Hoe vind je een goede werk-privé balans? 5 strategieën

Hoe vind je een goede werk-privé balans? 5 strategieën

23 augustus 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
vrouw werkt thuis werk prive balans

Thuiswerken is de laatste jaren voor veel mensen de norm geworden. Maar buiten de voordelen die het thuiswerken biedt (geen reistijd, werken in je pyjama en zelf beslissen wanneer je pauzes neemt) brengt het ook de nodige uitdagingen met zich mee. Werken vanuit huis kan de balans tussen werk en privé verstoren, wat kan zorgen voor irritatie in het gezin, stress en minder werkplezier.

Maar zelfs als je deels of niet vanuit huis werkt, kan de grens tussen werk en privé langzaam vervagen. Je leest hier meer over hoe je zelf kunt zorgen voor een betere balans tussen werk en privé, om zo betere prestaties op je werk te leveren en je fysiek en mentaal beter te voelen.

Maar eerst, waarom is een goede balans tussen werk en privé belangrijk?

Het is sinds de pandemie steeds duidelijker geworden dat het hebben van een goede balans tussen werk en privé essentieel is voor je mentale gezondheid. Als je werk- en je privéleven in balans zijn presteer je beter, heb je meer interesse in je werk, ervaar je minder stress en burn-out klachten en ben je minder vaak ziek.

Hoe weet je of de balans tussen je werk en privé kwijt is? Let op de volgende signalen:

 • Je voelt je vaak moe (mentaal en fysiek)
 • Je werkt vaak overuren
 • Je bent snel geïrriteerd en denkt negatief
 • Je werkplek is niet opgeruimd
 • Je neemt nooit vrij van je werk
 • Je verwaarloost je persoonlijke relaties
 • Je hebt moeite om je te concentreren

Herken je deze signalen? Dan kan het zijn dat de werk-privé balans is kwijtgeraakt. De balans terugvinden is niet altijd eenvoudig. Vaak zijn ons werk- en privéleven namelijk niet zo makkelijk van elkaar te scheiden – en een goede balans betekent niet dat er een perfecte verdeling tussen de twee is.

Onthoud dat je werk en privé niet los van elkaar hoeft te zien. Je hebt één leven waarin je verschillende rollen vervult. Een goede balans tussen werk en privé betekent dat je niet tekortschiet in deze rollen. Je hebt genoeg tijd voor je vrienden en familie, je zit goed in je vel en je kunt belangrijke verplichtingen nakomen op je werk. Het gaat er hier niet om dat er een perfecte 50/50-verdeling is tussen de twee.

1. Onderzoek je persoonlijke waarden

Wat vind je belangrijk in je leven? Denk je hier weleens over na? Als je weet wat je persoonlijke waarden zijn, kun je betere keuzes maken. Je weet wat belangrijk voor je is – en waar je dus veel tijd aan mag besteden – en wat bijzaak is.

2. Ontdoe jezelf van onbelangrijke taken

We zouden allemaal meer uren in een dag willen, maar helaas is dit niet hoe het leven werkt. Het is daarom belangrijk om slim met je tijd om te gaan. Besteed je je tijd aan de dingen die je belangrijk vindt? Waar kun je tijd winnen? En welke dingen kun je aan een ander overlaten?

Maak een lijstje voor jezelf met de dingen die echt belangrijk zijn. Vervolgens maak je een lijstje met de dingen die minder belangrijk zijn, en die je kunt uitbesteden of schrappen. Dit zorgt ervoor dat je genoeg tijd overhoudt voor de dingen die belangrijk voor je zijn.

3. Stel gezonde grenzen

Of je nu vanuit huis werkt of niet; het is essentieel om gezonde grenzen te stellen om de balans tussen werk en privé te bewaken. Vervolgens is het belangrijk om je grenzen duidelijk met je teamleden te communiceren.

Gezonde grenzen kunnen er als volgt uitzien:

 • Niet op je mail reageren na werktijd
 • Je mail en werkgerelateerde apps van je telefoon verwijderen
 • Je laptop opruimen aan het einde van de werkdag
 • Bepalen welke uren je wel en niet beschikbaar bent voor teamleden
 • Je meldingen uitschakelen als je je moet focussen op je eigen taken

Helemaal ‘offline’ gaan na je werktijd zorgt ervoor dat je lichaam en geest tot rust kunnen komen en dat je weer op kunt laden voor de nieuwe werkdag.

4. Sluit je werkdag bewust af

De overgang van je werkdag naar je vrije tijd is een belangrijk moment. Als je stress op het werk ervaart, kan het fijn zijn om de zorgen van de dag achter je te laten. Morgen is er weer een nieuwe dag om uitdagingen aan te gaan met een heldere geest.

Het kan helpen om een klein ritueel te doen aan het einde van je werkdag. Zeker als je thuiswerkt is het belangrijk om je werkdag af te sluiten. Zo voorkom je dat je ‘s avonds in de werkmodus blijft.

Een manier om je werkdag bewust af te sluiten is door een korte meditatie te doen. In de Meditation Moments app vind je in de collectie Op je werk verschillende meditaties die je kunt doen aan het einde van je werkdag. Sluit je werkdag bijvoorbeeld af met de meditatie Korte meditatie om je werkdag af te sluiten.

5. Maak tijd voor dingen die je energie geven

Meetings, e-mails en krappe deadlines kunnen ervoor zorgen dat je je eigen mentale en fysieke gezondheid op de tweede plek zet. Daarom is het belangrijk om bewust tijd te maken voor zelfzorg.

Het kan misschien wat onwennig voelen in het begin, maar het meenemen van zelfzorgactiviteiten in je planning zorgt ervoor dat je jezelf niet vergeet. Plan bijvoorbeeld voor jezelf in om na een lange vergadering 10 minuten vrij te maken voor een kop koffie. Of schrijf in je agenda op dat je een wandeling gaat maken na je werk. Het nemen van micropauzes gedurende de dag zorgt ervoor dat je niet opgebrand raakt.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Waarom is een goede balans tussen werk en privé belangrijk?

Het is sinds de pandemie steeds duidelijker geworden dat het hebben van een goede balans tussen werk en privé essentieel is voor je mentale gezondheid. Als je werk en je privéleven in balans zijn presteer je beter, heb je meer interesse in je werk, ervaar je minder stress en burn-out klachten en ben je minder vaak ziek.

Hoe kun je de werk-privé balans verbeteren?
 1. Onderzoek je persoonlijke waarden
 2. Ontdoe jezelf van onbelangrijke taken
 3. Stel gezonde grenzen
 4. Sluit je werkdag bewust af
 5. Maak tijd voor dingen die je energie geven
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis