Beginnen met yoga? 5 tips en yoga oefeningen voor thuis

Beginnen met yoga? 5 tips en yoga oefeningen voor thuis

17 februari 2023
Bewerkt op 23 augustus 2023
vrouw doet yoga oefening thuis

Een van de fijnste dingen aan yoga is dat je het kunt beoefenen waar en wanneer jij dat wilt. Dus ook vanuit het comfort van je eigen huis. Yoga is voor iedereen toegankelijk. Zelfs als je geen tijd of budget hebt om een yogastudio te bezoeken. Wil je zelf thuis yoga beoefenen, maar weet je niet goed hoe? Lees verder voor onze belangrijkste tips en yoga oefeningen voor thuis.

Hoe begin je thuis met yoga?

Je hebt geen dure accessoires of kleding nodig om yoga te beoefenen. Het enige wat je mee hoeft te brengen naar je mat is jezelf. Heb je geen yoga mat? Maak je geen zorgen. Hoewel een yogamat een goede investering is, kun je yoga beoefenen op ieder zacht oppervlak.

1. Kies een online les

Het volgen van online yoga is niet alleen goedkoper dan een les bij een studio, je beslist ook nog eens zelf wanneer je welke les volgt. Of je nu een ervaren yogi bent of een beginner, het thuis volgen van een yogales kan bevrijdend voelen. Er is niemand anders om je mee te vergelijken en het maakt niet uit wat je draagt.

Er zijn veel online yogalessen om uit te kiezen – wat best wel overweldigend kan zijn. Daarom hebben we een selectie gemaakt van verschillende, fijne yogalessen die toegankelijk zijn voor iedere yogi.

De yogalessen in de Meditation Moments app zijn geschikt voor alle niveaus en kun je bekijken via je mobiel, desktop of tv. In de app vind je lessen met verschillende doeleinden en lengtes. De sessies in de app worden gegeven door yogadocente Caressa en zijn een combinatie van vinyasa, yin, yoga nidra en verschillende healing tools.

Mockups verkleind.png

2. Oefen iedere dag

Het maakt niet uit of het 10 minuten of een uur is. Maar het is wel belangrijk om iedere dag de tijd te nemen voor yoga. Iedere dag yoga beoefenen zorgt niet alleen voor meer flexibiliteit en kracht, maar helpt je ook bij het zetten van je intentie voor de dag. Begin je net met yoga? Begin dan klein en kies voor een sessie van 10 minuten.

De yogales Yoga voor vitaliteit in de Meditation Moments app is een voorbeeld van een les die je in de ochtend kunt doen – of op ieder moment wanneer je behoefte hebt aan een korte pauze. De les bestaat uit een paar korte oefeningen die je lichaam flexibel maken en je krachtig laten voelen.

Lees hier meer over yoga voor beginners.

3. Zet een intentie

Laat het zetten van een intentie altijd onderdeel zijn van je yogasessie. Wat is de reden dat je bent komen opdagen op je mat? En wat wil je uit de les halen? Misschien wil je aan je flexibiliteit of kracht werken. Of misschien wil je gewoon even zijn. Een momentje voor jezelf om tot rust te komen, te ademen en niets te hoeven doen of bereiken. Het zetten van een intentie geeft meer diepte aan de sessie.

Als het laatste je aanspreekt, is Yoga voor verzachting en ontspanning een fijne les voor je. Deze korte yogasessie brengt je lichaam en geest tot rust en is speciaal gemaakt om volledig te ontspannen.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

4. Probeer verschillende soorten yoga

Steeds weer dezelfde yogales volgen kan repetitief of zelfs saai worden. Als dit voor jou geldt, kan het een goed idee zijn om een nieuwe yogales of nieuwe yoga houdingen uit te proberen.

Zorg ervoor dat je verschillende houdingen combineert om je lichaam gebalanceerd te houden: wissel staande houdingen af met balancerende houdingen en vergeet de zonnegroet niet. Deze reeks yogahoudingen maakt je lichaam warm en bereidt je voor op poses die daarna volgen.

5. Creëer een fijne plek om yoga te beoefenen

Yoga thuis doen kan magisch zijn – mits je een fijne plek voor jezelf maakt. Creëer thuis een plek die speciaal is bedoeld om yoga te beoefenen. Leg er je yogamat neer (als je hier de ruimte voor hebt) en verzamel je yoga-accessoires, kussens en dekentjes.

Je kunt in deze ruimte ook een klein altaartje maken. Verzamel kristallen, een foto of een voorwerp dat een speciale betekenis voor je heeft. Dit helpt bij het zetten van een intentie voor je yogasessie.

Woon je met anderen samen? Bespreek dan dat je deze tijd nodig hebt voor jezelf en dat je niet gestoord wilt worden. Zet ook de meldingen van je telefoon uit, zodat je ongestoord yoga kunt beoefenen in je eigen gemaakte yogastudio.

Hoe begin je thuis met yoga?

Thuis yoga doen is toegankelijk voor iedereen.

  1. Kies een online les
  2. Oefen iedere dag
  3. Zet een intentie
  4. Probeer verschillende soorten yoga
  5. Creëer een fijne plek om yoga te beoefenen
Wat zijn goede yoga oefeningen voor beginners?

Alle soorten yoga zijn te volgen op beginnersniveau. Het niveau van de yogales is hierbij belangrijker dan de vorm van yoga.

In de Meditation Moments app vind je een selectie aan yogalessen die allemaal geschikt zijn voor beginners. Je hoeft niet lenig of sportief te zijn om mee te doen. Het belangrijkste is dat je naar je eigen lichaam blijft luisteren en plezier hebt.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis