Hoe ontdek je waar je écht gelukkig van wordt? 6 tips

Hoe ontdek je waar je écht gelukkig van wordt? 6 tips

30 augustus 2021
Bewerkt op 3 juli 2024
waar word ik gelukkig van

Steeds meer mensen beseffen dat geluk de echte rijkdom is. Maar wat maakt je nu écht gelukkig? Als we het aan 100 mensen zouden vragen, krijgen we hoogstwaarschijnlijk 100 verschillende antwoorden. Terwijl de ene persoon gelukkig wordt van huisje, boompje, beestje, zit voor de ander geluk in kleine momenten als het drinken van een kopje koffie in de ochtendzon. Weer een ander zou het liefst in zijn eentje de wereld over reizen. We zijn allemaal anders, maar gelukkig worden willen we allemaal.

Waar word je écht gelukkig van?

Maar wat als je niet weet wat je écht gelukkig maakt? Vaak liggen je interesses, passies en levensstijl op één lijn – en dus ook de dingen die je gelukkig maken. Maar het kan ook zijn dat je een bepaald pad hebt gekozen in je leven omdat je dacht dat het je gelukkig zou maken, maar wat vervolgens niet zo bleek te zijn. Deze 6 tips helpen je ontdekken waar je écht gelukkig van wordt.

1. Ga na welke activiteiten jou plezier geven

Als we enthousiast over iets zijn, hebben we vaak de neiging om de tijd te vergeten. We doen een bepaalde taak of activiteit met plezier omdat we het proces leuk vinden, achter het idee staan of toewerken naar een mooi eindresultaat. Het is dan ook niet gek dat mensen die hun werk leuk vinden vaak gelukkiger zijn. Door jezelf de volgende vragen te stellen kom je erachter waardoor je hersenen meer endorfine – het belangrijkste hormoon voor het geluksgevoel – gaan aanmaken.

  • Welke taak/activiteit deed je met zoveel plezier dat je de tijd vergat?
  • Welke taak/activiteit kan je urenlang doen?

2. Onderzoek je passies

Vaak kunnen we uren praten over de dingen waar we gepassioneerd over zijn. Dit is vaak een goede indicator voor geluk. Als je eindeloos kunt praten over filmhuisfilms, duurzame kleding of zelf je eigen pasta maken, kan dit betekenen dat dit precies de dingen zijn die jou gelukkig maken.

vrouw schildert

3. Duik het verleden in

Als je niet weet wat je op dit moment gelukkig maakt, kun je ook terugdenken aan je kindertijd. Als kind had je nog geen zorgen, verantwoordelijkheid en beperkingen, dus de kans is groot dat je precies deed waar jij gelukkig van werd.

Was je als kind al boeken aan het schrijven? Kon je dagen met je vrienden voetballen? Of trad je graag op voor je familie met een dans die je zelf had gemaakt? Er is een grote kans dat je hobby’s als kind verklappen waar je geluk ligt.

4. Fantaseer (zonder beperkingen)

Veel mensen kiezen voor een bepaald carrièrepad omdat er een goede financiële beloning aan gekoppeld is. Maar is het niet vreemd om werk te doen wat je niet gelukkig maakt, zodat je langer kunt leven en nog meer kunt doen van wat je niet gelukkig maakt?

Het kan zijn dat je wel weet wat je gelukkig maakt, maar dat je hier niet voor durft te gaan door financiële redenen. Onthoud dat je altijd verandering teweeg kunt brengen door kleine stappen te zetten in de richting van je dromen.

5. Ga terug naar je inspiratiebron

We hebben allemaal wel iemand die ons enorm inspireert. Of het nu een bekend persoon is of een vriend of vriendin, dat maakt niet uit. In je zoektocht naar geluk kun je dus ook kijken naar mensen die het al gevonden hebben.

Door jezelf af te vragen waarom deze persoon jou inspireert en wat het precies is wat jou hierin inspireert, kun je zoeken naar manieren om dit ook in jouw eigen leven toe te passen. Stel, je bent geïnspireerd door een account van een persoon op Instagram die haar eigen accessoires haakt. Kun je je voorstellen dat jij iets soortgelijks doet? En zou je hier gelukkig van worden?

6. Sta stil bij wat jou dagelijks geluk brengt

Soms zit geluk niet in de grootse dingen, maar juist in kleine momenten als het hebben van een fijn gesprek met een vriend(in), de ochtendzon op je gezicht of het zien van de lucht die roze kleurt aan het einde van de dag.

roze lucht

Waar worden mensen het meest gelukkig van?

Uiteindelijk streven we allemaal naar een gezond en gelukkig leven. Volgens psychologen en sociaalwetenschappelijke onderzoekers hebben de volgende dingen een positieve impact op ons geluksgevoel.

Misschien begint geluk wel bij het besef dat er niet één ding is wat ons gelukkig maakt, maar dat iedere dag weer een kans is om lief te hebben, dankbaar te zijn voor wat we hebben en simpelweg te zijn. Het leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Misschien zou bewustzijn een betere maatstaf voor geluk zijn dan succes, roem of bekendheid. En misschien zit het geluk en de schoonheid van het leven in waar je bent, in het hier en nu.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat maakt mij gelukkig?

Als we aan 100 mensen zouden vragen waar ze gelukkig van worden, krijgen we hoogstwaarschijnlijk 100 verschillende antwoorden. De 6 tips in dit artikel helpen je ontdekken waar jouw geluk ligt: 

1. Ga na welke activiteiten jou plezier geven
2. Onderzoek je passies
3. Duik het verleden in
4. Fantaseer (zonder beperkingen)
5. Ga terug naar je inspiratiebron
6. Sta stil bij wat jou dagelijks geluk brengt

Hoe word ik gelukkig met wat ik nu heb?

Door dankbaarheid te beoefenen, laat je je waardering voor het leven zien. Het leven wat je nu hebt, en niet het leven wat je ooit hoopt te krijgen. Misschien ontdek je wel dat het geluk en de schoonheid van het leven zich bevindt in het hier en nu.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis