7 krachtige manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

7 krachtige manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

23 januari 2023
Bewerkt op 9 augustus 2023
zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf, je eigen vaardigheden, kwaliteiten en waarden als persoon. Het is het fijne, warme gevoel dat je ervaart als je weet wie je bent en wat je kunt. Toch worstelen veel mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit zorgt voor faalangst, schaamte en stress. Maar hoe kunnen we ons zelfvertrouwen vergroten? Als je klaar bent om het vertrouwen in jezelf te laten groeien, lees dan verder.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? 7 effectieve manieren

In jezelf geloven is een sleutel die vele deuren in het leven opent. Het kan de deur openen naar meer rust in je hoofd, minder zorgen of het maken van gezondere keuzes. Deze tips helpen je bij het vergroten van je zelfvertrouwen, zodat je vol kracht in het leven staat.

1. Beoefen zelfcompassie

Zelfcompassie is het vermogen om op een liefdevolle en begripvolle manier naar jezelf te kijken, in plaats van jezelf te veroordelen of te bekritiseren. Het betekent dat je jezelf toestaat om te voelen wat je voelt, zonder jezelf af te keuren.

Als je zelfcompassie beoefent, toon je begrip en empathie naar jezelf. Je behandelt jezelf eigenlijk zoals je een beste vriend of vriendin zou behandelen. Je besteedt aandacht aan je ervaringen en negeert of overdrijft je pijn niet. Je accepteert alle gevoelens en emoties zoals ze zijn: niet beter, niet slechter.

Je kunt de volgende oefening doen om liefdevol naar jezelf te kijken:

 1. De eerste stap is om de manier waarop je naar jezelf kijkt en tegen jezelf praat te observeren. Neem waar op welke momenten je jezelf bekritiseert. Is het als je jezelf met anderen vergelijkt? Als je nieuwe kleding aan het passen bent? Als je een examen niet haalt? Als je een heel pak koekjes eet? Als je de baan niet hebt gekregen? Daarna neem je waar wat jouw kritische stem je vertelt. Welke woorden gebruikt de stem? Wat is de toon? Het doel is om jouw kritische stem zo goed mogelijk in kaart te brengen.

 2. Werk er actief aan om deze innerlijke criticus zo vriendelijk mogelijk te laten klinken. Zeg niet tegen jouw innerlijke criticus: “ik haat je, ga weg!” maar “Ik weet dat je me wilt beschermen, maar deze harde stem helpt me niet. Probeer alsjeblieft minder kritisch te zijn, want je doet me pijn”.

 3. Probeer de opmerkingen van je innerlijke criticus op een positieve manier te herformuleren. Als je moeite hebt met het vinden van de juiste woorden, stel je dan voor wat je jouw beste vriend(in) zou vertellen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik weet dat je net het hele pak koekjes hebt opgegeten omdat je verdrietig bent en je dacht dat het je zou opvrolijken, maar je zult je er niet beter door voelen, lieverd. Ik wil dat je je goed voelt, dus waarom maken we geen wandeling?”.

  2. Leer om je genoeg te voelen

  Je bent genoeg zoals je bent. Neem een moment om deze woorden tot je te nemen. Om ze te horen. Om ze te voelen. Om het idee te accepteren.

  Hoe voelt het om genoeg te zijn? Misschien is het een opluchting. En voelt het alsof er een zware last van je schouders valt. Of misschien voelt het comfortabel. Een warm, fijn gevoel van acceptatie. Neem de tijd om dit gevoel waar te nemen. Want dat is waar zelfvertrouwen om draait: een lichter, vredig gevoel.

  Als je dit gevoel van zelfvertrouwen herkent, kun je het gebruiken om alle uitdagingen en obstakels te overwinnen die op jouw pad komen.

  Meditatie is een praktische manier om te leren om je genoeg te voelen en zo het vertrouwen in jezelf te vergroten. Het helpt je om je emoties beter te begrijpen en ze te accepteren. Door regelmatig te mediteren, leer je op een niet-oordelende manier naar je emoties te kijken. Je accepteert alle delen van jezelf en erkent dat je genoeg bent, precies zoals je bent. Dit vertrouwen kun je gebruiken als bron bij het overwinnen van obstakels.

  In de Meditation Moments app staan verschillende meditaties die het vertrouwen in jezelf vergroten. De meditaties uit de collectie Zelfvertrouwen, leren je om in je eigen kracht te staan.

  Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
  Start gratis proefperiode

  3. Gebruik affirmaties

  De manier waarop we tegen onszelf praten heeft een enorme impact op hoe we over onszelf denken. Waarom? Onze manier van denken creëert onze emoties. Sommige emoties zijn geweldig, maar sommige zijn moeilijk om mee om te gaan. Simpel gezegd zorgen sommige gedachten voor groei, terwijl andere voor beperking zorgen.

  Helaas praten veel mensen op een negatieve of beperkende manier tegen zichzelf. Als je je innerlijke dialoog van kritisch, veroordelend en afkeurend verandert naar liefdevol, zorgzaam en meelevend, vergroot je je zelfvertrouwen.

  Affirmaties kunnen je hierbij helpen. Hoe? Affirmaties zijn positieve uitspraken of beweringen die je kunt gebruiken om je gedachten en emoties te beïnvloeden. Ze kunnen helpen om negatieve gedachten te vervangen door positieve en kunnen je helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

  Het is belangrijk om te onthouden dat affirmaties het beste werken als je ze oprecht en met overtuiging uitspreekt. Probeer dus affirmaties te kiezen die voor jou betekenisvol zijn en die je kunt geloven.

  In de Meditation Moments app vind je verschillende affirmatie-oefeningen in de categorie Affirmaties. De app heeft o.a. affirmaties voor het helen van negatieve emoties, compassie en vergeving.

  4. Besteed aandacht aan zelfzorg

  Zelfzorg is de tijd die je neemt om voor je eigen welzijn en gezondheid te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Misschien wil je vaker tijd doorbrengen met je familie of heb je meer tijd voor jezelf nodig om tot rust te komen voordat je gaat slapen. Misschien wil je je spiritualiteit ontwikkelen of een wekelijkse sportles volgen om je op je best te voelen. Of misschien voel je je alleen op je best na een goede nachtrust of de eerste kop koffie van de dag.

  Door genoeg tijd aan zelfzorg te besteden, ontwikkel je emotionele veerkracht. Je bent beter in staat om met stress en tegenslagen om te gaan, wat zorgt voor een vergroot gevoel van zelfvertrouwen. Ook helpt het je om bewuster te leven en te luisteren naar wat jouw behoeften zijn. Goed voor jezelf zorgen en het serieus nemen van je eigen gevoelens en behoeften en hiervoor opkomen, laat je krachtiger voelen door de dag heen.

  5. Werk aan je persoonlijke doelen

  Het zetten en behalen van persoonlijke doelen kan je zelfvertrouwen vergroten. Als je een persoonlijk doel behaalt, laat je zien dat je in staat bent om de dingen te bereiken die je voor ogen had. Dit geeft een gevoel van voldoening en vervulling.

  Het is belangrijk om realistische doelen te stellen die uitdagend maar haalbaar zijn. De lat te hoog leggen kan namelijk leiden tot teleurstelling. Bij doelen die makkelijk te behalen zijn, ontbreekt vaak voldoening. Zorg daarom voor een goed evenwicht tussen uitdaging en haalbaarheid.

  6. Vier overwinningen

  Neem je wel eens de tijd om terug te blikken op alle dingen die je al bereikt hebt in je leven? Misschien heb je wel dingen gedaan die je je in eerste instantie niet had kunnen voorstellen.

  Je overwinningen hoeven niet groots te zijn. Het kan zijn dat je je telefoon niet meteen pakt zodra je wakker wordt of dat je vaker een compliment aan jezelf geeft. Neem stappen, doe lieve dingen voor jezelf, vier overwinningen en wees trots op jezelf voor alle manieren waarop je die dag voor jezelf hebt gezorgd. Doe dit iedere dag en het zal je leven op een positieve manier veranderen.

  7. Werk aan persoonlijke groei

  In jezelf geloven betekent niet dat je perfect bent. Niemand is perfect. Het betekent dat je je bewust bent van je sterke en zwakke kanten.

  Zelfvertrouwen betekent dat je focust op leren en groeien als je een fout maakt. Op deze manier werk je aan je persoonlijke groei. Het betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent; niet perfect en altijd in ontwikkeling als persoon.

  Je kunt ervaringen uit het verleden gebruiken om te beslissen hoe je wilt groeien in de toekomst. Een paar voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Waar ben ik beter in geworden het afgelopen jaar?
  • Wat wil ik verbeteren?
  • Van welke fout heb ik geleerd?
  • Welk lichtpuntje bracht deze fout met zich mee?
  • Wat heb ik gedaan waar ik trots op ben?

  Probeer een gratis meditatie voor meer zelfvertrouwen

  Zelfvertrouwen draait niet om het intimideren van anderen of de persoon zijn die het meest van zich laat horen. Vertrouwen in jezelf is het fijne gevoel dat je hebt als je weet dat je goed bent zoals je bent. En als je dit gevoel ervaart, ben je in staat om alles te doen waar je van droomt.

  Wat kun je doen om je zelfvertrouwen te vergroten?
  1. Beoefen zelfcompassie
  2. Leer om je genoeg te voelen
  3. Gebruik affirmaties
  4. Besteed aandacht aan zelfzorg
  5. Werk aan je persoonlijke doelen
  6. Vier overwinningen
  7. Werk aan persoonlijke groei
  Helpt meditatie bij het vergroten van je zelfvertrouwen?

  Ja, meditatie kan helpen om je genoeg te leren voelen en zo het vertrouwen in jezelf te vergroten. Het helpt je om je emoties beter te begrijpen en ze te accepteren. Door regelmatig te mediteren, leer je op een niet-oordelende manier naar je emoties te kijken. Je accepteert alle delen van jezelf en erkent dat je genoeg bent, precies zoals je bent.

  Deel artikel

  MeditationMoments
  Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


  Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis