Wat is een groeimindset? (betekenis + hoe je er een kunt ontwikkelen)

Wat is een groeimindset? (betekenis + hoe je er een kunt ontwikkelen)

3 maart 2023
groeimindset

Hoe reageer je als je voor een uitdaging staat? Is je eerste reactie: ‘kom maar op’? Of besluit je om de uitdaging volledig uit de weg te gaan omdat je denkt dat deze te groot is? Mensen met een groeimindset geloven dat ze hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren door hard te werken. En deze manier van denken brengt je verder. Maar hoe ontwikkel je een groeimindset? Deze tips zijn voor jou.

Wat is een groeimindset?

Er zijn twee soorten mindsets die je kunt hebben: een die uitdagingen omarmt en deze ziet als een mogelijkheid om van te leren, en een die ze vermijdt uit angst om te falen. Mensen die uitdagingen of problemen vermijden worden omschreven als mensen met een statische mindset. Degenen die problemen zien als kansen om van te leren, hebben een groeimindset.

De term ‘groeimindset’ is voor het eerst genoemd door Standford University leraar Dr. Carol Dweck. Volgens Dweck komt succes niet van het hebben van een bepaald IQ, talent of onderwijsniveau, maar van het hebben van de juiste mindset. Mensen met een groeimindset begrijpen dat ze hun capaciteiten, talenten en vaardigheden kunnen ontwikkelen. En dat het behalen van succes om nieuwsgierigheid, toewijding en hard werken vraagt.

Wat is het verschil tussen een groeimindset en een statische mindset?

Statische mindset (fixed mindset)

Mensen met een statische mindset vermijden feedback uit angst om te falen en vatten kritiek persoonlijk op. Ze zien tegenslagen als reden om op te geven en het succes van anderen voelt als een dreiging.

Ze vertonen ook een andere hersenactiviteit dan degenen met een groeimindset. Bij mensen met een statische mindset is er meer hersenactiviteit te zien wanneer ze feedback krijgen over hun prestaties op een toets, in vergelijking met wanneer ze de mogelijkheid krijgen om te leren van hun fouten. Ze geloven er niet in dat ze hun prestaties kunnen verbeteren, dus willen ze het ook niet proberen.

Groeimindset (growth mindset)

Mensen met een groeimindset luisteren naar constructieve feedback. Ze vatten kritiek niet persoonlijk op omdat ze begrijpen dat zij niet degenen zijn die worden beoordeeld, maar dat hun werk wordt beoordeeld. Ze vieren het succes van anderen omdat dit hen inspiratie en motivatie geeft, en zien obstakels als een uitdaging in plaats van een reden om op te geven.

Hoe ontwikkel je een groeimindset?

Herken je jezelf in de eigenschappen van een vaste mindset? De volgende stappen helpen je bij het ontwikkelen van een groeimindset:

1. Word je bewust van de stemmen in je hoofd

We hebben verschillende stemmetjes in ons hoofd die de hele dag tegen ons praten. En sommigen hiervan werken niet in ons voordeel. Word je ervan bewust wanneer deze kritische stemmen tevoorschijn komen. Wat zeggen ze? En is dit waar?

Er is een grote kans dat deze stemmen er zijn om je te beschermen. Misschien werd er vroeger van je verwacht dat je goed presteerde op school, mocht je geen fouten maken of waren je broertjes en zusjes intelligenter dan jij. Een statische denkstijl kan dan een manier om te ‘overleven’ zijn geweest. Je bewust worden van je manier van denken is de eerste stap in het veranderen van deze statische, negatieve gedachten.

2. Vergroot je vertrouwen

Hoe meer je erin vertrouwt dat je je eigen vaardigheden kunt verbeteren, hoe meer je een omgeving voor groei voor jezelf creëert. De neurowetenschap bevestigt dat je je hersenen (net als iedere andere spier in je lichaam) kunt trainen. Als je regelmatig oefent, kunnen de neuronen in je hersenen nieuwe, sterke verbindingen vormen.

Lees meer over zelfvertrouwen: 7 effectieve manier om je zelfvertrouwen te vergroten

3. ‘Nog niet’

Om een groeimindset te ontwikkelen, adviseert dr. Carol Dweck om het proberen te vieren. Ze benadrukt hierbij de kracht van ‘nog niet’. Wat als je ‘nog niet’ tegen jezelf zegt bij een tegenslag. ‘Nog niet’ stimuleert een poging om het nog een keer te proberen. ‘Nog niet’ stimuleert de mogelijkheid voor groei in de toekomst.

Zeg dus ‘nog niet’ in plaats van ‘nooit’ tegen jezelf, de eerstvolgende keer dat je bent gezakt voor een toets, de baan waarop je gesolliciteerd hebt niet hebt gekregen of een work-out niet hebt kunnen afronden.

4. Oefenen

Een groeimindset ontwikkelen gaat uiteindelijk niet alleen om het adopteren van een nieuwe manier van denken. Zelfs als je je bewust bent van je niet-helpende gedachten, is het soms verleidelijk om in een statische mindset terug te vallen. Daarom is het belangrijk om jezelf eraan te blijven herinneren dat fouten maken mag, perfectie geen ereteken is en dat het succes van anderen niet betekent dat jij niet succesvol kunt zijn.

Het ontwikkelen van een groeimindset is iets waar je voortdurend aan moet werken. Jezelf eraan blijven herinneren dat het mogelijk is om je eigen vaardigheden, talenten en capaciteiten te ontwikkelen is een geweldige eerste stap.

Wat is een groeimindset?

Mensen met een groeimindset geloven dat ze hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren door hard te werken en zien problemen als kansen om van te leren. Degenen met een vaste mindset vermijden uitdagingen uit angst om te falen.

Hoe herken je een groeimindset?

Mensen met een groeimindset:

  • Luisteren naar constructieve feedback
  • Vatten kritiek niet persoonlijk op en zien dit als kans om te leren
  • Geloven dat ze hun eigen vaardigheden kunnen ontwikkelen
  • Weten dat succes om nieuwsgierigheid, toewijding en hard werken vraagt
  • Geven niet op na een tegenslag
Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis