Affirmaties voor dankbaarheid: verander je leven met dankbaarheid

Affirmaties voor dankbaarheid: verander je leven met dankbaarheid

1 maart 2021
Bewerkt op 3 juli 2024
affirmaties dankbaarheid

Waar ben jij dankbaar voor vandaag? Elke dag zijn er dingen om dankbaar voor te zijn. Als je er een gewoonte van maakt om deze dingen ook echt te zien, heb je een krachtige tool in handen voor een overvloedig leven. Verander je gedachten en je leven zal veranderen. Affirmaties voor dankbaarheid gaan je hierbij helpen.

Waarom is dankbaarheid zo belangrijk?

In 1998 riep de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie, op om niet zo zeer onderzoek te doen naar psychische stoornissen, maar naar wat mensen echt gelukkig maakt.

Sindsdien zijn er heel veel verschillende onderzoeken gedaan naar geluk, waar dankbaarheid uitspringt als belangrijke factor. Dankbare mensen zijn over het algemeen gelukkiger, hebben positievere verwachtingen voor de toekomst en voelen zich tevredener dan mensen die niet dankbaar zijn.

Affirmaties dankbaarheid

De zon die onverwachts door de wolken heen breekt, een compliment krijgen, de geur van verse bloemen of een glas goede wijn ter afsluiting van de dag…

Als we niet oppassen, maken we onszelf zo druk dat we deze kleine, mooie momenten van alledag niet meer zien. We zitten vaak overal met onze gedachten, behalve bij het ‘nu’. Hierdoor zijn we geneigd snel te vergeten dat deze momenten er zijn.

We zitten met onze gedachten in het verleden of zijn bij de toekomst. We hebben spijt van gister of maken ons zorgen over morgen. En vanuit die positie is het moeilijk om in het ‘nu’ te zijn en dankbaarheid te voelen. Terwijl dankbaarheid de basis is voor een mooi en succesvol leven.

Veel mensen die succesvol zijn in wat ze doen zijn dankbaar. Zo heeft Oprah Winfrey jarenlang de kracht van dankbaar zijn bepleit en schreef ze zelfs tien jaar lang zonder overslaan elke dag in haar dankbaarheidsdagboek.

Hoeveel je ook verdient, in welke fase van je leven je ook zien, hoeveel mooie doelen je ook hebt bereikt, het is geen garantie voor een succesvol gevoel. Want elke nieuwe fase en elk niveau brengt ook nieuwe uitdagingen en moeilijkheden met zich mee.

Dankbaarheid is een garantie voor een succesvol gevoel. En als je je eenmaal dankbaar en succesvol voelt, dan verhoog je jouw energieniveau en staat van bewustzijn en daarmee jouw leven.

dankbaarheid

Wees je bewust van je gedachten

Dankbaarheid brengt je terug naar het ‘nu’. Dankbaarheid is namelijk altijd ‘nu’. Als je dankbaar bent en dit ook uit, kun je niet ontevreden zijn.

Gedachten kunnen namelijk maar op één punt gefocust zijn. Als je dankbaar bent, is er geen plaats voor ontevredenheid, boosheid of angst. Dankbaarheid is liefde en dat kan geen ontevredenheid zijn.

Elke dag zijn er dingen om dankbaar voor te zijn, hoe klein ook. Alleen al bewust worden van wat je hebt (zoveel meer dan de meeste mensen op deze planeet) zorgt ervoor dat je bijna niet níet dankbaar kunt zijn.

Ervaar je toch moeite met het voelen van dankbaarheid? Dan komt dat waarschijnlijk omdat je bezig bent met het verleden, pijn, jaloezie of met zorgen voor morgen. Maar hoe vaak herhaal je wat je ongelukkig maakt? Wat is je focus?

Je bent een magneet, wees je hier bewust van. Als je overheersende gedachten voortdurend gefocust zijn op ontevredenheid of wat je niet wilt, dan zul je nooit genoeg hebben. Maar focus je je op al het moois om je heen? Dan zul je ook mooie dingen aantrekken.

Waarom affirmaties voor dankbaarheid gebruiken?

Als je tevreden en happy bent hoef je jezelf er waarschijnlijk niet aan te herinneren. Dan voel je de dankbaarheid als een warme stroom door je lichaam gaan.

Maar juist op de momenten dat je je wat minder voelt kun je een extra portie dankbaarheid gebruiken. Dan is het fijn als je voor jezelf een manier hebt bedacht om je uit die negatieve staat van zijn te trekken.

Gelukkig kun je dankbaarheid oefenen. Affirmaties voor dankbaarheid kunnen je hierbij helpen. Deze krachtige en positieve zinnen brengen je brengen je direct in een hogere frequentie

Gebruik ze bijvoorbeeld elke avond voordat je gaat slapen. Probeer dit een week lang en kijk wat er gebeurt. Maak er een gewoonte van. Het helpt je om de dag met een goed gevoel af te sluiten en fijner te slapen. Als je met een positieve gedachte de dag afsluit, zul je ook met een positief gevoel slapen.

Krachtige affirmaties voor dankbaarheid

Dankbaarheid is heel erg krachtig. Als je namelijk dankbaarheid voelt, is er geen ruimte voor angst, negativiteit, woede of jaloezie. Probeer dagelijks bezig te zijn met dankbaarheid. Zie wat je op dit moment al hebt bereikt, welke fijne mensen je om je heen hebt, wat voor moois er om je heen is. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn.

  Bewuster leven

  En er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Daar kom je achter als je bewust met dankbaarheid bezig gaat zijn. Als je jezelf bewust maakt van de kleine momentjes, dan word je ook dankbaar voor de kleine dingen.

  Door dankbaar zijn te oefenen met behulp van affirmaties voor dankbaarheid ga je dus bewuster door het leven. Je let veel meer op de kleine, mooie dingen om je heen. Het is een goede manier om meer in het nu te leven en het laat je beseffen dat je eigenlijk heel weinig nodig hebt om gelukkig te zijn.

  Voorbeelden van affirmaties voor dankbaarheid:

  1.

  "Ik ben dankbaar voor alles wat ik ontvang."

  affirmatie dankbaarheid

  2.

  "Ik ben dankbaar dat ik leef."

  affirmatie dankbaarheid

  3.

  "Ik ben dankbaar voor mijn familie."

  Affirmatie dankbaarheid

  4.

  "Ik ben dankbaar voor de kleine dingen in het leven die me blij maken."

  Affirmatie dankbaarheid

  5.

  "Ik ben dankbaar voor mezelf."

  Affirmatie dankbaarheid
  Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
  Start gratis proefperiode
  Waarom is dankbaarheid belangrijk?

  Mensen die dankbaarheid beoefenen, zijn over het algemeen gelukkiger, hebben positievere verwachtingen voor de toekomst en voelen zich tevredener dan mensen die niet dankbaar zijn.

  Wat zijn goede affirmaties voor dankbaarheid?
  • Ik ben dankbaar voor alles wat ik ontvang.
  • Ik ben dankbaar dat ik leef.
  • Ik ben dankbaar voor mijn familie.
  • Ik ben dankbaar voor de kleine dingen in het leven die me blij maken.
  • Ik ben dankbaar voor mezelf.
  Deel artikel

  MeditationMoments
  Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


  Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis