Bewegen naar innerlijke rust: de kracht van actieve meditatie

Bewegen naar innerlijke rust: de kracht van actieve meditatie

18 februari 2023
Bewerkt op 27 september 2023
actieve meditatie

Bij het woord meditatie denk je waarschijnlijk aan iemand die stil zit op een kussentje. Maar wist je dat er ook manieren zijn om te mediteren waarbij je niet stil hoeft te zitten? Actieve meditatie laat je een meditatieve staat bereiken terwijl je beweegt.

Wat is actieve meditatie?

Actieve meditatie is niet alleen geschikt voor degenen die een druk leven leiden of niet stil kunnen zitten. Iedereen kan baat hebben bij actieve meditatie. Het laat je focussen op de activiteit die je aan het doen bent, waardoor je meer mindfulness in je dag brengt.

Je vraagt je misschien af hoe actieve meditatie verschilt van de traditionele vorm van meditatie die je gewend bent. Bij traditionele meditatie ligt de aandacht op je geest. Je zit of ligt in een meditatiehouding en focust je bijvoorbeeld op je ademhaling, de emoties die je op dat moment voelt of een meditatie mantra. Actieve meditatie heeft een andere focus: namelijk het lichaam.

Actieve meditatie is bedoeld om uit je hoofd, terug in je lichaam te komen. Deze manier van mediteren leert je om op je intuïtie te vertrouwen. Want hoe je het ook bekijkt, we hebben allemaal een onderbuikgevoel. En 9 van de 10 keer had dit gevoel gelijk. Actieve meditatie helpt je om contact te maken met je lichaam, en zo je intuïtie te versterken. Deze vorm van meditatie is ook nog eens enorm helpend in de drukke samenleving waarin we leven.

De voordelen van actieve meditatie

Het grootste voordeel van dynamische meditatie is dat je in een meditatieve staat kunt komen, zonder stil te hoeven zitten. Maar dat is niet alles: het bewegen zelf zorgt ook voor enorm veel voordelen. Actieve meditatie kan spanning of stress in je lichaam oplossen door te schudden. En buiten fysieke spanning, kun je tijdens een dynamische meditatie ook je mentale zorgen van je afschudden.

Actieve meditatie helpt ook bij het verbeteren van je nachtrust. Doordat je spanning, stress en zorgen loslaat, val je makkelijker in slaap.

Hoe beoefen je actieve meditatie?

Er zijn ontzettend veel manieren om actief te mediteren. We beginnen met het geven van drie manieren, waarna je zelf kunt ontdekken wat werkt voor jou.

1. Flow

Flow is een inner work-out voor body & mind ontwikkeld door Cindy Koeman. Bij Flow maak je gebruik van al je zintuigen: beweging, dans, breathwork en visualisatie vormen de basis van een Flow-sessie. De combinatie van deze elementen zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en in je lichaam zakt. Na zo’n sessie voel je je meer verbonden, ontspannen, rustig of juist energiek – afhankelijk van de soort sessie die je hebt gevolgd.

Het geheim van Flow is dat de bewegingen ervoor zorgen dat je in het hier en nu bent. Het is haast onmogelijk om aan je to-do lijst van morgen te denken als je je lichaam aan het bewegen of schudden bent. Een Flow-sessie vraagt je ook om naar je lichaam te luisteren – zonder afleidingen van buitenaf. Sta stil bij hoe je lichaam voelt en neem de tijd om de signalen die je lichaam geeft waar te nemen.

Flow mockup

Wil je zelf een Flow-sessie ervaren? In de Meditation Moments app vind je verschillende sessies, gegeven door Cindy Koeman. Geef jezelf zachte liefde en aandacht met de sessie Liefdevol Flow-ritueel of schud de spanning uit je lijf met de sessie Flow voor het loslaten van spanning. Er zijn verschillende lessen waaruit je kan kiezen. Ontdek vooral wat jouw lichaam fijn vindt.

2. Wandelen

Dat wat een normale activiteit in actieve meditatie verandert is mindfulness. Dus hoe kun je mindfulness beoefenen? Je bent mindful als je bewust in het hier en nu aanwezig bent. En dit kun je eigenlijk op ieder moment oefenen. Als je wandelt, eet of in de rij staat voor de kassa.

We zijn allemaal druk – wat wandelen de perfecte manier maakt om actief te mediteren. Wat voel, hoor, ruik en zie je tijdens het wandelen? Focus je op één specifiek zintuig, en daarna op de volgende. Ga zo al je zintuigen af. Op deze manier maak je van jouw wandeling een ervaring voor je hele lichaam.

We begrijpen dat je gedachten af kunnen dwalen. In dit geval kan het fijn zijn om naar een geleide meditatie te luisteren tijdens het wandelen. In de Meditation Moments app vind je geleide wandelmeditaties (categorie Wandelen) die je bewust stil laten staan bij al het moois om je heen.

3. Doucheritueel

Waarom maak je van je dagelijkse douchebeurt geen meditatiemomentje? Als je in de ochtend doucht, is dit de perfecte manier om je dag te kickstarten. En als je iemand bent die liever in de avond doucht, kun je deze tijd gebruiken om je zorgen van de dag los te laten. Haal een paar keer diep adem en visualiseer hoe het warme water al je zorgen van je afspoelt.

Gebruik tijdens het douchen al je zintuigen. Voel het warme water op je huid, hoor de druppels en ruik de geur van je shampoo en conditioner. Misschien visualiseer je jezelf wel op een tropisch strand zodra je de geur van kokos en mandarijn ruikt. Gebruik dit moment om opnieuw in contact te komen met je eigen lichaam.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Natuurlijk zijn er nog veel manieren om actief te mediteren. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Het gaat erom dat je momenten vindt gedurende de dag waarop je bewuster in het hier en nu kunt zijn – zonder stil te hoeven zitten op een kussentje.

Wat is actieve meditatie?

Actieve meditatie laat je een meditatieve staat bereiken terwijl je beweegt. Terwijl bij traditionele meditatie de aandacht ligt op je geest, focus je tijdens actieve meditatie op je lichaam. Hierdoor breng je meer mindfulness in je dag.

Hoe kan ik actieve meditatie in mijn dag integreren?

Er zijn ontzettend veel manieren om actief te mediteren. Hier zijn drie opties:

  1. Flow
  2. Wandelen
  3. Doucheritueel
Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis