Krijg meer zelfvertrouwen met deze affirmaties

Krijg meer zelfvertrouwen met deze affirmaties

30 april 2021
Bewerkt op 11 maart 2024
affirmaties zelfvertrouwen

Worstel je soms met jouw zelfvertrouwen? Affirmaties voor zelfvertrouwen kunnen je een fijne boost geven en helpen je om weer in je eigen kracht te gaan staan.

In de Meditation Moments app hebben we prachtige affirmaties voor zelfvertrouwen staan. Deze zijn ingesproken en hebben fijne muziek op de achtergrond. Luister ernaar en herhaal de affirmaties hardop of in stilte. Ervaar wat het met je doet!

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Start gratis proefperiode

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen, of een gebrek hieraan, ontwikkelt zich vaak in de kindertijd. Opvoeding speelt hierbij een grote rol, maar ook de omgang met ouders, meesters en juffen en leeftijdsgenootjes.

Als je bijvoorbeeld bent gepest in je kinderjaren kan dat een enorme inbreuk hebben gehad op je zelfvertrouwen. Misschien is je verteld dat je ‘dom’, ‘lelijk’ of ‘niet goed genoeg’ bent. Als dit maar vaak genoeg tegen je gezegd is kan het als gif door je lichaam heen sijpelen en is het moeilijk om dit eruit te krijgen.

Maar ook als je bijvoorbeeld heel beschermd bent opgevoed en weinig faalmomenten hebt gehad, kan het zijn dat je later een probleem met zelfvertrouwen hebt. Als je er bijvoorbeeld tijdens je eerste baantje achter komt dat niet altijd alles loopt zoals je zelf wilt kan dat invloed hebben op je zelfvertrouwen. Of als je nooit hebt geleerd om initiatief te tonen of zelf dingen aan te pakken, kun je het later moeilijk vinden om dit vanuit vertrouwen te doen.

Wat kun je doen om je zelfvertrouwen te vergroten?

Hoewel je kindertijd veel invloed kan hebben op je zelfvertrouwen, is het geen gegeven. Je mag nooit zeggen ‘ik heb nu eenmaal weinig zelfvertrouwen’. Je kunt dit namelijk altijd nog ontwikkelen. Maar daarvoor moet je wel aan de slag. De volgende drie tips helpen je om weer meer vertrouwen in jezelf te krijgen.

1. Durf te falen

Veel mensen vinden het spannend om uitdagingen aan te gaan. Ze durven ergens niet mee te starten, omdat ze bang zijn om fouten te maken. Maar als je nooit start, kun je ook geen succeservaringen opbouwen.

Je hebt vast weleens iets gedaan waar je van tevoren enorm tegenop zag. Eigenlijk durfde je niet, maar je moest. Dus deed je het. En als iets dan op zo’n moment lukt, wauw. Wat een power geeft dat.

Soms moet je uitdagingen aangaan om te kunnen slagen. Of om te falen, ook dat kan. Maar ‘door schade en scande wordt men wijzer’. Alleen door te doen kun je leren, ontdekken en groeien. Hoe meer succeservaringen je opbouwt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.

2. Weet wie je bent

Dit klinkt misschien een beetje gek: weet wie je bent. Je bent heel veel en je bent heel veel ook niet. Probeer te ontdekken waar jouw eigen krachten liggen. Wat zijn jouw kwaliteiten? Waar ben je goed in? Welke skills heb je in huis? Door te weten waar je goed in bent, kun je dat gaan uitbouwen. Dat geeft zelfvertrouwen.

3. Wees je bewust van je gedachten

Wel of geen zelfvertrouwen hebben wordt grotendeels veroorzaakt door je gedachten. Je kunt jezelf behoorlijk gek maken. En jezelf allerlei dingen aanpraten. Dat je niet goed genoeg bent, doet of kan. Maar dat gebeurt allemaal in je hoofd. Dat is niet de werkelijkheid, want het vindt allemaal in je hoofd plaats. Wees je bewust van zelf-saboterende gedachten. Dat is de eerste stap om ze uiteindelijk om te zetten naar helpende gedachten.

4. Kies voor helpende gedachten

Vervang de zelf-saboterende en niet-helpende gedachten door helpende gedachten. En dat is waar affirmaties voor zelfvertrouwen bij komen kijken. Affirmaties zijn krachtige, positieve zinnen en hebben hetzelfde effect als dat stemmetje in je hoofd, maar dan positief.

Dus zeg in plaats van ‘ik kan dat niet’ of ‘dat lukt me toch niet’ eens tegen jezelf: ‘ik kan dat gewoon’, ‘ik ga het gewoon doen’. Je kan kiezen voor positiviteit. Doe dat dan ook!

affirmaties zelfvertrouwen

Kunnen affirmaties je zelfbeeld verbeteren?

Zodra je aan de slag gaat met affirmaties over zelfvertrouwen, ga je merken dat je uiteindelijk meer durft. Als je maar vaak genoeg iets tegen jezelf zegt, ga je er echt in geloven. Dat werkt negatief, maar zeker ook positief.

Zelfvertrouwen helpt je om meer te bereiken in het leven. Vind jij het soms nog moeilijk om vertrouwen in jezelf te hebben? Om te geloven dat je krachtig bent en kunt bereiken wat je wilt? Gebruik dan de volgende affirmaties voor zelfvertrouwen.

Voorbeelden van affirmaties voor zelfvertrouwen

Een aantal voorbeelden van affirmaties voor zelfvertrouwen die je kunt gebruiken zijn:

1.

"Ik geloof in mezelf."

Affirmatie voor zelfvertrouwen

2.

"Ik heb vertrouwen in mijn capaciteiten."

Affirmatie voor zelfvertrouwen

3.

"Ik ben krachtig."

Affirmatie voor zelfvertrouwen

4.

"Ik ben genoeg."

Affirmatie voor zelfvertrouwen

5.

"Ik laat mijn beperkte overtuigingen los en kies ervoor om op mezelf te vertrouwen."

Affirmatie voor zelfvertrouwen

Affirmaties kunnen een fijn hulpmiddel zijn om je zelfbeeld te boosten. Dit vraagt wel om veel oefening. Worstel je met een laag zelfbeeld en lijkt niks te helpen? Raadpleeg dan altijd een professional. 

Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten?

Door zelf-saboterende en niet-helpende gedachten te vervangen door helpende gedachten kun je je zelfvertrouwen vergroten. Een manier om dit te doen is door affirmaties te gebruiken.

Wat zijn voorbeelden van affirmaties om je zelfvertrouwen te vergroten?

Voorbeelden van affirmaties om je zelfvertrouwen te boosten zijn: 

  • Ik geloof in mezelf.
  • Ik heb vertrouwen in mijn capaciteiten.
  • Ik ben krachtig.
  • Ik ben genoeg.
  • Ik laat mijn beperkte overtuigingen los en kies ervoor om op mezelf te vertrouwen.
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis