Kom sneller bij je dromen en doelen met visualisatie oefeningen

Kom sneller bij je dromen en doelen met visualisatie oefeningen

10 januari 2021
Bewerkt op 3 juli 2024
visualisatie oefeningen

Je hebt vast mooie dromen. Over je ideale leven, een toekomstig huis of een fijne partner. Wist je dat je visualisatie kunt toepassen om dichter bij je dromen te komen? Het doen van visualisatie oefeningen is een manier om sneller bij je dromen en doelen te komen door de kracht van je brein in te zetten.

Hoe werken visualisatie oefeningen?

Als klein kind kon je vroeger heerlijk wegdromen achterin de klas. Je droomde van een leven vol prinsen en prinsessen of van voetballen tijdens het speelkwartier. Visualiseren kun je vergelijken met het dagdromen dat je toen deed.

Visualiseren is het vertalen van je gedachten (zoals dromen of doelen) naar beeld. Je traint als het ware je voorstellingsvermogen als je aan het mediteren bent. Het is een mentale truc waarmee je in je hoofd beelden creëert van een situatie die je wil bereiken of een persoon die je wil zijn.

Op deze manier verandert je brein ook daadwerkelijk. Door de beelden die je creëert tijdens je visualisatie ontstaan er neurale paden in je hersenen. Hierdoor denkt je brein dus dat je de actie écht aan het uitvoeren bent.

Denk maar aan het placebo-effect van medicijnen. Sommige patiënten krijgen een medicijn waarvan ze denken dat het ze helpt om van hun klachten af te komen. Dit is eigenlijk één grote visualisatie. Ze zijn er zo op gericht dat ze door het medicijn beter worden, dat hun klachten ook daadwerkelijk verdwijnen.

Visualiseren in 3 stappen

Visualiseren kun je oefenen. We leggen je uit hoe je in 3 stappen kunt visualiseren. 

1. Ontspan

Ga comfortabel zitten of liggen op een rustige plek. Zorg ervoor dat je echt kunt ontspannen, dus zoek het liefst een rustig kamertje op. Sluit je ogen en haal even goed adem. Vooral als je visualisatie oefeningen aan het einde van een dag doet is het fijn om eerst even rustig en diep in en uit te ademen. Ontspan langzaam je lichaam.

2. Start met visualiseren

Ga nu in gedachten naar een situatie in de toekomst waar je graag zou willen zijn. Misschien wil je ontslag nemen bij het bedrijf waar je nu werkt en voor jezelf beginnen. Ga dan in gedachten naar het moment waarop je in je eigen thuiskantoor zit. Stel je voor hoe je daar zit. Wat zie je? Hoe zie je eruit? Wat staat er op je bureau?

Geniet van de details en gebruik al je zintuigen tijdens de visualisatie oefening. Het is een visualisatie, dus alles mag, alles kan en alles verloopt precies zoals jij dat wilt. Neem waar hoe je door de ruimte beweegt en hoe je je voelt. Misschien ben je net gebeld door een nieuwe klant en voel je je zelfverzekerd en volledig op je plek.

3. Kom weer terug naar het nu

Heb je jouw droom tot in detail beleefd? Kom dan weer langzaam terug naar het hier en nu. Blijf nog even ontspannen zitten en laat de visualisatie op je inwerken. Het is ontzettend krachtig om deze oefening regelmatig te herhalen.

Gratis visualisatie oefening

In de Meditation Moments App staan verschillende visualisatie oefeningen in de vorm van meditaties waarmee je jouw verbeeldingskracht leert gebruiken. Deze oefeningen zijn speciaal ontworpen om jou mee te nemen in een fijne visualisatie.

De visualisaties zijn dan ook fijn om te gebruiken als je het lastig vindt om je verbeeldingskracht te gebruiken. Met behulp van de meditaties leidt de stem van Michael Pilarczyk je door de visualisatie heen.

Wil je visualiseren uitproberen? Beluister dan deze gratis visualisatie oefening.

Deze visualisatie laat je jouw dromen bepalen en doelen behalen. Tijdens deze meditatie (26 min) gaan wij op zoek naar het verlangen dat diep in jou zit, door middel van visualisatie.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

Wil je nog meer visualiseren? Luister dan naar de gratis visualisatie meditaties in de Meditation Moments App.

Hoe kun je oefenen met visualiseren?

Een geleide visualisatie is een goede manier om met visualisatie te oefenen. In de Meditation Moments App staan verschillende visualisatie oefeningen in de vorm van meditaties waarmee je jouw verbeeldingskracht leert gebruiken.

Hoe werken visualisatie oefeningen?

Visualiseren is het vertalen van je gedachten (zoals dromen of doelen) naar beeld. Je traint als het ware je voorstellingsvermogen als je aan het mediteren bent. Het is een mentale truc waarmee je in je hoofd beelden creëert van een situatie die je wil bereiken of een persoon die je wil zijn.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis