5 manieren om mindfulness op het werk te beoefenen

5 manieren om mindfulness op het werk te beoefenen

10 november 2023
Bewerkt op 4 januari 2024
Mindfulness op het werk

Ons werk brengt vaak stress, uitdagingen en tegenslagen met zich mee. En hoewel we weten dat we trots moeten zijn op onze prestaties, is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Merk je dat er in stressvolle situaties gedachten opkomen als ‘Ik ben overal slecht in’ of ‘Ik denk niet dat ik dit kan’? Dan kan mindfulness op het werk je leren om je zelfvertrouwen een boost te geven, minder stress te ervaren en beter om te leren gaan met moeilijke situaties.

Verbeter het mentaal welzijn van jouw werknemers
Ontdek de opties

Waarom mindfulness op het werk zo belangrijk is

Het aantal burn-outs op de werkvloer is de afgelopen jaren enorm toegenomen en steeds meer mensen vinden het lastig om een gezonde balans tussen werk en privé te creëren. In 2020 hadden zelfs 1,2 miljoen mensen last van burn-out klachten. Misschien vind je het zelf ook moeilijk om offline te gaan aan het einde van je werkdag, terwijl je weet dat je meer tijd aan jezelf, je vrienden en familie zou moeten besteden. Of misschien voel je je gekwetst door kritische feedback van je manager of teamleden.

Niemand zou zich verdrietig of angstig moeten voelen op het werk – vooral omdat je zoveel meer bent dan je werk. Dit is waar mindfulness om de hoek komt kijken. Vaak zijn onze werkdagen namelijk zo druk dat we onszelf (en ons mentale welzijn) verliezen tussen de vergaderingen, presentaties en e-mails.

Mindfulness beoefenen is een manier om jezelf toe te staan om aanwezig te zijn in het hier en nu. Zie het als een één-op-één-meeting met jezelf. Je kunt op zo’n moment voor meer vreugde, voldoening, productiviteit en rust in je hoofd zorgen. Uiteindelijk creëer je zo een kalmer en fijner dagelijks leven.

Lees ook: Alles wat je moet weten over mindfulness

Daarbij kun je door mindfulness te beoefenen een deel van je werkgerelateerde stress loslaten. Dit helpt je ook om je beter te focussen op je werk wanneer dat nodig is. Meditatie is één manier om mindfulness te beoefenen, maar er zijn nog veel meer manieren waarop je mindfulness onderdeel kunt maken van je werkdag. We geven je een paar suggesties die helpend kunnen zijn.

mindfulness op het kantoor

1. Bewust, langzaam ademen

Je ademhaling is een reflectie van hoe je je voelt. Als je stress of angst ervaart, zal je sneller en oppervlakkig gaan ademen, wat alleen maar zorgt voor meer paniek.

De eerste stap om jezelf weer tot rust te brengen, is door dieper te ademen. Je ademt hierbij naar je buik toe. Langzaam en diep ademhalen brengt het zuurstofniveau in evenwicht en kalmeert de vecht-of-vluchtreactie onmiddellijk. Of, als je je moe of suf voelt, haal je waarschijnlijk langzaam adem. Door je ademhalingsspieren aan te spannen en langer te ademen, kun je het zuurstofgehalte in je bloed verhogen en krijgt je energie een boost.

Onderschat nooit de kracht van een paar keer diep ademhalen. Je adem is er altijd voor je: als je even wilt uitrusten, je zelfverzekerder wilt voelen voor een belangrijke presentatie of als je meer energie nodig hebt.

2. Focusmuziek tijdens het werken

Pratende collega’s bij het koffiezetapparaat, lawaai buiten en een rommelige werkplek: deze dingen kunnen het allemaal moeilijk maken om je te focussen op je werk. Mindfulness (in de vorm van focusmuziek) kan je hierbij helpen.

Binaural beats geven bijvoorbeeld je productiviteit een boost door je hersenen in een staat te brengen waarin je je beter kunt concentreren. Hetzelfde geldt voor het luisteren naar pianomuziek. Experimenteer vooral met de verschillende muzieksoorten en ontdek welke het beste voor jou werkt!

3. Micropauzes nemen

Wist je dat het nemen van kleine pauzes je productiviteit juist bevordert? In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, werken je hersenen beter als je regelmatig pauzes neemt. Lees hier hoe je micropauzes in kunt zetten om productiever te werken en meer uit je werkdag te halen.

Voel je nooit schuldig voor het nemen van pauzes. Je bent geen robot. Je hebt tijd nodig om te rusten, weer op te laden en simpelweg mens te zijn.

4. Meldingen uitschakelen

Het is waar: mensen zijn van nature niet goed in multitasken. Uit onderzoek blijkt dat multitasken ons minder productief maakt en dat we zelfs sneller fouten maken. Dit komt doordat ons brein de hele tijd aan het schakelen is tussen verschillende taken.

Probeer daarom, als je werk het toelaat, om je meldingen af en toe uit te schakelen. Je kunt bijvoorbeeld de productiviteitstechniek ‘timeblocking’ gebruiken, waarbij je gedurende een bepaalde tijd aan een taak werkt en je meldingen uitschakelt. Dit helpt je om beter in de flow te komen en productiever te werken. Zorg er wel altijd voor dat je je teamleden informeert over wanneer je beschikbaar bent.

5. Dankbaarheid beoefenen

Dankbaarheid beoefenen is enorm krachtig – ook op de werkvloer. Een onderzoek van de Harvard Universiteit heeft aangetoond dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek zorgt voor betere slaap, minder fysieke pijn, meer zelfvertrouwen, betere communicatie met anderen en meer veerkracht om met moeilijke situaties om te gaan. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat managers die regelmatig ‘dankjewel’ zeggen tegen hun teamleden, merkten dat zij zich gemotiveerder voelden om hun best te doen op het werk.

Verbeter het mentaal welzijn van jouw werknemers
Ontdek de opties

Of je nu manager, teamlid of stagiaire bent: iedereen kan baat hebben bij mindfulness op de werkvloer. Wil jij mindfulness naar jouw bedrijf brengen? Met Meditation Moments voor bedrijven krijgen jouw teamleden toegang tot alle content uit de Meditation Moments app. Zo kun je preventief bijdragen aan het mentale welzijn van jouw werknemers.

Klik
hier om te zien wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Waarom is mindfulness op het werk zo belangrijk?

Niemand zou zich verdrietig of angstig moeten voelen op het werk – vooral omdat je zoveel meer bent dan je werk. Dit is waar mindfulness om de hoek komt kijken. Vaak zijn onze werkdagen namelijk zo druk dat we onszelf verliezen tussen de vergaderingen, presentaties en e-mails door.

Mindfulness beoefenen is een manier om jezelf toe te staan om aanwezig te zijn in het hier en nu. Zie het als een één-op-één-meeting met jezelf. Je kunt op zo’n moment voor meer vreugde, voldoening, productiviteit en rust in je hoofd zorgen – door jezelf simpelweg toe te staan om meer aanwezig te zijn in het moment. Uiteindelijk creëer je zo een kalmer en fijner dagelijks leven voor jezelf.

Hoe kunnen bedrijven mindfulness op het werk stimuleren?

Of je nu manager, teamlid of stagiaire bent: iedereen kan baat hebben bij mindfulness op de werkvloer. Wil jij mindfulness naar jouw bedrijf brengen? Met Meditation Moments voor bedrijven krijgen jouw teamleden toegang tot alle content uit de Meditation Moments app. Zo kun je preventief bijdragen aan het mentale welzijn van jouw werknemers.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis