltemeditatie gaat het er uiteindelijk om dat je je aandacht terugbrengt naar je ademhaling zodra je gedachten afdwalen.

Oefenen met stiltemeditatie

Voor veel mensen is stiltemeditatie de moeilijkste vorm van meditatie. Het programma 7 Dagen Stilte in de Meditation Moments app leert je om te mediteren in stilte.

In het programma leer je om afstand te nemen van de wereld om je heen, je drukke leven en je eigen gedachten, om zo terug te komen in het moment. Het doel van het programma is om de stilte in jezelf te ervaren, zonder dat je gedachten afdwalen (naar het verleden of de toekomst).

Door elke dag iets langer in stilte door te brengen, zal het steeds makkelijker worden om de stilte in jezelf te vinden. Aan het einde van het programma kun je 12 minuten in stilte doorbrengen.

Het programma 7 Dagen Stilte vind je in de Meditation Moments app onder programma’s.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Wat is een stiltemeditatie?

Stiltemeditatie is het mediteren zonder geluiden om je heen, zoals muziek, een mantra of de stem van een leraar. Het doel van stiltemeditatie is om je bewustzijn te vergroten en in het hier en nu te leven.

Hoe kan ik leren mediteren in stilte?

In het programma 7 Dagen Stilte in de Meditation Moments app leer je om te mediteren in stilte. Door elke dag iets langer in stilte door te brengen, zal het steeds makkelijker worden om de stilte in jezelf te vinden. Aan het einde van het programma kun je 12 minuten in stilte doorbrengen.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis