Kun je jouw gezondheid verbeteren met affirmaties?

Kun je jouw gezondheid verbeteren met affirmaties?

15 juli 2021
Bewerkt op 11 maart 2024
affirmaties gezondheid

Je hoort weleens verhalen van mensen die zich kiplekker voelen, tot ze een diagnose van de arts krijgen. Vaak takelen ze vanaf dat moment snel achteruit. Op het moment dat ze beseffen dát ze ziek zijn, wordt dat ook hun waarheid en voelen ze zich daadwerkelijk ziek.

Dit laat zien dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. En dat zie je ook als je bijvoorbeeld stress hebt, woede en frustratie opkropt of een intens verdriet voelt. Dat heeft invloed op je gezondheid. Je kunt letterlijk ziek worden van verdriet. Of helemaal vast gaan zitten in je lichaam van de stress.

Dit zijn natuurlijk negatieve invloeden. Maar deze relatie tussen lichaam en geest kan ook positief zijn. Dit betekent namelijk ook dat je met je geest je lichaam positief kunt beïnvloeden.

Affirmaties en gezondheid

Mindset is alles. Met een krachtige mindset kun je heel veel in het leven aan. Maar soms krijg je nu eenmaal veel voor je kiezen. Dit is vooral intens als het gaat om je gezondheid, waar je vaak niet veel aan kunt veranderen.

Affirmaties laten een tumor niet verwijderen en zorgen er ook niet voor dat je gebroken been heelt. Die tumor zal toch verwijderd of bestraald moeten worden en dat been moet in het gips. Toch kunnen affirmaties voor gezondheid je helpen om een positieve blik te houden. Als een soort roze bril.Ze helpen je om:

 • positief te blijven
 • het einddoel voor ogen te blijven houden
 • jezelf als een mooi en krachtig mens te (blijven) zien
 • vertrouwen te houden in het proces
 • te geloven dat je sterk genoeg bent

Affirmaties voor gezondheid helpen niet alleen als je ernstig ziek bent. Maar ook als je beter in je vel wilt zitten, meer vertrouwen wilt krijgen in je gezondheid of wat positiever in het leven wilt staan.

vrouw doet yoga

Werken affirmaties voor je gezondheid?

Of je door middel van affirmaties voor gezondheid ook daadwerkelijk gezond wordt of blijft? Dat niet per se. Het is geen wondermiddeltje. Met andere woorden: je moet zelf ook echt aan de slag om gezond te zijn.

Luisteren naar affirmaties terwijl je op de bank zit met een zak chips, zal niet helpen. Je moet wel in actie komen om gezond te worden of te blijven. Dat betekent voor een groot deel: sporten en gezond eten, maar ook gezond denken. En daar kunnen affirmaties wel bij helpen

Hoe gebruik je affirmaties?

Allereerst is het belangrijk dat je affirmaties kiest die met je resoneren. Je mag ze zelf verzinnen of bestaande affirmaties gebruiken, maar het is belangrijk dat je ze echt kunt voelen.

Schrijf ze ergens op waar je ze goed kunt zien en herhaal ze elke dag. Daarna mag je ze loslaten. Affirmaties zijn namelijk geen quick fix. Je zit niet direct beter in je vel of hebt meer zelfvertrouwen. Het veranderen van je mindset heeft namelijk tijd nodig. Gun het die tijd ook, en uiteindelijk zul je verschil merken.

In plaats van opschrijven, kun je affirmaties ook beluisteren. In de Meditation Moments app staan tracks met affirmaties over loslaten, zelfvertrouwen, creatie, compassie en overvloed. In deze tracks zijn gesproken affirmaties gecombineerd met fijne muziek, zodat ze extra krachtig bij je binnenkomen. Je kunt ze ook erg goed gebruiken om op te dansen of tijdens het sporten. De tracks kun je beluisteren vanaf 4 tot 13 minuten, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Zo kun je gemakkelijk bezig zijn met affirmaties, ook als je minder tijd hebt.

Wat zijn krachtige affirmaties voor gezondheid?

Dit zijn een aantal voorbeelden van krachtige affirmaties voor gezondheid: 

  1.

  "Ik ben dankbaar voor de levenskracht die door me heen stroomt."

  Affirmatie voor gezondheid

  2.

  "Elke dag adem ik kracht en energie in, en stress uit."

  Affirmatie voor gezondheid

  3.

  "Mijn lichaam is energiek en vol met levensenergie."

  affirmatie voor gezondheid

  4.

  "Elke dag word ik fitter en gezonder."

  affirmatie voor gezondheid

  5.

  "Ik hou van mijn lichaam."

  affirmatie voor gezondheid

  6.

  "Ik ben gezond, gelukkig en optimistisch."

  affirmatie voor gezondheid

  7.

  "Ik voel me goed."

  affirmatie voor gezondheid

  8.

  "Investeren in mijn gezondheid is een van de beste investeringen die ik kan doen."

  Affirmatie voor gezondheid

  9.

  "Ik focus op mijn positieve vooruitgang."

  affirmatie voor gezondheid

  10.

  "Ik focus op wat goed voelt."

  Affirmatie voor gezondheid
  Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
  Start gratis proefperiode
  Hoe kun je affirmaties gebruiken om je gezondheid te verbeteren?

  Affirmaties kunnen je gezondheid op een positieve manier beïnvloeden door een positieve blik te houden. Ze helpen je het einddoel voor ogen te houden, jezelf als krachtig te zien en vertrouwen te houden in jezelf en het proces. 

  Hoe gebruik je affirmaties?

  Het is belangrijk dat je affirmaties kiest die met je resoneren. Je mag ze zelf verzinnen of bestaande affirmaties gebruiken, maar het is belangrijk dat je ze echt kunt voelen. Schrijf ze ergens op waar je ze goed kunt zien en herhaal ze elke dag. Daarna mag je ze loslaten.

  Deel artikel

  MeditationMoments
  De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


  Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis