Hoe lang duurt een burn-out? De 12 fases van een burn-out

Hoe lang duurt een burn-out? De 12 fases van een burn-out

24 augustus 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
fases burn out

De meeste mensen zullen een keer burn-outklachten ervaren tijdens hun carrière. Als je een burn-out hebt, voel je je compleet uitgeput en kun je het niet meer opbrengen om naar je werk te gaan. Je bent letterlijk opgebrand.

Maar hoewel burn-out veelvoorkomend is, hoeft dit niet te betekenen dat we het zomaar moeten laten gebeuren. Een burn-out valt namelijk te voorkomen – zeker als je je bewust bent van de fases van een burn-out. Je kunt de vroege fases van een burn-out zien als signalen om beter op te letten. Burn-outklachten zijn eigenlijk signalen die vertellen dat je aanpassingen in je dagelijkse leven moet maken.

Wij geven geen medisch advies. Dit artikel is niet bedoeld om ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Heb je geestelijke of lichamelijke klachten en wil je medisch advies van een specialist? Raadpleeg dan altijd een (bedrijfs)arts of psycholoog.

Wat zijn de fases van een burn-out?

Het herkennen van de 12 fases van een burn-out helpt je om vroege tekenen van een burn-out op te sporen en te voorkomen dat je helemaal opgebrand raakt.

1. Ambitie en betrokkenheid. Hoewel ambitie en betrokkenheid onschuldig lijken, kan het ook negatieve gevolgen hebben. Misschien heb je de neiging om je eigenwaarde aan je prestaties te koppelen en voel je je niet vaak ‘goed genoeg’. Om dit gevoel te compenseren kun je extra taken op je nemen of jezelf extra druk opleggen.

2. Harder werken en overwerken. Je volbrengt extra taken om jezelf te bewijzen en je werkt misschien wel overuren. Er ontstaat een disbalans tussen werk en privé. Vaak ben je thuis nog bezig met werkgerelateerde taken zoals het beantwoorden van mails.

3. Niet goed voor jezelf zorgen. Werk staat op nummer één en dit gaat ten koste van je normale behoeften als genoeg slapen, gezond eten, bewegen en tijd doorbrengen met vrienden en familie. Het kan zijn dat je slecht slaapt en uiteindelijk een slaaptekort opbouwt.

4. Negeren van de realiteit. Je hebt door dat je je eigen grenzen aan het overschrijden bent, maar je ziet zelf geen uitweg. Het kan ook zijn dat je familie, partner en vrienden lijden onder jouw harde werken. Je weet niet goed hoe je moet veranderen en schuift de problemen voor je uit.

5. Herzien van waarden. Er komt een punt waarop je ziet dat je destructief bezig bent. Misschien spreken je vrienden en familie je er zelfs op aan. Maar in plaats van minder tijd aan je werk te besteden, ga je je juist volledig op je werk focussen. Je zet je werk op de eerste plek en hebt geen tijd meer voor zelfzorg.

6. Negeren van nieuwe problemen. Het volledig focussen op je werk brengt nieuwe problemen met zich mee. Je omgeving snapt je niet en misschien zie je je collega’s zelfs als lui of ongemotiveerd. Je ervaart enorm veel stress.

7. Terugtrekken. Je brengt steeds minder tijd door met vrienden en familie en hebt alleen nog oog voor je werk. In je hoofd ben je ook alleen nog maar bezig met je werk.

8. Negatieve impact op anderen. Je naasten worden beïnvloed door jouw gedrag. Je hebt geen tot nauwelijks tijd voor ze en je bent sneller geïrriteerd.

9. Depersonalisatie. Je hebt het idee dat je verdoofd bent of het voelt alsof je lichaam niet meer van jou is. Het kan voelen alsof je een buitenstaander bent die naar zijn of haar eigen leven kijkt. Je enthousiasme en ambitie verdwijnen en je voelt je vaak onverschillig.

10. Een gevoel van leegte. Je hebt het gevoel dat je hebt gefaald en je kunt je eigen waarde niet meer zien. Je bent je drive kwijt en kunt jezelf er niet meer toe zetten om te werken.

11. Depressie. Niets maakt je meer uit of kan je nog blij maken. Je bent mentaal en emotioneel uitgeput. Het lukt je niet meer om de dagelijkse dingen te doen en je voelt je verloren.

12. Burn-out. Je raakt volledig opgebrand en bereikt een dieptepunt. Sommige mensen storten in deze fase letterlijk in omdat hun lichaam op is. Als je volledig bent opgebrand, kan het maanden of zelfs jaren duren voordat je je weer beter voelt.

Hoe lang duurt een burn-out?

Denk je dat je een burn-out hebt? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe lang het herstellen van een burn-out duurt. Gemiddeld duurt het drie maanden tot een jaar om te herstellen van een burn-out. In extreme gevallen kan het volledig herstellen van een burn-out langer dan 2 jaar duren.

Onthoud dat het herstellen van een burn-out geen lineair proces is. Vaak zul je je zelfs slechter voelen voordat je weer helemaal beter bent. Hoewel het misschien niet zo lijkt, is je lichaam namelijk hard aan het werk tijdens het herstel. Je lichaam moet namelijk opnieuw leren om op de juiste manier te schakelen tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Ook kan het soms lijken alsof je een terugval hebt. Dit hoort allemaal bij het proces en vraagt om veel geduld.

Tijdens het herstellen van een burn-out staat rusten voorop. Plan rustmomenten in, doe vaker helemaal niks en ontdek welke dingen je energie geven buiten je werk. Daarnaast is het belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat je het herstellen van een burn-out niet kunt overhaasten. Er is geen eindstreep die je zo snel mogelijk moet behalen. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde: je moet leren accepteren dat rusten je #1 prioriteit is. En dat je waarschijnlijk meer rust nodig hebt dan je denkt.

Burn-out herstelschema

Om van een burn-out te herstellen, is het belangrijk om dagelijks genoeg te rusten. Het kan hierbij helpen om een burn-out herstelschema te maken, waarbij je vaste rustmomenten voor jezelf inplant. Neem bijvoorbeeld iedere dag om 4 uur een momentje voor jezelf (bijvoorbeeld op de bank met een kop thee) en ga iedere avond om 10 uur naar bed.

Lees hier stap voor stap hoe je herstelt van een burn-out.

Rusten kan onwennig voelen. Zeker als je gewend bent om altijd bezig te zijn. Als dit voor jou geldt, kan het doen van een meditatie helpen. Tijdens een geleide meditatie leidt een stem je door de meditatie heen. Je gedachten dwalen minder snel af en je denkt even niet aan je zorgen (en je werk). Dagelijks mediteren helpt ook bij het voorkomen van een burn-out.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

Merk je dat je in de burn-out-gevarenzone zit? Probeer om dagelijkse de meditatie Korte meditatie om je werkdag af te sluiten uit de Meditation Moments app te doen. Zo vind je weer balans in je lichaam en verminder je opgebouwde stress.

Hoe lang duurt een burn-out?

Gemiddeld duurt het drie maanden tot een jaar om te herstellen van een burn-out. In extreme gevallen kan het volledig herstellen van een burn-out langer dan 2 jaar duren.

Wat zijn de fases van een burn-out?
  1. Ambitie en betrokkenheid
  2. Harder werken en overwerken
  3. Niet goed voor jezelf zorgen
  4. Negeren van de realiteit
  5. Herzien van waarden
  6. Negeren van nieuwe problemen
  7. Terugtrekken
  8. Negatieve impact op anderen
  9. Depersonalisatie
  10. Een gevoel van leegte
  11. Depressie
  12. Burn-out
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis