Prachtige affirmaties voor zelfliefde

Prachtige affirmaties voor zelfliefde

1 februari 2021
Bewerkt op 11 maart 2024
affirmaties zelfliefde

Liefde voor jezelf is de basis voor een gelukkig leven. Het zorgt ervoor dat je prettiger in het leven staat en je blijer, zelfverzekerder en dankbaarder voelt. Houden van jezelf is gelukkig iets wat je kunt leren. En affirmaties voor zelfliefde kunnen je hierbij helpen. Gebruik de affirmaties uit de Meditation Moments app om meer liefde voor jezelf te ervaren.

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Start gratis proefperiode

Wat is zelfliefde?

‘Houden van’ is vaak op onze buitenwereld gericht. We houden van onze partner, ons gezin, ons huisdier of onze hobby’s. En vaak kun je genoeg redenen bedenken waarom je daar zo van houdt.

Zelfliefde daarentegen vraagt je om naar je binnen te keren. Om jezelf te kunnen waarderen moet je met een open blik naar jezelf kunnen kijken. Het vraagt je om oordelen en verwachtingen los te laten en jezelf te zien zoals je echt bent, op een milde en open manier.

Zelfliefde is:

 • In de spiegel kijken en blij zijn met jezelf.
 • Jezelf perfect vinden, ondanks je imperfecties.
 • Jezelf durven zijn.
 • Jezelf de wereld gunnen.
 • In jouw eigen kracht gaan staan.

Het leven leiden dat jij wilt leiden (ongeacht de mening van anderen).

Waar is zelfliefde goed voor?

Zelfliefde, waarom is het zo belangrijk? Is het niet egoïstisch of narcistisch om van jezelf te houden?

Absoluut niet.

Zelfliefde is de basis van alles. De basis van een mooiere omgeving en zelfs een mooiere wereld. En om dit uit te leggen pakken we er even het cliché van het zuurstofmasker in het vliegtuig bij.

Als je in een vliegtuig zit wordt er altijd uitgelegd dat áls de zuurstofmaskers naar beneden vallen, je deze altijd eerst bij jezelf moet opzetten en daarna pas bij anderen.

En toen je dit voor de eerste keer hoorde dacht je misschien wel: ‘nee, mijn kinderen/partner eerst, die gaan voor alles’.

Maar je kinderen/partner hebben niets aan jouw hulp als jij flauwvalt omdat je te weinig zuurstof hebt. Je moet daarom eerst voor jezelf zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen.

Pas als jij je eigen leven op orde hebt, kun je anderen helpen om hun leven op orde te krijgen. En dit werkt met zelfliefde net zo. Je kunt pas echt van anderen houden – onvoorwaardelijk – als je eerst van jezelf houdt. En je kunt pas voor anderen zorgen, als je eerst hebt geleerd om voor jezelf te zorgen.

Wat hebben anderen eraan als jij moe, chagrijnig, boos of verdrietig bent, omdat je jezelf bijvoorbeeld voortdurend wegcijfert?

Waarom is zelfliefde belangrijk?

Zelfliefde is dus de basis van een gelukkig leven. Het bepaalt de koers van je leven. Als je van jezelf houdt, ga je namelijk anders in het leven staan. Je voelt je mooier, zelfverzekerder, blijer en je zit lekkerder in je vel. Als je je zo voelt ga je dit automatisch uitstralen en beïnvloed je hierdoor de mensen om je heen – op een positieve manier.

Maar om je zo goed te voelen moet je keuzes maken voor jezelf. En dat is wat veel mensen lastig vinden, omdat ze zich snel egoïstisch voelen als ze voor zichzelf kiezen.

Word je bijvoorbeeld uitgenodigd voor een feestje, maar wil je liever een warm bad nemen en op tijd naar bed omdat je de hele week hard hebt gewerkt?

Dan is het ook zelfliefde om ‘nee’ te zeggen en jouw eigen grenzen te bewaken. Dit betekent niet dat je egoïstisch bent, maar je zet jezelf gewoon op de eerste plek. Hier krijg je uiteindelijk veel meer energie van, je wordt blijer en een leuker mens voor anderen.

En dit is gewoon een kwestie van oefenen.

Hoe ontwikkel je zelfliefde?

Je kunt beginnen met het oefenen van zelfliefde door afspraken met jezelf te maken. Ja, een afspraak zoals je die ook met anderen maakt.

Hoe vaak spreek je met vrienden, familie of collega’s af? Zo’n afspraak zet je waarschijnlijk in je agenda en je probeert je er vervolgens ook aan te houden. Wil iemand anders op hetzelfde moment afspreken? Dan geef je hoogstwaarschijnlijk aan dat dat niet lukt, omdat je al een afspraak hebt staan.

Maar hoe vaak doe je dit met afspraken met jezelf? Misschien heb je voor jezelf bedacht dat je morgenavond even lekker een filmpje gaat kijken, zodat je bij kunt komen van je werkdag. Maar vervolgens laat je toch een afspraak met een vriend/vriendin voorgaan.

Zelfliefde kun je oefenen door deze afspraken met jezelf net zo serieus te nemen als de afspraken die je met anderen maakt. Zodat je tegen die vriend/vriendin kan zeggen: ‘Nee, ik kan niet, ik heb al een afspraak staan’ en je vervolgens zonder schuldgevoel dat filmpje kunt kijken. Op een ander moment heb je dan weer genoeg energie om wel lekker bij te praten.

vrouw zelfliefde

Waarom affirmaties voor zelfliefde?

Stel, je hebt wat relatieproblemen en je lijkt elke keer de verkeerde mannen/vrouwen aan te trekken. Dan ben je misschien geneigd om het probleem buiten jezelf te leggen:

 • ‘Waarom kom ik nou nooit de juiste man/vrouw tegen?’
 • ‘Ik heb ook altijd pech.’
 • ‘Ik trek altijd de verkeerde mannen/vrouwen aan.’

Maar je kunt jezelf beter afvragen: houd ik wel genoeg van mezelf?

Want pas als je echt van jezelf houdt, kun je ook jezelf zijn. En anderen kunnen dan ook van jou houden zoals jij echt bent. Je trekt zo de juiste mensen aan.

Als je namelijk niet van jezelf houdt, ga je je misschien anders voordoen dan je bent. Je bent onzeker, gaat je anders gedragen, probeert het de ander naar de zin te maken of gaat overcompenseren. Hierdoor trek je ook vanzelf de partner die bij deze versie van jou past.

Je bent als een magneet. Wat je accepteert en uitzendt, trek je ook aan. Als jij niet helemaal jezelf bent, niet van jezelf houdt, niet volledig jezelf durft te zijn, trek je iemand aan die daarbij past. Iemand die dat wellicht compenseert.

Maar als jij krachtig in het leven staat en jezelf op nummer één zet, trek je iemand aan die daarbij past. Die jou positief aanvult. Die jou nog krachtiger maakt.

Dit werkt zo met liefdesrelaties, maar ook met andere verhoudingen, zoals vriendschappen en klantrelaties.

Wat zijn affirmaties voor zelfliefde?

Zelfliefde is iets waar je heel bewust aan moet werken. Maar je kunt het heel goed trainen. Streng zijn in de afspraken die je met jezelf maakt is één van de manieren om dit te doen. Een andere manier is om affirmaties voor zelfliefde te gebruiken.

Een affirmatie is een positieve bekrachtiging. Korte, krachtige zinnen waarmee je jouw bewustzijn en onderbewustzijn kunt beïnvloeden.

Van jezelf houden vraagt namelijk om een andere manier naar jezelf kijkt.

Dat betekent dus niet negatief denken over jezelf als je ’s ochtends in de badkamerspiegel kijkt: ‘bah, ik zie er ook niet uit’, ‘ik mag best wat afvallen’, ‘wat zie ik er moe uit’…

Door regelmatig positieve affirmaties voor zelfliefde op te noemen (hardop of in gedachten) kun je deze automatische negatieve gedachtestroom omzetten. Zodat je in plaats daarvan positief denkt als je in de spiegel kijkt: ‘wat zie ik er goed uit’, ‘ik hou van mezelf’, ‘ik ben krachtig’.

Wat zijn goede affirmaties voor zelfliefde?

Lief zijn voor jezelf. Vertrouwen hebben in je eigen krachten, talenten en kwaliteiten. Goed voor jezelf zorgen, voor je lichaam en geest. Het is zo ontzettend belangrijk! Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer liefde je kunt geven.

Voorbeelden van affirmaties voor zelfliefde:

  1.

  "Ik koester de liefde in mijzelf en deel deze met anderen."

  affirmatie voor zelfliefde

  2.

  "Ik hou van mezelf."

  Affirmatie voor zelfliefde

  3.

  "Ik ben trots op de dingen die ik bereikt heb."

  Affirmatie voor zelfliefde

  4.

  "Ik hou van wat ik zie in de spiegel."

  Affirmatie voor zelfliefde

  5.

  "Ik ga liefdevol met mijn lichaam om."

  Affirmatie voor zelfliefde

  Werken affirmaties voor zelfliefde?

  Affirmaties voor zelfliefde kunnen helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en op een zachte en liefdevolle manier naar jezelf te kijken.

  Je kunt affirmaties voor zelfliefde elke dag gebruiken. Door ze regelmatig te herhalen, bekrachtig je ze en worden ze uiteindelijk onderdeel van je systeem. Je zult merken dat je meer plezier, zelfvertrouwen en geluk ervaart en je relaties met anderen worden verdiept.

  In de Meditation Moments app staan affirmaties voor zelfliefde die op een krachtige manier gecombineerd zijn met muziek, zodat ze extra goed bij je binnen kunnen komen. Probeer ze direct.

  Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
  Start gratis proefperiode
  Deel artikel

  MeditationMoments
  Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


  Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis