Doe je van 18 t/m 24 april mee met de Lente Challenge? 🌸

Korte meditatieoefening voor meer focus – in slechts 45 seconden!

18 maart 2021

Korte meditatieoefening voor meer focus – in slechts 45 seconden!

Ben jij snel afgeleid? Doe een paar keer per dag deze korte meditatieoefening en krijg binnen 45 seconden je focus terug.

Thuiswerken? Dat kan best een uitdaging zijn

De laatste jaren is thuiswerken steeds populairder geworden en met de huidige COVID-19-crisis werken we al helemaal massaal thuis. En dat kan soms best een uitdaging zijn. Met de kids die zich ‘vermaken’ op de achtergrond, de vuile was die je in de gaten lijkt te houden of de ellenlange Zoom-sessies is de focus soms ver te zoeken.

Al met al kan het best overweldigend zijn. Niet alleen thuiswerken, maar het hele leven. De huidige pandemie heeft hier een groot aandeel in, maar ook daarvoor lag stress bij veel mensen op de loer. We leven in een maatschappij waarin het normaal is geworden om door te gaan en te blijven presteren, soms letterlijk tot je erbij neervalt (lees: burn-out raakt).

korte meditatieoefening

Meditatie is als een pauze

Meditatie heeft zich voor veel mensen bewezen als manier om de pauzeknop in te drukken. De yoga- en meditatiescholen schieten als paddenstoelen de grond uit en ook met onze meditatieapp hebben we al honderdduizenden mensen laten ervaren wat meditatie kan doen.

Het geeft rust en ruimte. In een wereld waarin veel (letterlijk en figuurlijk) onder druk staat, is meditatie een tool om de rust in jezelf op te zoeken. Zodat je de stress, gedachten, ideeën en zorgen van je af kunt laten glijden en even niets hoeft te denken, doen of vinden.

‘Meditation is not a way of making your mind quiet. It is a way of entering into the quiet that is already there – buried under the 50,000 thoughts the average person thinks every day.’ – Deepak Chopra

Korte meditatieoefening (45 seconden)

Het mooie aan mediteren is dat iedereen het kan, altijd en overal. Om een diepe connectie en bewustzijn te ervaren is het fijn om lang te mediteren (bijvoorbeeld een half uur), maar dat hoeft zeker niet altijd. Door een meditatiepauze van slechts 45 seconden kun je al meer rust en focus ervaren.

Volg hiervoor de volgende vier stappen:

1. Sluit je ogen

Hierdoor sluit je je letterlijk af van de buitenwereld en ‘verplicht’ je jezelf om naar binnen te keren en je andere zintuigen te gebruiken.

2. Richt je op je ademhaling

Breng je aandacht naar de lucht die je neus in en uit gaat. Je hoeft niet anders te gaan ademhalen; focus je enkel op hoe het nu is. Dit hoeft niet meer dan een paar in- en uitademingen te duren.

3. Focus op je lichaam

Blijf rustig doorademen en breng je focus naar je lichaam. Welke sensaties voel je in je lichaam? Heb je het koud? Warm? Heb je ergens pijn of jeuk? Je hoeft hier niets van te vinden. Observeer het alleen.

4. Kom weer terug

Adem nog een keer in en uit en doe rustig je ogen open. Kom weer terug in het nu, rustig en zonder haast. Vervolg je dag.

Korte geleide meditaties

Deze meditatiepauze kun je zo vaak op een dag doen als je zelf wilt. Je neemt op deze manier kleine pauzes van wat je aan het doen was om even tot jezelf te komen en je focus weer te vinden.

Vind je het lastig om dit helemaal zelf te doen? Dan kan een geleide meditatie helpen. In de Meditation Moments app staan diverse korte geleide meditaties (vanaf 3 minuten) die je kunt beluisteren. Een geleide meditatie is een meditatie met muziek waarbij een stem je door de meditatie heen leidt. Het helpt je om tijdens het mediteren te focussen op deze stem, zodat je makkelijker tot rust komt en gefocust blijft.

Probeer de korte (en lange) meditaties uit de Meditation Moments app nu gratis 10 dagen uit. Je zit nergens aan vast en kunt op je gemak ervaren wat mediteren met jou én je focus doet.

De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.