Doe je van 18 t/m 24 april mee met de Lente Challenge? 🌸

Visualiseren om je doelen te behalen: de kracht van visualisatie

5 april 2019

Visualiseren om je doelen te behalen: de kracht van visualisatie

Iedereen heeft dromen en doelen. Visualiseren is een manier om sneller bij deze dromen en doelen te komen. En je zet hierbij de kracht van je brein in!

Wat is visualiseren?

Tijdens visualiseren train je je voorstellingsvermogen. In je hoofd creëer je beelden van je droom of doel. Je maakt dus een concrete voorstelling van waar je naartoe wilt. Het is eigenlijk hetzelfde als fantaseren, maar dan heel doelgericht. Heel bewust.

Op deze manier breng je jezelf in de juiste mindset. En je brein maakt geen onderscheid tussen echte acties en ingebeelde acties. Als je je namelijk inbeeldt dat je een actie aan het doen bent, worden er neurale paden gecreëerd in je brein. Je brein denkt dus dat je de actie ook daadwerkelijk aan het uitvoeren bent.

Hoe werkt visualiseren?

Visualiseren is een soort mentale truc. Vooral tijdens of na meditaties, waarin je in een meditatieve toestand bent, is het impactvol. Je kunt de uitkomst van een doel visualiseren of de weg ernaartoe.

Wil je bijvoorbeeld heel graag een rode Ferrari voor de deur? Dan beeld je je in dat je in de auto zit. Hoe voel je je? Wie zijn er bij je? Wat hoor je? Waar woon je? Gebruik al je zintuigen.

Het werkt het beste als je al doet alsof het er al is. Je bent het al, het is er al. Die rode Ferrari is dus geen doel, je hébt hem al. Als je in je rode Kia Picanto zit voelt het dus alsof je al in je droomsportauto rijdt.

Je focust je op deze manier op wat er wel al is in plaats van op wat er nog niet is (ook al is het er nog niet ‘echt’). Door visualisatie laat je jezelf geloven dat je al bent waar je wilt zijn. Dit verhoogt je motivatie, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

Veel bekende (en minder bekende) mensen passen visualisatie toe en geven aan dat het deels heeft gebracht tot waar ze nu zijn.

“I am the greatest. I said that even before I knew I was.” – Muhammad Ali

Natuurlijk is visualiseren alleen niet voldoende, maar je moet er ook naar handelen. Muhammad Ali zei al lang voordat hij een van de grootste boksers aller tijden was dát hij het was. Maar vervolgens heeft hij wel jarenlang keihard getraind om er daadwerkelijk te komen.

Zelf visualiseren

Visualiseren kan je toepassen op alle aspecten in je leven. Je relatie, werk, hobby’s, gezondheid, familie, spiritualiteit.. Het verplicht je om heel bewust na te denken over waar je wilt staan.

Een handig hulpmiddel hierbij is een visionboard. Hiermee breng je niet alleen in gedachten, maar ook visueel je doelen in kaart.

Dit doe je letterlijk door een board te pakken (een stuk karton of groot vel papier) en allerlei plaatjes te verzamelen die passen bij je doel. De plaatjes hoeven niet letterlijk het doel voorstellen, maar kunnen bijvoorbeeld ook een specifiek gevoel oproepen.

Wil je graag die rode Ferrari? Dan hoef je niet alleen maar rode Ferrari’s op te plakken, maar kun je ook afbeeldingen gebruiken die een gevoel symboliseren.

Visualiseren met meditaties

In de Meditation Moments App (App store / Google play) staan een aantal fijne visualisaties. Deze zijn handig om te gebruiken als je het lastig vindt om ‘zomaar’ in je hoofd te visualiseren. Met behulp van de meditaties leidt de stem van Michael Pilarczyk je door de visualisatie heen.

De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.