Alles over affirmaties: wat zijn het en hoe gebruik je ze?

Alles over affirmaties: wat zijn het en hoe gebruik je ze?

20 januari 2021
Bewerkt op 3 juli 2024
wat zijn affirmaties

Er wordt ontzettend veel gezegd en geschreven over affirmaties. En dat is niet gek! Affirmaties vormen namelijk een krachtige tool om jouw leven positief te veranderen. Maar wat zijn affirmaties? Daar gaan we je uitgebreid over vertellen.

Wat zijn affirmaties?

Oorspronkelijk komt het woord ‘affirmaties’ van het Latijnse ‘affirmare’. Dit betekent ‘bevestigen’ of ‘bekrachtigen’. Als je de huidige woordenboeken erop naslaat heeft het woord ‘affirmatie’ verschillende betekenissen:

 • Positief zinnetje dat je zo goed in je hoofd opneemt dat je er echt in gaat geloven
 • Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Die zich door herhaling in je leven gaat manifesteren.
 • Letterlijk betekent het: bevestiging of bekrachtiging.

Affirmaties zijn dus een soort verklaring en bevestiging dat iets waar is en hebben te maken met emotionele steun of aanmoediging.

Programma: De kracht van affirmaties

Wil je leren om affirmaties toe te passen in je leven? In het programma De kracht van affirmaties uit de Meditation Moments app leer je hoe je affirmaties kunt gebruiken om een positieve verandering te maken. Het programma bestaat uit 4 korte lessen (3-7 minuten) waarin je leert waarom affirmaties zo krachtig zijn en hoe je ze zelf toe kunt passen in je dagelijkse leven.

Het programma bestaat uit de volgende lessen:

 • Autosuggesties en affirmaties
 • Geloof is een magische kracht
 • Hoe werkt een affirmatie?
 • Voorbeelden van affirmaties

Wil je leren hoe je affirmaties kunt gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten, negatieve gedachten los te laten of positieve gewoontes te creëren? Beluister het programma De kracht van affirmaties.

de kracht van affirmaties

De 3 P's van affirmaties

Zoals affirmaties namelijk gebruikt worden, zijn het positieve en krachtige zinnen die door herhaling bevestigd worden. Hoe vaker je ze herhaalt, hoe meer je in ze gaat geloven. Affirmaties hebben drie belangrijke kenmerken, ook wel de 3 P’s van affirmaties genoemd:

 • Positive: een affirmatie is altijd positief. Je gebruikt niet het woorden ‘niet’ als je affirmaties gaat formuleren. Je legt dus niet de nadruk op wat je níet wil, maar op wat je wél wil.
 • Present tense: affirmaties worden altijd in de positieve tijd gezet (ik ben…). Dus niet in de toekomende tijd (ik zou graag…) of verleden tijd (ik was…). Hierdoor impliceer je dat de bekrachtiging al werkelijkheid is, waardoor deze extra krachtig is.
 • Personal: affirmaties gaan altijd over jezelf. Je kunt iemand anders niet veranderen, maar je kunt wel jezelf veranderen, en daarmee verander je (onbewust) de invloed die je op anderen hebt.

Affirmaties betekenis & werking

Affirmaties zijn niet zomaar zinnetjes die je opnoemt. Als je ze op de juiste manier inzet vormen ze een krachtig hulpmiddel tot een gelukkiger leven.

Er is veel onderzoek gedaan naar onze gedachten en affirmaties. Zo is onder andere bekend dat we gemiddeld 12.000 tot 60.000 gedachten hebben waarvan het grootste gedeelte dezelfde gedachten zijn als de dag ervoor.

Dit betekent dat als jij vandaag negatief denkt, de kans groot is dat je morgen ook negatief denkt. Maar als jij vandaag positief en krachtig denkt, is de kans ook groter dat je morgen positief en krachtig gaat denken.

Hoe vaker je dus met affirmaties bezig bent, hoe groter de kans is dat je op een gegeven moment écht zo gaat denken. Door affirmaties voldoende te herhalen, worden ze voor je gevoel werkelijkheid en ga je ook daadwerkelijk jouw manier van denken veranderen.

En als je anders denkt, ga je ook anders handelen. Je gedachten zijn de bron van alles in je leven. Ze bepalen hoe je je voelt (positief, negatief, verdrietig, blij) en bepalen hoe je je gedraagt.

Voorbeelden van affirmaties

Als je affirmaties wilt toepassen in je leven, is het belangrijk om je te bedenken waaróm je dit wilt. Je kunt affirmaties namelijk gebruiken voor alle levensgebieden. Wat is het waar je op dit moment tegenaan loopt in je leven? Wat mag wat extra aandacht krijgen?

Voorbeelden van affirmaties:

 • Affirmaties voor healing: “Ik creëer elke dag een betere mentale gezondheid”
 • Affirmaties gezondheid: “Mijn lichaam doet altijd zijn best om een perfecte gezondheid te creëren”
 • Affirmaties voor zelfliefde: “Ik hou van wat ik zie als ik in de spiegel kijk”
 • Affirmaties voor liefde: “Ik ben liefde waard”
 • Affirmaties voor succes: “Succes is mij geboorterecht”
 • Affirmaties voor zelfvertrouwen: “Ik ben genoeg”
 • Affirmaties tegen angst: “Ik kies ervoor om me rustig te voelen”
 • Affirmaties voor dankbaarheid: “Ik ben dankbaar voor mijn leven”

In de Meditation Moments app kun je affirmaties vinden voor onder andere liefde, zelfwaarde, loslaten, creativiteit, vriendschap en vriendelijkheid. Deze affirmaties zijn ingesproken en op een unieke manier gecombineerd met muziek, zodat ze extra krachtig bij je binnen kunnen komen.

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Start gratis proefperiode

Hoe gebruik je affirmaties?

Heb jij je gedachten onder controle? Je gedachten bepalen hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en hoe je leven uiteindelijk verloopt. Als je jouw gedachten onder controle hebt, heb je jouw leven onder controle. Je weet wat je wilt en voelt je krachtig, helder, blij en in controle.

Heb je je gedachten daarentegen niet onder controle? Dan voel je je niet helder en in controle, maar heb je het gevoel dat het leven je overkomt. Je voelt sneller angst, stress en twijfel en je gedachten lijken alle kanten op te gaan.

Dit wordt binnen het boeddhisme ook wel onze monkey mind genoemd. Iedereen heeft zo’n monkey mind. Je hebt onder andere angst-aapjes, woede-aapjes en verdriet-aapjes in je hoofd zitten die voortdurend om aandacht kunnen vragen. Deze heeft iedereen en je hoeft ze niet uit je hoofd proberen te krijgen.

Wel is het verstandig om met ze om te leren gaan, zodat ze niet de boventoon gaan voeren. Affirmaties kunnen je helpen om deze aapjes als het ware te temmen. Zodat jij niet meer achter aapjes aan hoeft te rennen, maar controle hebt over je gedachten. En vooral kunt genieten van de positieve effecten die dat heeft op je leven.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis