Wat is Vinyasa yoga?

Wat is Vinyasa yoga?

9 november 2023
vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een yogastijl die tegenwoordig in bijna elke yogastudio wordt gegeven. Je zou Vinyasa yoga ook kunnen kennen als Flow yoga, omdat je van de ene beweging naar de andere ‘flowt’. Vinyasa yoga is een dynamische en energieke yogastijl die warmte in het lichaam genereert, kracht opbouwt en lichaam en geest in balans brengt. De voordelen van Vinyasa yoga zijn werkelijk eindeloos. Dus waarom begin je vandaag niet? Pak je yogamat erbij na het lezen van dit artikel.

Maar eerst, waarom is het goed om Vinyasa yoga te beoefenen?

Tijdens het beoefenen van Vinyasa yoga, verbind je je ademhaling met verschillende yogahoudingen (asana's). Het unieke aan Vinyasa yoga is dat het een gevoel van verbondenheid, levendigheid en vrijheid geeft. Vinyasa yoga herinnert je eraan dat alles met elkaar verbonden is.

En net als bij elke andere vorm van yoga, stopt Vinyasa yoga niet op de yogamat. Hoe we Vinyasa yoga beoefenen op de mat, weerspiegelt ons dagelijks leven. De voordelen van Vinyasa yoga gaan verder dan het kunnen aannemen van de verschillende asana’s. Het draait allemaal om hoe je deze houdingen benadert. Wat gebeurt er in je geest als je merkt dat je lichaam moe is? Durf je naar je eigen lichaam te luisteren en een stapje terug te doen? Of merk je dat er een kritische stem opkomt die je vertelt dat je niet moe kunt zijn? Vinyasa yoga maakt je bewust van de connectie tussen lichaam en geest en helpt je om beter met bepaalde situaties om te gaan.

Wat is Vinyasa yoga?

Vinyasa yoga is een yogastijl waarbij houdingen (asana's) worden gesynchroniseerd met de ademhaling in een vloeiende reeks. Als filosofie erkent Vinyasa yoga de veranderende aard van alles dat bestaat. Je neemt een houding aan, blijft hier even, en gaat dan weer naar een andere houding. En hoewel Vinyasa yoga een van de meest voorkomende yogastijlen is vandaag de dag, wordt het soms verward met 'power yoga'. Waar Vinyasa yoga zich richt op de verbinding van de ademhaling en bewegingen in een vloeiende reeks, ligt de nadruk bij power yoga op kracht en spieropbouw.

Verschillende mensen zullen verschillende definities geven voor Vinyasa yoga. Toch zijn er een aantal elementen die Vinyasa Flow yoga kenmerken.

De elementen van Vinyasa yoga:

  • Bij Vinyasa yoga verbind je de ene houding met de andere door middel van je ademhaling. Je 'flowt' als het ware van de ene houding naar de andere. Je kunt tijdens Vinyasa yoga ook in de flow-staat komen. Dit is een staat waarin je helemaal opgaat in wat je op dat moment aan het doen bent. De bewegingen voelen op dat moment moeiteloos.
  • De overgang tussen de yogahoudingen is net zo belangrijk als de houdingen zelf. Vraag jezelf: hoe kan ik de overgang tussen de houdingen zo elegant en verbonden mogelijk maken?
  • De ademhaling komt als eerste. Je ademhaling zet namelijk de beweging in gang – niet andersom. Hoe meer we oefenen, hoe makkelijker het wordt om rustig door te blijven ademen terwijl je door de houdingen flowt.
  • Vinyasa yoga is een energieke yogastijl. Het lichaam creëert warmte, wat niet het geval is bij meer passieve yogastijlen zoals Yin yoga.
  • Een Vinyasa yogales gaat vaak snel. Maar het is ook mogelijk om Vinyasa yoga op een langzamere manier te benaderen. De nadruk ligt altijd op kracht en flexibiliteit.
  • De Zonnegroet wordt vaak aan het begin van een Vinyasa yogales gebruikt om het lichaam op te warmen.
  • In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bikram yoga en Ashtanga yoga, is elke Vinyasa les anders. Dit herinnert ons aan de altijd veranderende aard van het leven.
Vinyasa yoga

Wat is het verschil tussen Hatha yoga en Vinyasa yoga?

Hoewel Hatha yoga en Vinyasa yoga overeenkomsten hebben, zijn ze niet hetzelfde. Hatha yoga is een basisstijl waaruit andere yogastijlen voortkomen. Ook wordt Hatha yoga op een langzamer tempo beoefend dan bijvoorbeeld Vinyasa Flow yoga. Maar ook de manier van ademhalen is verschillend: bij Hatha yoga wordt de ademhaling voornamelijk gebruikt om je te helpen ontspannen, terwijl bij Vinyasa yoga de ademhaling wordt gebruikt om je van de ene naar de andere houding te begeleiden.

Meer weten over Hatha yoga? Hier vind je onze uitgebreide gids.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

Hoe kan ik oefenen met Vinyasa yoga?

De eerste stap om Vinyasa yoga te beoefenen, is door te beslissen of je wilt oefenen in een studio of in het comfort van je eigen huis. Beide hebben hun eigen voordelen. In een studio kan de leraar je houding corrigeren - wat handig kan zijn als je een beginner bent. En thuis kun je oefenen waar, wanneer en zo lang als jij wilt. Thuis yoga beoefenen is ook een geweldige oplossing voor degenen die zich ongemakkelijk voelen om yoga in een groep te beoefenen of geen tijd of geld hebben om een yogastudio te bezoeken.

Ben je op zoek naar een Vinyasa yogales om thuis te doen? De Meditation Moments app heeft verschillende yogalessen die je kunt volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Van lessen om je dag energiek te beginnen tot lessen waarin de basisprincipes van yoga worden uitgelegd. Probeer een van de volgende lessen, geïnspireerd op Vinyasa yoga:

De Zonnegroet mockup-3.png

Als we regelmatig yoga beoefenen, zorgen we niet alleen voor ons lichaam maar ook voor onze geest. Onthoud dat de fysieke houdingen simpelweg een middel zijn om het ultieme doel van yoga te bereiken: een heldere, rustige geest. Door ons lichaam fysiek uit te dagen, komt er meer ruimte tussen onze gedachten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in onze geest en ervaren we meer rust.

Wat zijn de voordelen van Vinyasa yoga?

Tijdens het beoefenen van Vinyasa yoga, verbind je je ademhaling met verschillende yogahoudingen (asana's). Het unieke aan Vinyasa yoga is dat het een gevoel van verbondenheid, levendigheid en vrijheid geeft. Vinyasa yoga herinnert je eraan dat alles met elkaar verbonden is.

Is Vinyasa yoga voor beginners?

Ja. Tijdens een Vinyasa-yogales komen alle basis yogahoudingen aan bod. Vinyasa yoga is daarom een goede manier om de basics van yoga te leren. Als je yoga voor het eerst doet is ook Hatha yoga een goede optie. Deze yogastijl is langzamer dan Vinyasa yoga, wat de leraar meer tijd en ruimte geeft om je te corrigeren.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis