Yoga Nidra: de meditatietechniek voor diepe rust

Yoga Nidra meditatie

Dwalen je gedachten af tijdens het mediteren, voel je je rusteloos of heb je het gevoel dat je het niet goed doet? Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het moeilijk om te mediteren – zeker in het begin. Als jij dit bent, willen we je kennis laten maken met Yoga Nidra. Deze meditatietechniek kost namelijk geen moeite en zorgt ervoor dat je snel tot een diepe staat van ontspanning komt.

Misschien komen er nu vragen in je op: “Wat is precies het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra en kan ik zelf ook zo’n sessie ervaren? We bespreken hoe Yoga Nidra meditatie werkt en hoe je zelf deze meditatietechniek in je dagelijkse leven kunt gebruiken. Zo kom je de volgende keer helemaal tot rust tijdens je meditatie-sessie.

Wat is het verschil tussen Yoga Nidra en meditatie?

Misschien heb je de term ‘Yoga Nidra’ al eens gehoord, maar weet je niet precies wat het betekent. Yoga Nidra, wat letterlijk ‘yogische slaap’ betekent, is een meditatietechniek die bestaat uit een serie meditatie-oefeningen. Deze techniek zorgt ervoor dat je in een diepe ontspannen staat komt. Het enige wat je zelf hoeft te doen is liggen, luisteren en ontspannen.

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen meditatie en Yoga Nidra. Beide zijn effectieve manieren om te ontspannen, maar toch werken ze anders. Terwijl je tijdens meditatie je concentratie en bewustzijn traint, is het doel van Yoga Nidra om je bewustzijn te verminderen en het onderbewustzijn te activeren. Dit zorgt voor een gevoel van innerlijke rust en vrede. Meditatie is dan ook vaak iets actiever dan Yoga Nidra.

Je hoeft alleen maar te liggen en te luisteren

Iedereen kan aan Yoga Nidra doen. De sessies zijn ontworpen om je van je ‘denkende geest’ naar een ‘staat van zijn’ te begeleiden. Je gedachten mogen dan ook afdwalen tijdens het beoefenen van Yoga Nidra. Het enige wat je hoeft te doen is liggen en luisteren.

Maar hoe zorgt alleen liggen en luisteren ervoor dat je in een diep ontspannen staat komt? Tijdens een Yoga Nidra-sessie gebeurt er veel op neurologisch niveau: je hersenen komen in een staat tussen waken en slapen. Je lichaam slaapt, maar je geest blijft wakker. Dit zorgt ervoor dat je diepe rust ervaart.

De reden hierachter heeft alles te maken met het zenuwstelsel. Yoga Nidra kalmeert het sympathische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de vecht-of-vluchtreactie. Je kunt Yoga Nidra zien als het indrukken van de pauzeknop. Je denkende geest overheerst niet meer. Dit maakt het mogelijk voor je lichaam om helemaal tot rust te komen.

Yoga Nidra in de Meditation Moments app

Zelf Yoga Nidra beoefenen

Voel je spanning in je lichaam, heb je weinig energie en wil je helemaal tot rust komen? In de Meditation Moment app vind je verschillende Yoga Nidra oefeningen die je op ieder moment van de dag kunt doen.

Tijdens een sessie lig je in een comfortabele houding en luister je naar de stem die de sessie leidt. Je ontspant je steeds dieper en dieper, waarna je lichaam zich volledig kan herstellen. Aan het einde van de sessie voel je je helemaal uitgerust.

Wist je dat 45 minuten Yoga Nidra net zo herstellend is als 3 uur slaap? Neem een momentje voor jezelf door een van de Yoga Nidra-sessies uit de Meditation Moments app te kiezen. Je bent slechts één sessie verwijderd van een opgeladen, ontspannen jij.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yogische slaap’ en is een meditatietechniek die bestaat uit een serie meditatie-oefeningen. Deze techniek zorgt ervoor dat je in een diepe ontspannen staat komt.

Waar kan ik Yoga Nidra doen?

In de Meditation Moments app vind je verschillende Yoga Nidra-sessies die je op ieder moment van de dag kunt doen. Je bent slechts één sessie verwijderd van een opgeladen, ontspannen jij.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis