Affirmaties in de ochtend: een krachtig begin van je dag

Affirmaties in de ochtend: een krachtig begin van je dag

30 januari 2021
Bewerkt op 29 maart 2024
ochtend affirmaties

Hoe ben jij vanmorgen opgestaan? Stond je met een glimlach op, blij om een nieuwe dag te starten? Of stond je gehaast op en maakte je je druk om alles wat je nog moest doen?

De eerste uren van de dag zijn cruciaal voor hoe je de rest van de dag ervaart. Als je jouw dag op een slechte manier begint, zul je nooit een goede dag hebben. Affirmaties in de ochtend vormen een geweldige manier om je dag fijn en positief te beginnen.

Dit houdt in dat je ochtend affirmaties gebruikt om je mind te shiften naar positiviteit, kracht, liefde, zelfvertrouwen of een andere state of mind die je helpt om je goed te voelen.

Direct starten met ochtend affirmaties?

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Start gratis proefperiode

Affirmaties

Alles wat we zeggen of denken is een affirmatie. Een affirmatie kan dus zowel positief als negatief zijn. Hoe vaak ben je je dag begonnen met een van de volgende affirmaties?

 • ‘Ik ben zo moe.’
 • ‘Ik heb nooit genoeg tijd.’
 • ‘Ik heb echt geen zin in deze dag.’
 • ‘Ik voel me niet goed.’
 • ‘Ik ben zo gehaast.’
 • ‘Ik moet nog zoveel doen.’

Waarschijnlijk gebruik je zulke ‘affirmaties’ niet eens bewust. Maar hoewel het vaak onbewuste gedachten zijn, kunnen ze net zo veel invloed hebben op je dag als bewust gekozen en positieve affirmaties.

Zulke affirmaties planten kleine zaadjes van positiviteit die je ondersteunen bij het creëren van zelfvertrouwen, innerlijke vreugde en liefde voor jezelf. En je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je hiermee jouw dag begint! Dus als je de negatieve gedachten in het rijtje hierboven verandert in:

 • ‘Ik voel je uitgerust en energie.’
 • ‘Ik heb alle tijd.’
 • ‘Dit wordt een heerlijke dag.’
 • ‘Ik voel me goed.’
 • ‘Ik voel me kalm en rustig.’
 • ‘Ik doe wat ik kan.’

Werken ochtend affirmaties?

Misschien vraag je jezelf nu af: hoe kan ik zeggen dat ik me uitgerust en energiek voel als ik in werkelijkheid gewoon erg moe ben?

Dit is een soort fake it till you make it. Hoe vaker je positieve gedachten, dus die positieve zaadjes plant, hoe meer invloed dit uiteindelijk op je dag gaat hebben. Als je iets maar vaak genoeg herhaalt, ga je er vanzelf in geloven. En als je ergens in gelooft, ga je er ook naar handelen. En dat bepaalt uiteindelijk hoe je dag – en je leven – verloopt.

Als je jouw dag daarnaast begint met affirmaties in de ochtend, train je jezelf om je dag te beginnen met positiviteit. Uiteindelijk wordt het een gewoonte, een gewenning. Het voelt dan heel natuurlijk om positief te denken in de ochtend. Kun je je voorstellen wat voor positieve effecten dit zal hebben?

Onderzoek naar affirmaties

Er kan van alles gebeuren op een dag. Ook minder leuke dingen! Ook als je een affirmaties in de ochtend gebruikt, kan het nog steeds gebeuren dat je de trein een keer mist, een deadline hebt of een negatieve opmerking krijgt.

Maar door positieve affirmaties in de ochtend ben je uiteindelijk beter in staat om hiermee om te gaan. Je wordt er minder gestrest, angstig of boos van, maar je kunt er beter mee dealen.

Onderzoek heeft aangetoond dat positieve affirmaties kunnen helpen om ons beter aan te passen aan verschillende omstandigheden. Ook is aangetoond dat positieve affirmaties de effecten van stress helpen verminderen.

Veel onderzoek naar affirmaties komt vanuit de self-affirmation theory (Steele, 1988). Deze theorie zegt dat affirmaties je kijk op het leven veranderen. Positieve affirmaties helpen om negatieve gedachten te verminderen en een optimistische mentaliteit aan te nemen.

Een krachtige ochtend met affirmaties

Affirmaties kun je natuurlijk op elk moment van de dag herhalen. Als je onder de douche staat, op de fiets zit of als je in bed ligt. Toch is het fijn om een vast moment van de dag in te plannen voor je affirmaties, zodat je er een gewoonte van kunt maken.

Ochtend affirmaties zijn een onwijs krachtige manier om je dag goed te beginnen. Het is krachtig om in de ochtend een goede intentie te zetten en te bepalen hoe je wil dat de rest van de dag verloopt.

We hebben ons allemaal weleens verslapen. Ineens schiet je wakker en besef je dat je door de wekker heen geslapen hebt. Je schiet in je kleren, pakt snel je tas en racet de deur uit. Je bent de dag met haast en stress begonnen, en dat merk je de rest van de dag. Ditzelfde effect, maar dan positief, heb je als je de dag begint met rust, stilte en positiviteit.

De ochtend is het moment van de dag waarop je nog even niet volledig aan staat. Je komt net uit een nacht slaap en de kans op afleiding is nog erg klein. Daarnaast heb je ’s ochtends nog veel energie en voldoende wilskracht, als je goed en genoeg geslapen hebt tenminste. De ochtend is dan ook het perfecte moment om te gebruiken voor affirmaties.

vrouw sterk

Ochtendroutine met affirmaties

Creëer een fijne ochtendroutine met affirmaties voor jezelf. Een ochtendroutine is een verzameling fijne gewoontes die je elke ochtend herhaalt, vaak in een vaste volgorde. Je kunt hiervoor een half uur of een uur eerder opstaan dan de tijd waarop je wekker normaal gesproken gaat, zodat je nog even tijd hebt voor jezelf. Dit is vooral fijn als je vaak gehaast aan de ochtend begint of kids hebt om voor te zorgen.

Schrijf alle stappen op die je kunt nemen om je ochtend krachtig, positief en blij te beginnen. Misschien vind je naast het gebruiken van ochtend affirmaties fijn om:

 • eerst nog even rustig in bed wakker te worden;
 • een boek te lezen;
 • lekker te mediteren;
 • een workout te doen;
 • in de natuur te wandelen;
 • of je gedachte op te schrijven.

Je kunt hier eigenlijk alles voor bedenken! Bedenk een volgorde die voor jou fijn voelt. Begin bijvoorbeeld na het opstaan met nog even luieren in bed, doe daarna wat yoga-oefeningen en sluit af met een meditatie en het luisteren naar affirmaties.

Hoe gebruik je ochtend affirmaties?

Als je de effecten van affirmaties wilt ervaren, dan zijn twee elementen belangrijk:

 • Affirmaties werken alleen als ze samengaan met actie. Je kunt affirmaties gebruiken om veranderen in je leven aan te brengen. Maar dit gaat alleen werken als je ook concrete stappen onderneemt. Het werkt niet om simpelweg je affirmatie te gebruiken, maar je moet in actie komen, succeservaringen opdoen en concrete stappen zetten. Een affirmatie per dag kan niet al je problemen wegnemen, maar kan je wel de juiste mindset geven om in actie te komen.
 • Affirmaties zijn extra krachtig als je ze vaak herhaalt. Als je positieve affirmaties gaat inzetten, wil uiteindelijk veranderingen ervaren in hoe je je gedraagt, hoe je denkt en hoe je je voelt. Affirmaties werken door op bewust en onbewust niveau en zijn extra krachtig als je je bewustzijn vergroot. Zorg dus dat de ochtend affirmaties die je gebruikt diep bij je binnenkomen. Lees ze niet zomaar voor, maar vóel ze ook echt. De gesproken affirmaties in de Meditation Moments app kunnen je hier goed bij helpen. Deze affirmaties zijn gecombineerd met fijne muziek (met een heerlijke beat), waardoor je hier helemaal in wordt meegezogen.

App voor affirmaties in de ochtend

Begin je ochtend goed met de affirmaties van Meditation Moments. In onze app staan affirmaties met een heerlijke beat eronder die je al in een paar minuten kunt beluisteren. Over onder andere creativiteit, liefde, vriendelijkheid, loslaten en zelfwaarde.

De tracks kun je beluisteren vanaf 4 tot 13 minuten, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Zo kun je gemakkelijk bezig zijn met affirmaties, ook als je minder tijd hebt.

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Start gratis proefperiode

Mirror Work

Koningin van de affirmaties was Louise Hay. Deze Amerikaanse schrijfster won bekendheid om haar boeken over positiviteit. Louise ontwikkelde een eigen methode waar affirmaties een belangrijk onderdeel van vormden. Volgens haar waren de krachtigste affirmaties die affirmaties die je hardop zegt terwijl je in de spiegel kijkt.

De spiegel geeft je namelijk direct terug welke gevoelens je over jezelf hebt en hoe je naar jezelf kijkt. Je kunt direct zien of je nog weerstand ervaart terwijl je de affirmaties uitspreekt of dat het juist flowt. Door mirror work word je een stuk bewuster van de woorden die je gebruikt en de dingen die je (onbewust) tegen jezelf zegt.

Het kan best moeilijk zijn om in de spiegel te kijken en met affirmaties tegen jezelf te praten. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal gaan. Je bouwt zelfvertrouwen op en je kunt bepaalde delen in je leven helen.

"How you start your day is often how you live your life."

Louise Hay
mirror work

Wat zijn goede ochtend affirmaties?

Als het om ochtend affirmaties gaat is er geen one size fits all. Kies bewust de affirmaties die bij je passen en waar je een gevoel bij hebt. Je kunt bestaande affirmaties dus prima omzetten in je eigen woorden.

Kies daarnaast ook bewust het soort affirmaties dat je wilt gebruiken. Wil je meer genieten van je dag? Meer energie hebben? Meer positiviteit ervaren? Pas daar dan de affirmaties op aan.

10 affirmaties voor in de ochtend

Begin je ochtend met de juiste intentie en focus en dit bepaalt de rest van je dag.

1.

"Ik ben energiek."

Affirmatie ochtend

2.

"Ik ben zo dankbaar dat ik leef."

Affirmatie ochtend

3.

"Ik ben de baas over mijn leven."

Affirmatie ochtend

4.

"Ik ben zo krachtig."

Affirmatie ochtend

5.

"Deze nieuwe dag zit vol mogelijkheden."

Affirmatie ochtend

6.

"Elke dag ben ik beter dan voorheen."

Affirmatie ochtend

7.

"Mijn lichaam is uitgerust en sterk."

Affirmatie ochtend

8.

"Ik ben gelukkig en gezond."

Affirmatie ochtend

9.

"Vandaag creëer ik een prachtige nieuwe dag."

Affirmatie ochtend

10.

"Ik geloof in de goede dingen die op mijn pad komen."

Affirmatie ochtend
Hoe kun je je ochtend positief beginnen?

Je kunt ochtend affirmaties gebruiken om je geest te shiften naar positiviteit, kracht, liefde, zelfvertrouwen of een andere staat die je helpt om je goed te voelen.

Wat is een goede ochtendroutine?

Een ochtendroutine is een verzameling fijne gewoontes die je elke ochtend herhaalt, vaak in een vaste volgorde. Een krachtige oefening die je kunt doen in de ochtend is het uitspreken van affirmaties. Door je dag te beginnen met positieve affirmaties, breng je meer positiviteit mee in je dag.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis