Vinyasa yoga is een yogastijl die tegenwoordig in bijna elke yogastudio wordt gegeven. Je zou Vinyasa yoga ook kunnen kennen als Flow yoga, omdat je van de ene beweging naar de andere ‘flowt’. Vinyasa yoga is een dynamische en energieke yogastijl die warmte in het lichaam genereert, kracht opbouwt en lichaam en geest in balans brengt. De voordelen van Vinyasa yoga zijn werkelijk eindeloos. Dus waarom begin je vandaag niet? Pak je yogamat erbij na het lezen van dit artikel.
Maar eerst, waarom is het goed om Vinyasa yoga te beoefenen?
Tijdens het beoefenen van Vinyasa yoga, verbind je je ademhaling met verschillende yogahoudingen (asana's). Het unieke aan Vinyasa yoga is dat het een gevoel van verbondenheid, levendigheid en vrijheid geeft. Vinyasa yoga herinnert je eraan dat alles met elkaar verbonden is.
En net als bij elke andere vorm van yoga, stopt Vinyasa yoga niet op de yogamat. Hoe we Vinyasa yoga beoefenen op de mat, weerspiegelt ons dagelijks leven. De voordelen van Vinyasa yoga gaan verder dan het kunnen aannemen van de verschillende asana’s. Het draait allemaal om hoe je deze houdingen benadert. Wat gebeurt er in je geest als je merkt dat je lichaam moe is? Durf je naar je eigen lichaam te luisteren en een stapje terug te doen? Of merk je dat er een kritische stem opkomt die je vertelt dat je niet moe kunt zijn? Vinyasa yoga maakt je bewust van de connectie tussen lichaam en geest en helpt je om beter met bepaalde situaties om te gaan.
Wat is Vinyasa yoga?
Vinyasa yoga is een yogastijl waarbij houdingen (asana's) worden gesynchroniseerd met de ademhaling in een vloeiende reeks. Als filosofie erkent Vinyasa yoga de veranderende aard van alles dat bestaat. Je neemt een houding aan, blijft hier even, en gaat dan weer naar een andere houding. En hoewel Vinyasa yoga een van de meest voorkomende yogastijlen is vandaag de dag, wordt het soms verward met 'power yoga'. Waar Vinyasa yoga zich richt op de verbinding van de ademhaling en bewegingen in een vloeiende reeks, ligt de nadruk bij power yoga op kracht en spieropbouw.
Verschillende mensen zullen verschillende definities geven voor Vinyasa yoga. Toch zijn er een aantal elementen die Vinyasa Flow yoga kenmerken.
Wat is het verschil tussen Hatha yoga en Vinyasa yoga?
Hoewel Hatha yoga en Vinyasa yoga overeenkomsten hebben, zijn ze niet hetzelfde. Hatha yoga is een basisstijl waaruit andere yogastijlen voortkomen. Ook wordt Hatha yoga op een langzamer tempo beoefend dan bijvoorbeeld Vinyasa Flow yoga. Maar ook de manier van ademhalen is verschillend: bij Hatha yoga wordt de ademhaling voornamelijk gebruikt om je te helpen ontspannen, terwijl bij Vinyasa yoga de ademhaling wordt gebruikt om je van de ene naar de andere houding te begeleiden.
Meer weten over Hatha yoga? Hier vind je onze uitgebreide gids.
Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Hoe kan ik oefenen met Vinyasa yoga?
De eerste stap om Vinyasa yoga te beoefenen, is door te beslissen of je wilt oefenen in een studio of in het comfort van je eigen huis. Beide hebben hun eigen voordelen. In een studio kan de leraar je houding corrigeren - wat handig kan zijn als je een beginner bent. En thuis kun je oefenen waar, wanneer en zo lang als jij wilt. Thuis yoga beoefenen is ook een geweldige oplossing voor degenen die zich ongemakkelijk voelen om yoga in een groep te beoefenen of geen tijd of geld hebben om een yogastudio te bezoeken.
Ben je op zoek naar een Vinyasa yogales om thuis te doen? De Meditation Moments app heeft verschillende yogalessen die je kunt volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Van lessen om je dag energiek te beginnen tot lessen waarin de basisprincipes van yoga worden uitgelegd. Probeer een van de volgende lessen, geïnspireerd op Vinyasa yoga:
Als we regelmatig yoga beoefenen, zorgen we niet alleen voor ons lichaam maar ook voor onze geest. Onthoud dat de fysieke houdingen simpelweg een middel zijn om het ultieme doel van yoga te bereiken: een heldere, rustige geest. Door ons lichaam fysiek uit te dagen, komt er meer ruimte tussen onze gedachten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in onze geest en ervaren we meer rust.