Affirmaties: betekenis, voorbeelden en de wetenschap erachter

Affirmaties: betekenis, voorbeelden en de wetenschap erachter

25 januari 2021
Bewerkt op 29 maart 2024
affirmaties betekenis

Jouw gedachten bepalen heel veel van je handelen. Dit werkt zowel in positieve als in negatieve zin. Maar je bent je hier niet altijd bewust van. Affirmaties kunnen daarom ontzettend krachtig zijn. Dit zijn korte zinnen die jouw bewuste en onbewuste mind beïnvloeden. Positieve affirmaties helpen je om in controle te zijn over je gedachten en zo jouw handelen positief te veranderen.

Affirmaties zijn extra krachtig als je ze kunt voelen. Dus als je er echt in gelooft en ze diep in je (onder)bewustzijn kunnen binnendringen. In de Meditation Moments app kun je gesproken affirmaties vinden met een heerlijke beat eronder die je hierbij kunnen helpen. Luister naar alle krachtige affirmaties over loslaten, zelfvertrouwen, creatie, compassie en overvloed.

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Strat gratis proefperiode

Wat zijn affirmaties? Betekenis en achtergrond

Vaak staan we er niet bij stil waarom we bepaalde dingen doen. Een groot deel van onze handelingen, gedachten en overtuigingen bepalen we namelijk niet bewust, maar wordt bepaald door ons onderbewustzijn.

We zijn onbewust geprogrammeerd door onze opvoeding, ervaringen uit het verleden of andere gebeurtenissen die een indruk hebben gemaakt.

Door deze programmering (waar we ons dus vaak niet bewust van zijn) worden bijvoorbeeld bepaalde gedragingen in stand gehouden, reageren we op een bepaalde manier en kunnen we beperkende gedachten hebben.

Bijvoorbeeld, er is vroeger vaak tegen je gezegd dat je niet zo slim bent. Dan kan het best zijn dat dit zoveel indruk op je heeft gemaakt dat je hier ook echt in bent gaan geloven. En misschien kom je dan nu situaties tegen waarin je (on)bewust tegen jezelf zegt 'ik ben daar niet slim genoeg voor’. Dit kan je tegenhouden om ergens volledig voor te gaan. Of misschien begin je er niet eens aan.

De onbewuste overtuiging ‘ik ben niet slim genoeg’ kan dan inmiddels ook bewust zijn geworden. Bij elke situatie die vraagt om jouw kennis of inzichten, wordt deze overtuiging vervolgens getriggerd. En maak je een keer een foutje? Dan word je bevestigd in je gevoel. ‘Zie je wel, ik ben helemaal niet slim genoeg’.

Het is moeilijk om een overtuiging om te draaien, vooral als deze zo diepgeworteld is dat je je er niet eens van bewust van bent of als je zelf de overtuiging als de waarheid bent gaan zien. Maar het kán wel. Daar komen affirmaties bij kijken.

Affirmaties betekenis

Eigenlijk is alles wat we zeggen of denken een affirmatie. Maar de affirmaties zoals wij die hier bespreken, zijn de affirmaties die je heel bewust gaat gebruiken om je denken te twisten.

Deze affirmaties zijn korte, krachtige en positieve zinnen die hun kracht vinden in herhaling. Je hebt ze zelf waarschijnlijk ook al vaak gebruikt. De volgende zinnen zijn namelijk ook affirmaties:

 • “Ik doe gewoon mijn best”
 • “Ik kan dit, ik ga ervoor”
 • “Dit gaat me lukken”

Affirmaties betekenis van Oxford

Wat betekent 'affirmatie' letterlijk?

Als je ‘affirmaties betekenis’ intypt in Google kom je al snel terecht bij de woordenboekdefinities. Volgens de Oxford English Dictionary is de affirmaties betekenis: “the action or process of affirming something” en “emotional support or encouragement”. Dit betekent dus dat je met affirmaties iets ‘bevestigt’ en dat het te maken heeft met ‘emotionele steun of aanmoediging’.

Een affirmatie is dus een positieve bevestiging, een positieve aanmoediging. Je kunt het ook wel zien als een soort mantra. Het is een soort verklaring die door voldoende te herhalen bekrachtigd wordt in je mind.

Door deze positieve zinnen hardop of in gedachten uit te spreken, plant je ze in het onderbewuste gedeelte van je brein. Als je de affirmatie maar vaak genoeg herhaalt, wordt het uiteindelijk onderdeel van je en ga je er daadwerkelijk in geloven.

En omdat een groot deel van onze handelingen en overtuigingen worden bepaald door ons onderbewuste, ga je uiteindelijk anders denken en anders doen. Maar dan op de manier die jij wilt. Op deze manier shift je je focus van negativiteit en wat er allemaal fout kan gaan naar positiviteit en kracht.

Hoe werkt een affirmatie?

Alles start met een gedachte. Dus als je iets, zoals jouw handelen of emoties, wilt veranderen, moet je jouw gedachten veranderen.

De National Science Foundation heeft onderzoek gedaan naar gedachten. Daaruit bleek dat we tussen de 12.000 en 60.000 gedachten per dag hebben. En weet je wat opvallend was? Uit het onderzoek bleek dat 80% van al die gedachten negatief was. Daarnaast was 95% van alle gedachten precies hetzelfde als de dag ervoor.

Dat wil dus twee dingen zeggen:

 1. We denken grotendeels negatief.
 2. We denken grotendeels hetzelfde als hoe we gister dachten.

En dat betekent dus ook dat als je de manier waarop je vandaag denkt verandert, je ook kunt veranderen hoe je in de toekomst denkt.

Je gedachten zijn als een magneet. Elke gedachte vindt plaats op een bepaalde golflengte en stuur je uit naar het Universum. Daarom zijn negatieve gedachten ook zo ‘gevaarlijk’. Als je namelijk angst, twijfel en onzekerheid uitzendt, is dat ook wat je terugkrijgt.

De kwaliteit van je leven is een directe reflectie van de kwaliteit van de gedachten en emoties die je dagelijks ervaart. Wil je meer succes, geluk of liefde in je leven? Dan moet je jouw gedachten en emoties beheersen.

Waarom werken affirmaties?

Met affirmaties kun je dit doen. Je kunt die onbewuste gedachtestroom de positieve kant op sturen. En dat is wat je wil. Want al die negatieve gedachten werken vooral ontzettend beperkend.

Misschien herken jij dit ook wel. Hoe vaak heb je wel niet een van de volgende zinnen tegen jezelf gezegd?

 • “Het gaat me nooit lukken om dit onder de knie te krijgen.”
 • “Ik ben helemaal niet goed genoeg.”
 • “Ach welnee, dat kan ik helemaal niet hoor.”
 • “Ik ben echt vreselijk in spreken in het openbaar.”
 • “Ik zie er niet uit vandaag.”

Geen wonder dat we het vaak moeilijk vinden om dingen voor elkaar te krijgen! Affirmaties helpen je dus om die negatieve (en automatische) gedachtestroom te stoppen en er een positieve draai aan te geven.

Als je bijvoorbeeld de hele tijd tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent in spreken in het openbaar, dan ben je dat ook niet. Zodra je moet spreken word je zenuwachtig, ga je twijfelen, ga je obstakels zien en lijkt het alsof iedereen in de zaal ongeïnteresseerd is. En al die vragen en opmerkingen aan het einde… ze vinden het vast vreselijk onduidelijk wat je allemaal hebt verteld!

Maar ga je aan de slag met affirmaties over zelfvertrouwen en maak je jezelf duidelijk dat je juist heel goed bent in spreken in het openbaar? Dan durf je meer. Als je dan bijvoorbeeld op je werk gevraagd wordt om een presentatie te geven, denk je eerder bij jezelf: ‘Oké, dat gaat me vast lukken.’

Je gaat het gewoon doen, voelt veel minder zenuwen en de mensen in de zaal lijken juist aandachtig te luisteren. En opmerkingen? Die zie je vooral als kritische feedback waar je van kunt leren om in het vervolg nóg betere presentaties te geven.

Voel je het verschil?

Waarom zijn affirmaties zo krachtig?

Betekent dit dat je jouw gedachten en emoties altijd moet controleren? Nee. Dat hoeft gelukkig niet. Emoties zijn gezond en kunnen soms (voor je gevoel) vrij plotseling ontstaan. Je hebt hier niet altijd controle over. Je hebt dus ook niet altijd controle over de gedachten die hierbij ontstaan.

Je mag je best weleens rot voelen, even ergens he-le-maal klaar mee zijn of gewoon een beetje moody zijn. Als je er maar niet in blijft hangen. Je hebt namelijk wel controle over welke emoties je laat overheersen en daarmee jouw leven laat beheersen.

Het zijn niet andere mensen, situaties of gebeurtenissen die jou blij, boos of angstig maken. En het is ook niet het gebrek aan geld, tijd of andere middelen. De kwaliteit van je leven is niet afhankelijk van de kwaliteit van je omstandigheden.

Je hebt altijd zelf controle op jouw geluksgevoel.

Je kunt bijvoorbeeld ergens angstig van worden, maar de keuze is aan jou of je ook angstig blijft. Blijf je hangen in angst of maak je de switch naar liefde en vertrouwen? Die switch kun je maken door affirmaties te gebruiken.

Zijn affirmaties wetenschappelijk bewezen?

Ja, affirmaties zijn wetenschappelijk bewezen.

Je hebt net al kunnen lezen dat alles wat je denkt uiteindelijk je werkelijkheid gaat vormen. Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je iets niet kan, zul je blokkeren en kan je het uiteindelijk ook niet. Maar zeg je juist: ‘ik kan dit, dit gaat me lukken’, dan ga je veel meer mogelijkheden zien en lukt het je uiteindelijk ook.

Maar ook je brein verandert als je op deze manier gaat denken. Dit wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd: het vermogen van de hersenen om zich aan te passen op basis van ervaringen.

Het brein is dus plastisch. Psychiater en psychoanalyticus Norman Doidge heeft hier veel academische papers over geschreven en heeft het concept neuroplasticiteit bij een breder publiek geïntroduceerd.

Maar wat houdt dat dan in, neuroplasticiteit? Neuroplasticiteit betekent dat de hersenen kunnen veranderen. Ze worden beïnvloed door wat we zintuiglijk waarnemen, maar ook door al onze handelingen, gedachten en visualisaties.

Elke dag sterven er hersencellen af, dit is een heel normaal proces. Elke dag zijn je hersenen daarom bezig om nieuwe verbindingen tussen hersencellen (neuronen) aan te leggen. Het brein is dus voortdurend bezig om haar hersencellen te vernieuwen.

Je hersenen kunnen oude verbindingen verbreken en nieuwe verbindingen leggen. Maar dit moet je wel (positief) stimuleren. Als je bewust positieve gedachten herhaalt, zet je uiteindelijk je hersenen in beweging op een manier die jij wilt. Wat je maar vaak genoeg herhaalt, gaat uiteindelijk je karakter en gedragingen vormen.

Waar worden affirmaties voor gebruikt?

Waar worden affirmaties voor gebruikt? Je kunt affirmaties voor verschillende doeleinden gebruiken en op elk vlak in je leven. Om je gezondheid te verbeteren, meer liefde te ervaren (voor jezelf en voor anderen), meer succes te ervaren, zelfvertrouwen te krijgen, positiever in het leven te staan, meer dankbaarheid te voelen…

Je kan het lijstje zelf aanvullen, want je kunt affirmaties overal voor inzetten! Wel heeft het altijd betrekking op jou, hoe jij je voelt, hoe jij in het leven gaat staan en wat jouw denkpatronen en handelingen zijn.

Je kunt affirmaties dus niet gebruiken om iemand anders gelukkig te maken of iemand anders te veranderen. Maar je kunt wél de manier veranderen waarop je zelf in het leven staat en met anderen omgaat. En daarmee kun je indirect invloed uitoefenen op je omgeving.

De voordelen van affirmaties

Wat zijn de voordelen van affirmaties? Affirmaties:

 • veranderen je (onbewuste) gedachtepatronen;
 • laten je positiever in het leven staan;
 • houden je gefocust op je doel;
 • veranderen de manier waarop je (onbewust) denkt;
 • zorgen voor extra motivatie;
 • zorgen ervoor dat je meer dankbaarheid ervaart;
 • maken je bewuster van je gedachten en handelingen;
 • laten je meer synchroniciteit in je leven ontdekken;

Kun je manifesteren met affirmaties?

Je kunt affirmaties zowel gebruiken om een positievere mindset te krijgen, als om dingen te manifesteren in je leven. Als je namelijk op een andere manier gaat denken, ga je meer synchroniciteit zien (het fenomeen dat gebeurtenissen met elkaar verbonden lijken), komen er mensen op je pad en ga je kansen zien.

Als je begint met geloven dat iets in de toekomst werkelijkheid wordt, komt er uiteindelijk een dag dat dit ook daadwerkelijk werkelijkheid is geworden. Affirmaties kun je hier heel bewust voor inzetten.

Bijvoorbeeld, je hebt misschien weleens gehoord dat je jouw eigen lach kunt ‘opwekken’? Voel je je niet zo fijn, maar ga je lachen? Een grote, brede glimlach, inclusief geluid? Voluit? Dan is dat in het begin heel ongemakkelijk, maar na een paar seconden verandert je neplach in een oprechte lach. Uiteindelijk ben je echt aan het lachen. Fake it till you make it.

Nu is ‘lachen’ natuurlijk geen affirmatie, maar op dezelfde manier werken affirmaties. Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent en nooit een baan gaat vinden die bij je past, gaat je dit ook niet lukken. Jouw volledige energie gaat uitstralen: ‘ik ben niet goed genoeg en ga nooit een baan vinden die bij me past’.

Maar als je elke dag weer tegen jezelf gaat zeggen dat je slim, intellectueel en leuk bent én een baan gaat vinden, gá je uiteindelijk ook die baan vinden. De energie en signalen die je uitzendt zorgen ervoor dat je dit ook daadwerkelijk gaat aantrekken. Zo werkt het Universum.

Werken affirmaties altijd?

Werken affirmaties altijd? Nee, affirmaties werken niet altijd. Het gaat er namelijk niet simpelweg om dat je een rijtje woorden herhaalt. Je kunt nog zo vaak herhalen dat je je intens blij voelt, maar als je diep vanbinnen kapotgaat heeft dat helemaal geen zin.

Het werkt alleen als je affirmaties gebruikt waarvan je tot in je kern voelt dat het klopt. Ben je helemaal niet blij met jezelf, maar wil je je wel blijer voelen? Dan werkt het misschien nog niet om een affirmatie te gebruiken als ‘ik hou van mezelf’ maar wel om een affirmatie te gebruiken als:ik ben in staat om van mezelf te houden’ of ‘ik voel me elke dag een stukje beter’.

Gebruik dus een affirmatie die niet te ver van je af staat. Je moet het wel kunnen voelen en ze moeten haalbaar voelen. Anders werkt het affirmeren niet.

Affirmaties helpen je om jezelf in een positieve en krachtige staat te brengen. Hoe je je voelt heeft direct invloed op de betekenis die je aan situaties geeft en op hoe je handelt. En dat heeft weer invloed op hoe jouw leven verloopt.

“Incantations are about embodying the meaning behind the words, which is why they are so powerful. With incantations, not only are you speaking words of empowerment, you are using your body and your voice. You are changing your physiology and changing your state, leading to a different and more positive outlook and approach to each day.”

Tony Robbins

Wat Robbins hier zegt, is dat affirmaties die positief klinken maar die je ‘gewoon’ opnoemt, geen groot transformatief effect hebben.

Affirmaties werken alleen als je ze echt gelooft en gaat voelen. Je moet de betekenis ervan voelen in je lichaam, hart en ziel.

Waarom werken mijn affirmaties niet?

Misschien vraag je je weleens af: ‘waarom werken affirmaties bij mij niet?’. Een affirmatie is geen magische oplossing. Het herhalen van een affirmatie kan je helpen om anders in een situatie te staan en je anders te voelen.

Neem de volgende affirmatie als voorbeeld: Ik hou van mijn lijf en behandel het met liefde’.

Deze affirmatie kan je helpen om een beter zelfbeeld te krijgen en de negatieve gedachten die je misschien hebt als je naar jezelf kijkt op pauze te zetten.

En misschien word je gestimuleerd om beter voor jezelf te zorgen door gezonde maaltijden te koken, wat vaker een selfcare-momentje te nemen of een luxe bodylotion te gebruiken. Dit kan je helpen om uiteindelijk anders naar je lichaam te gaan kijken.

Komt dat dan door de affirmatie? Ja, deels. Maar ook omdat je er heel bewust naar handelt en actie onderneemt. Een affirmatie bied je een goede basis, maar je moet altijd zelf actie ondernemen.

Zijn affirmaties voldoende om te manifesteren? Nee. Een affirmatie alleen niet, maar wel als je daarnaast ook op de juiste manier gaat handelen.

Hoe formuleer je goede affirmaties?

Wat zijn goede affirmaties? Goede affirmaties zijn zinnen die je kracht, zelfvertrouwen en positiviteit geven, of iets anders wat jij graag wilt ervaren. Zorg er dus ook voor dat je dit al voelt als je je affirmatie gebruikt.

Er zijn heel veel affirmaties die je kunt vinden, maar het kan zijn dat deze niet allemaal met jou resoneren. Wat voor een ander werkt hoeft niet voor jou te werken. Het is belangrijk dat je affirmaties gebruikt die voor jou persoonlijk krachtig voelen.

Je kunt daarom ook zelf je affirmaties formuleren. Hiervoor is het allereerst goed om jezelf af te vragen waarom je affirmaties wilt gebruiken. In welke gebieden in je leven wil je een verandering wilt zien?

Is er iets waar je op dit moment mee worstelt, wat je wilt veranderen of wat je wilt manifesteren? Is dat op het gebied van gezondheid? De liefde? Je zelfvertrouwen? Je werk?

Dit kan zowel betrekking hebben op jou als persoon (zoals karakter, eigenschappen), als op je omgeving (zoals huisvesting, relaties, werk).

Misschien wil je wel écht goed contact hebben met vrienden of vriendinnen? Wil je werk vinden waar je veel voldoening uit haalt? Of wil je veel meer zelfvertrouwen voelen?

Kortom, je kunt affirmaties overal voor gebruiken. Begin met het onderdeel in je leven dat je op dit moment het liefst wil aanpakken en wat je het meest belemmert om positief, krachtig en liefdevol door het leven te gaan.

vrouw leest boek

De 3 P’s van affirmaties

Weet je waar je op dit moment affirmaties voor wilt gebruiken? Dan kun je aan de slag met het formuleren van jouw eigen, persoonlijke affirmaties. Houdt met het formuleren van affirmaties rekening met de 3 P’s van affirmaties:

Positive

‘Denk niet aan een roze olifant’. Als iemand dit zegt, is de kans heel erg groot dat je er juist aan denkt. Zo werkt het ook met affirmaties. Het is belangrijk dat je niet ‘niet’ gebruikt bij het formuleren van je affirmaties. Als je zegt: ‘ik wil niet onzeker zijn’ leg je juist de nadruk op ‘onzeker zijn’. Maak je affirmaties daarom altijd positief. ‘Ik ben zelfverzekerd’ is veel krachtiger.

Present tense

Ook is het belangrijk dat je jouw affirmaties in de tegenwoordige tijd plaatst. Spreek ze dus uit alsof ze al werkelijkheid worden of zijn. Als je dit doet ga je namelijk veel meer in je affirmaties geloven en komen ze ook veel krachtiger bij je binnen.

Personal

Gebruik affirmaties met gevoel. Je moet ze echt kunnen geloven en er echt eigenaarschap over voelen. Dat kan alleen als je woorden en zinnen gebruikt die je zelf ook zou gebruiken. Zet affirmaties dus in je eigen woorden, zodat je echt van jou worden.

I am affirmaties

Veel affirmaties beginnen met de woorden ‘I am’. Dit impliceert dat wat achter deze woorden staat al werkelijkheid is.

Dit komt overeen met de tweede P: Present Tense. Op deze manier houd je je mind een klein beetje voor de gek. Je zegt dat iets al is zoals je het graag ziet, zodat je hier uiteindelijk in gaat geloven en het ook echt werkelijkheid wordt.

  I am enough...

  affirmatie betekenis

  I am strong...

  affirmatie betekenis

  I am unique...

  affirmatie betekenis

  I am grateful

  affirmatie betekenis

  I am blessed...

  affirmatie betekenis

  Voorbeelden van krachtige affirmaties

  Er zijn oneindig veel affirmaties die je kunt toepassen om je leven positief te veranderen. Hieronder hebben we een aantal voorbeeldaffirmaties op een rijtje gezet over zelfliefde, liefde, healing, gezondheid, succes, geld, zelfvertrouwen, angst, dankbaarheid en manifesteren.

  Affirmaties voor zelfliefde

  Lief zijn voor jezelf. Vertrouwen hebben in je eigen krachten, talenten en kwaliteiten. Goed voor jezelf zorgen, voor je lichaam en geest. Het is zo ontzettend belangrijk. Alleen als je van jezelf houdt kun je liefde aan anderen geven. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer liefde je kunt geven.

  Voorbeelden van affirmaties voor zelfliefde:

  • Ik koester de liefde in mijzelf en deel deze met anderen.
  • Ik hou van mijzelf.
  • Ik ben trots op de dingen die ik bereikt heb.
  • Ik hou van wat ik zie als ik in de spiegel kijk.
  • Ik ga liefdevol met mijn lichaam om.

  Affirmaties voor liefde

  Liefde is er altijd en overal om je heen. Maar soms is het moeilijk om de liefde te zien. Affirmaties voor liefde helpen je om hier weer zicht op te krijgen en meer liefde in je leven aan te trekken.

  Voorbeelden van affirmaties voor liefde:

  • Ik ben omringd door liefde.
  • Ik verdien liefde en genegenheid.
  • Ik trek alleen gezonde relaties aan.
  • Ik ben lief.
  • Ik ben liefde waard.

  Affirmaties voor healing

  Je bent in staat om je eigen leven te helen. Je kunt negatieve energie omzetten in positieve energie en zo je eigen lichaam en geest healen. Affirmaties voor healing kunnen je hierbij helpen!

  Voorbeelden van affirmaties voor healing:

  • Ik ben bezig mijn geestelijke gezondheid voorgoed te healen.
  • Ik creëer elke dag een betere mentale gezondheid.
  • Ik ga naar binnen en verbind me met dat deel van mezelf dat ik wil helen.
  • Mijn positieve gedachten helpen bij het creëren van mijn gezonde lichaam.
  • Ik kies ervoor om me te concentreren op mentaal welzijn.

  Affirmaties voor gezondheid

  Gebruik positieve affirmaties om je mind te focussen op gezondheid in plaats van ziekte. Om te focussen op een lichaam dat energiek, sterk en gezond is.

  Voorbeelden van affirmaties voor gezondheid:

  • Mijn lichaam is er altijd voor mij.
  • Ik hou van mezelf en ik ben kerngezond.
  • Elke dag word ik gezonder en voel ik me beter.
  • Een goede gezondheid is mijn geboorterecht. Ik zegen mijn lichaam dagelijks en verzorg het goed.
  • Elke dag zit vol met hoop, geluk en gezondheid.

  Affirmaties voor succes

  Succes is een state of mind. Succes hebben is niet alleen een kwestie van hard werken, maar ook van een sterke mindset hebben. Je moet geloven dat je het kan.

  Voorbeelden van affirmaties voor succes:

  • Al mijn acties zijn gericht op het bereiken van mijn doelen.
  • De kracht zit in mij. Ik leer van het verleden, leef in het nu en maak plannen voor de toekomst.
  • Succes is mijn geboorterecht en ik zal het bereiken.
  • Obstakels houden me niet tegen. Ik gebruik mijn wil om de weg te vinden.
  • Ik heb alles wat ik nodig heb om eventuele obstakels het hoofd te bieden.

  Affirmaties over geld

  Vaak genoeg ligt er nog een taboe op geld. Sommige mensen vinden geld verdienen ‘slecht’ of ‘vies’. Maar als je op deze manier naar geld kijkt, gaat het je nooit lukken om financiële ruimte te creëren in je leven. Je kunt affirmaties gebruiken om een positieve money mindset aan te nemen en op een fijnere manier met geld om te gaan.

  Voorbeelden van affirmaties over geld:

  • Ik heb altijd genoeg geld.
  • Geld stroomt gemakkelijk mijn leven binnen.
  • Ik trek van nature geld aan.
  • Ik accepteer financieel succes.
  • Ik ben het waard om geld te hebben.

  Affirmaties voor zelfvertrouwen

  Zelfvertrouwen helpt je om meer te bereiken in het leven. Vind jij het soms nog moeilijk om vertrouwen in jezelf te hebben? Om te geloven dat je krachtig bent en kunt bereiken wat je wilt? Dan kunnen affirmaties voor zelfvertrouwen helpen.

  Voorbeelden van affirmaties voor zelfvertrouwen:

  • Ik geloof in mezelf.
  • Ik heb vertrouwen in mijn capaciteiten.
  • Ik ben krachtig.
  • Ik ben genoeg.
  • Ik laat mijn beperkte overtuigingen los en kies ervoor om op mezelf te vertrouwen.

  Affirmaties tegen angst

  Angst verlamt. Het belemmert je om voluit te leven, uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te ontdekken. Angst zorgt voor stress en is gewoon slecht voor je gezondheid. Gebruik affirmaties voor angst om angst om te zetten in vertrouwen.

  Voorbeelden van affirmaties tegen angst:

  • Elke inademing kalmeert me en elke uitademing haalt de spanning weg.
  • Alles in mijn wereld is goed en ik ben veilig.
  • Ik heb macht over mijn emoties en kan elke situatie op mijn manier het hoofd bieden.
  • Ik heb de regie over mijn leven.
  • Ik kies ervoor om me rustig te voelen.

  Affirmaties voor dankbaarheid

  Dankbaarheid is heel erg krachtig. Als je namelijk dankbaarheid voelt, is er geen ruimte voor angst, negativiteit, woede of jaloezie. Probeer dagelijks bezig te zijn met dankbaarheid. Zie wat je op dit moment al hebt bereikt, welke fijne mensen je om je heen hebt, wat voor moois er om je heen is. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn!

  Voorbeelden van affirmaties voor dankbaarheid:

  • Ik ben dankbaar voor alles wat ik ontvang.
  • Ik ben dankbaar dat ik leef
  • Ik ben dankbaar voor mijn familie.
  • Ik ben dankbaar voor de kleine dingen in het leven die me blij maken.
  • Ik ben dankbaar voor mezelf.

  Affirmaties om te manifesteren

  Je kunt affirmaties gebruiken om meer in je leven te manifesteren. Wat je uitzendt op een krachtige, positieve manier, komt uiteindelijk ook bij je terug. In die zin ben je een soort magneet en kun je kleine boodschappen het Universum in sturen.

  Voorbeelden van affirmaties om te manifesteren:

  • Het Universum staat altijd achter me.
  • Ik ben waardig genoeg om mijn verlangens te manifesteren.
  • Elke dag ben ik op weg naar mijn beste leven.
  • Ik vertrouw het Universum. Het geeft me precies wat ik nodig heb op het juiste moment.
  • Overvloed is mijn geboorterecht.

  Hoe gebruik je affirmaties?

  Je kunt affirmaties in alle situaties gebruiken. Bijvoorbeeld om:

  • je zelfvertrouwen te vergroten;
  • productiever te werken;
  • meer zelfliefde te ervaren;
  • slechte gewoonten om te zetten;
  • meer controle te hebben over negatieve emoties.

  Daarnaast kun je affirmaties gebruiken wanneer je wilt. Affirmaties kun je natuurlijk op elk moment van de dag herhalen. Als je onder de douche staat, op de fiets zit of als je in bed ligt.

  Toch kan het in het begin helpen om een vast moment van de dag in te plannen voor je affirmaties. Gebruik affirmaties als onderdeel van een routine, zodat het uiteindelijk een gewoonte kan worden. Een fijne manier om dit te doen is tijdens een affirmaties ochtend, waarbij je affirmaties onderdeel laat zijn van je ochtendroutine.

  Ochtend affirmaties

  Wil je jouw dag extra krachtig beginnen? Maak dan gebruik van ochtend affirmaties! Dat wil zeggen: gebruik ochtend affirmaties zodra je opstaat.

  Daarnaast is het extra krachtig als je affirmaties combineert met andere onderdelen van persoonlijke ontwikkeling. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een fijne ochtendroutine voor jezelf hebt. Een ochtendroutine is een ritueel dat je in de ochtend uitvoert, elke ochtend weer.

  Als je in de ochtend al bezig bent met positiviteit en een goede intentie stelt voor de rest van de dag, ga je merken dat dit daadwerkelijk bepaalt hoe je dag gaat verlopen.

  We zijn allemaal weleens met het verkeerde been uit bed gestapt. Misschien had je je verslapen en moest je gehaast je dag beginnen. Waarschijnlijk bleef je de rest van de dag dan ook een gehaast en gestrest gevoel houden.

  Als je een productieve, energieke ochtend hebt, is je dag zelf ook veel fijner. Dit kan met een ochtendroutine. Zet hiervoor je wekker een half uur of een uur eerder dan het moment waarop je normaal gesproken opstaat. In deze extra tijd kun je de dingen doen waar je normaal gesproken niet veel tijd voor hebt (maar wel graag tijd voor zou wíllen hebben).

  Denk aan: mediteren, visualiseren, yoga, sporten, lezen, schrijven en natuurlijk je affirmaties gebruiken.

  ochtend affirmaties

  Affirmatie, visualisatie en meditatie

  Affirmaties zijn nog effectiever als je ze gebruikt met andere krachtige technieken zoals mediteren en visualiseren. Tijdens een meditatie maak je contact met je innerlijke zelf en sta je meer open en in verbinding met het Universum. Dit is dus een mooi moment om ook je affirmaties te gebruiken.

  • Ga lekker rustig zitten of liggen en sluit je ogen.
  • Haal een paar keer diep adem totdat je voelt dat je rustiger wordt.
  • Breng je focus naar je ademhaling.
  • Zeg in gedachten je affirmatie op en probeer tegelijkertijd te visualiseren wat je zegt.
  • Is jouw affirmatie ‘Ik sta elke dag met een grote glimlach op’? Zie jezelf dan ook met een grote glimlach in de ochtend. Zie voor je hoe je wakker wordt en vrolijk je bed uitstapt.
  • Uiteindelijk voel je die positiviteit.

  Affirmaties schrijven of zeggen?

  Er zijn verschillende manieren om met affirmaties bezig te zijn. In het voorbeeld hierboven over affirmaties tijdens een meditatie en visualisatie, gebruik je affirmaties in gedachten. Maar je kunt affirmaties ook:

  • Opschrijven
  • Hardop voorlezen
  • In gedachten opnoemen

  Doe wat het beste voelt voor jou! Alle drie de methoden kunnen effect hebben. Als je affirmaties leest en opnoemt, dan luistert je onderbewustzijn hiernaar. En als je affirmaties schrijft, prent je dit in je hersenen in.

  Moet je positieve affirmaties hardop zeggen?

  Je hoeft affirmaties niet per se hardop te zeggen, maar het kan wel. Het is belangrijk dat je – welke methode je ook kiest – dit met volledige bewustzijn doet. Het helpt niet als je jouw affirmaties leest en niet echt nadenkt bij wat je aan het lezen bent.

  Zelf stellen wij voor om de affirmaties die je zelf opstelt eerst op te schrijven en vervolgens hardop of in gedachten voor te lezen. Zo combineer je alle technieken en maak je de affirmaties extra krachtig. Doe het met passie en gevoel, en gebruik je lichaam erbij.

  Je kunt hierbij kijken naar jezelf in de spiegel. Dit wordt ook wel mirror work genoemd, een term die is bedacht door Louise Hay. De spiegel geeft je namelijk direct terug welke gevoelens je over jezelf hebt en hoe je naar jezelf kijkt. Of je nog weerstand ervaart terwijl je de affirmaties uitspreekt of dat het juist flowt. Hiermee word je een stuk bewuster van de woorden die je gebruikt en de dingen die je (onbewust) tegen jezelf zegt.

  De voordelen van luisteren naar affirmaties

  Een andere krachtige manier om affirmaties te gebruiken is door ernaar te luisteren. Ga er bijvoorbeeld ’s ochtends goed voor zitten. Doe je koptelefoon op of gebruik een speaker, zet affirmaties aan en herhaal ze hardop. Laat ze echt binnenkomen! Of luister ’s avonds naar positieve affirmaties, zodat je je in de ochtend beter voelt.

  Natuurlijk kun je gesproken affirmaties op elk moment van de dag gebruiken. Zet ze op als je een momentje pauze neemt van je werk, onder de douche staat of in de auto zit.

  Volgens een studie van the Society for Personality and Social Psychology helpt het luisteren naar affirmaties om stress te verminderen, je bewust te worden van je dagelijkse gedachten en je eigenwaarde te vergroten. Het luisteren naar affirmaties en er bewust voor kiezen om te geloven in deze affirmaties, gaat jouw leven positief veranderen.

  Affirmaties app: gesproken affirmaties met een krachtige beat

  Zoek je naar een affirmaties app om dagelijks bezig te zijn met affirmaties? Meditation Moments is een affirmaties app die affirmaties op een krachtige manier heeft gecombineerd met muziek.

  In de app staan onder andere tracks met affirmaties over loslaten, zelfvertrouwen, creatie, compassie en overvloed. In deze tracks zijn gesproken affirmaties gecombineerd met een fijne beat, zodat ze extra krachtig bij je binnenkomen. Je kunt ze ook erg goed gebruiken om op te dansen of tijdens het sporten.

  De tracks kun je beluisteren vanaf 4 tot 13 minuten, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Zo kun je gemakkelijk bezig zijn met affirmaties, ook als je minder tijd hebt.

  Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
  Strat gratis proefperiode

  Hoe vaak moet je affirmaties herhalen?

  Uiteindelijk wil je de affirmaties helemaal tot in je zenuwstelsel conditioneren, zodat ze een onderdeel van je worden. Dit doe je door veel herhaling te gebruiken.

  Herhaal, herhaal, herhaal. En dus niet door – als een soort verplichte schoolopdracht – je rijtje affirmaties op te noemen, zonder gevoel. Maak er in plaats daarvan echt een moment van!

  Het luisteren naar en gebruiken van affirmaties vereist regelmatige oefening om jouw manier van denken en handelen te veranderen. Maar het kan, absoluut!

  Zet dus regelmatig je koptelefoon op om een paar minuten naar krachtige affirmaties te luisteren, hang een post-it op de badkamerspiegel of stel op je mobiel een handige reminder in. Op een gegeven moment zul je merken dat het vrijwel vanzelf gaat.

  Deel artikel

  MeditationMoments
  Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


  Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis