Wat betekent Namasté?

Wat betekent Namasté?

24 januari 2024

Als je weleens een yogales hebt gevolgd, dan is het je misschien opgevallen dat iedere yogaleraar zijn of haar les eindigt met het Sanskriet woord namasté. Maar wat is de betekenis van namasté eigenlijk? En waarom wordt het aan het einde van een yogales gezegd? We vertellen je wat namasté betekent en waar je rekening mee moet houden als je zelf het woord gebruikt.

Wat betekent namasté?

Namasté bestaat eigenlijk niet uit één, maar twee woorden. Namelijk ‘namah’ en ‘te’. Namah betekent ‘lof’, ‘eer’ of ‘eerbiedige groet’ en te betekent ‘voor jou’. Als je de twee woorden samenvoegt, betekent namasté ‘lof aan jou’ of ‘begroeting aan jou’.

Hoewel veel van ons namasté kennen uit de yogales, is dit niet waar het woord oorspronkelijk vandaan komt. Namasté was al te vinden in oude Sanskriet literatuur, ergens tussen 1500 en 1000 v. Chr.

Hindoes groeten elkaar met het woord namasté en maken hierbij een handgebaar. Aan kinderen in India wordt bijvoorbeeld geleerd dat namasté een goede manier is om ouderen te groeten. Het is eigenlijk hetzelfde als hallo, maar dan met meer respect. Namasté wordt ook gebruikt om de goden te groeten. Het handgebaar dat bij namasté wordt gemaakt heet ‘anjali mudra’. Je plaatst hierbij je handpalmen tegen elkaar voor je borst en buigt je hoofd een klein beetje naar je handpalmen toe. Sommigen groeten elkaar ook enkel met anjali mudra, en zeggen het woord namasté niet hardop.

Namasté in het Westen

Namasté betekent in India – in de meeste situaties – dus gewoon ‘hallo’ of ‘welkom’. Maar met de toenemende populariteit van yoga in het Westen, lijkt het of namasté zichzelf heeft heruitgevonden. Veel mensen weten niet wat namasté betekent. Of denken dat het woord een diepere spirituele betekenis heeft. In het Westen wordt namasté vaak vertaald met: “het licht in mij, eert het licht in jou”. Dit wordt vaak aan het einde van de yogales gezegd, om de leraar te bedanken. Maar dit is niet hoe namasté oorspronkelijk in India werd gebruikt.

Hoe gebruik je namasté?

Mag je het woord namasté gebruiken als je niks over de oorsprong van yoga weet, behalve de fysieke yoga houdingen? Dat is helemaal aan jou. Wel is het belangrijk dat je de betekenis van namasté begrijpt en dat je er zelf geen andere betekenis aan geeft. Op deze manier respecteer je de oorsprong van het woord. Onthoud altijd dat je niks hoeft te zeggen waar je je zelf niet comfortabel bij voelt. Je kunt dus ook simpelweg ‘dankjewel’ zeggen aan het einde van de yogales als dit prettiger voelt.

Wat is de betekenis van namasté?

Namasté bestaat eigenlijk niet uit één, maar twee woorden. Namelijk ‘namah’ en ‘te’. Namah betekent ‘lof’, ‘eer’ of ‘eerbiedige groet’ en te betekent ‘voor jou’. Als je de twee woorden samenvoegt, betekent namasté ‘lof aan jou’ of ‘begroeting aan jou’.

Hoe gebruik je namasté?

Namasté wordt in India vooral gebruikt als een begroeting. In het Westen lijkt het of namasté een andere – meer spirituele – betekenis heeft gekregen. Namasté wordt hier vaak aan het einde van de yogales gezegd en betekent: “het licht in mij, eert het licht in jou”. Dit is echter niet de oorspronkelijke betekenis van het Sanskriet woord.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis