Power yoga: wat is het en hoe begin je ermee?

Power yoga: wat is het en hoe begin je ermee?

23 november 2023
power yoga

Power yoga is een snelle en actieve yogastijl. En hoewel power yoga eigenlijk een mix is van verschillende yogastijlen, heeft het wel zijn eigen kenmerkende eigenschappen. In tegenstelling tot andere soorten yoga, ligt bij power yoga de focus op het fysieke aspect. In dit artikel leggen we je uit wat power yoga precies is, hoe het verschilt van andere vormen van yoga en hoe je er zelf mee kunt beginnen.

Wat is power yoga?

Bij power yoga ligt de nadruk op kracht en uithoudingsvermogen. Maar power yoga gaat verder dan alleen het trainen van het fysieke lichaam: het is een manier om toegang te krijgen tot de kracht die we allemaal in ons hebben. Het doel van power yoga is dan ook om te ontdekken hoe we met onszelf omgaan op het moment dat we voor uitdagingen komen te staan en onze grenzen moeten verleggen.

Een power yogales is over het algemeen snel en intensief. Je beweegt op een hoger tempo van de ene houding naar de andere. De elementen van power yoga zijn:

  • Snelheid. Power yoga is een snelle en dynamische yogastijl. In tegenstelling tot Hatha yoga, waarbij je op een langzaam tempo van de ene naar de andere houding beweegt, ligt bij power yoga het tempo hoog. Power yoga is daarom perfect voor als je calorieën wilt verbranden.
  • Variatie. Een power yogales bestaat niet uit een vaste reeks houdingen, zoals bij Ashtanga yoga, maar is altijd anders. De docent bepaalt per les hoe de serie houdingen eruit gaat zien.
  • Flow. Bij power yoga ‘flow’ je van de ene houding naar de andere. De krachtige houdingen zorgen ervoor dat je uit je hoofd en terug in je lichaam komt.

De voordelen van power yoga zijn:

  • Een sterk en soepel lichaam, net als bij Vinyasa yoga
  • Meer rust in je hoofd
  • Betere slaap en meer energie
  • Meer aanwezigheid in het hier en nu
  • Meer zelfvertrouwen en motivatie in je dagelijkse leven
power yoga

Wat is het verschil tussen power yoga en Vinyasa yoga?

Power yoga heeft enkele overeenkomsten met Vinyasa yoga, maar toch verschillen de twee van elkaar. Waar Vinyasa yoga zich focust op het synchroniseren van de yogahoudingen (asana’s) met de ademhaling, richt power yoga zich vooral op het fysieke aspect. En hoewel power yoga een geweldige manier is om kracht op te bouwen en je conditie te verbeteren, zorgt een power yogales er ook voor dat je uit je hoofd komt en terug in je lichaam zakt.

Is power yoga geschikt voor beginners?

Power yoga is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een fysiek uitdagende vorm van yoga. Power yoga wordt vaak gezien als een toegankelijke vorm van yoga, omdat het zich minder bezighoudt met de filosofie van yoga. Als je een beginner bent, is het wel handig om in gedachten te houden dat power yoga oefeningen intensief en fysiek uitdagend kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om goed naar je eigen lichaam te blijven luisteren.

Als je al ervaring hebt met andere vormen van sport en beweging, is de kans groot dat een power yogales je goed afgaat. Toch kan het handig zijn om eerst kennis te maken met de basis van yoga en de verschillende yogahoudingen. Natuurlijk kun je hiervoor een les bij de plaatselijke yogastudio volgen. Maar je kunt ook online kennismaken met yoga. Dit kan fijn zijn als je het spannend vindt om voor het eerst yoga buiten de deur te beoefenen. Of als je het gewoon comfortabel vindt om yoga vanuit je eigen woon-, slaap- of zenkamer te kunnen beoefenen.

In de yogales Beginnen met yoga uit de Meditation Moments app neemt Caressa je mee in de basis van yoga.

Beginnen met yoga les

Probeer deze power yogales

Probeer thuis power yoga met de yogalessen uit de Meditation Moments app. Kies bijvoorbeeld voor de les Balansoefening met Marlon. Deze uitdagende power yoga oefening zorgt voor kracht en balans, op de mat en in het dagelijkse leven.

Probeer Meditation Moments premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat is het verschil tussen power yoga en Vinyasa yoga?

Power yoga heeft overeenkomsten met Vinyasa yoga, maar toch verschillen de twee van elkaar. Waar Vinyasa yoga zich focust op het synchroniseren van de yogahoudingen (asana’s) met de ademhaling, richt power yoga zich vooral op het fysieke aspect.

Power yoga voor beginners: wel of niet?

Power yoga is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een fysiek uitdagende vorm van yoga. Als je een beginner bent, is het wel handig om in gedachten te houden dat power yoga oefeningen intensief en fysiek uitdagend kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om goed naar je eigen lichaam te blijven luisteren.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis