Wat is het doel van meditatie?

14 november 2019

Steeds meer mensen mediteren en ervaren de positieve effecten. Maar waarom zou je moeten mediteren? Wat is het doel van meditatie?

Niet alleen je hoofd leegmaken

Wat veel mensen denken is dat je tijdens mediteren je hoofd helemaal leeg moet maken. Iets waar veel mensen naar verlangen, maar waarom mediteren best een ver-van-je-bedshow kan lijken. Want hoe denk je nergens aan? Gedachten zijn er altijd en overal.

Je hoofd vrij maken van gedachten is niet het doel van meditatie. Het is niet zo dat je tijdens meditatie nergens aan mag denken. Gedachten mogen er gerust zijn, maar je laat je er niet meer door meeslepen.

Het enige wat je tijdens meditatie doet is naar die gedachten kijken, als wolkjes in de lucht. Je hoeft er niets mee. Dit geeft rust en ruimte. En misschien zie je dan wel hoe mooi de stilte van de blauwe lucht is waar die wolkjes in zweven.

doel van meditatie

Je aandacht richten op het nu

Wat je tijdens mediatie wél doet, is je aandacht richten op het hier en nu. Door te mediteren word je je bewust van alle gedachten die in je hoofd rondspoken. En daar doe je dan vervolgens niets mee.

Je probeert je hoofd niet leeg te maken of krampachtig aan iets anders te denken. Je laat de gedachten komen, bent je er bewust van en laat ze weer gaan. Zodat je volledig in het ‘nu’ kunt zijn. Hiermee train je om meer in het moment te leven, wat je ook buiten je meditaties kunt toepassen.

‘Meditation is not a way of making your mind quiet. It is a way of entering into the quiet that is already there – buried under the 50,000 thoughts the average person thinks every day.’ – Deepak Chopra

Innerlijke vrede en mentaal geluk

Een mooi huis, een snelle auto of een liefhebbende partner. Deze dingen leiden niet automatisch tot geluk. Ook als je alles hebt wat je hartje begeert kun je je nog diepongelukkig voelen. Waar komen innerlijke vrede en geluk dan vandaan?

Als je regelmatig mediteert zul je merken dat gebeurtenissen minder invloed op je hebben. Er ontstaat vrede van binnenuit. Deze krijg je niet door een nieuwe jurk of stuk chocolade. Deze vrede is stabieler, dieper. Het is een ‘peace of mind’ die in onszelf zit en die we kunnen ervaren door meditatie.

En dit vergt vooral oefening. Je kunt mediteren zien als naar de sportschool gaan. Je traint misschien om een sixpack te krijgen, maar je weet ook dat je deze niet na de eerste buikspieroefeningen al hebt. Het vergt training, discipline en doorzettingsvermogen. Zo kun je mediteren ook zien. Na elke meditatie kom je weer een stapje dichte bij die innerlijke rust, vrede en geluk.

Blog delen:
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.

Slaap beter.
Stress minder.
focus meer.

400.000+ gebruiken de app dagelijks.