Wat vind ik leuk? 5 stappen naar een gelukkiger dagelijks leven

Wat vind ik leuk? 5 stappen naar een gelukkiger dagelijks leven

15 februari 2024
Bewerkt op 3 juli 2024
wat vind ik leuk

We willen allemaal een blij en gelukkig leven. Maar het is niet altijd makkelijk om erachter te komen waar jouw geluk ligt. Misschien weet je simpelweg niet wat je leuk vindt of heb je nog nooit de tijd genomen om hier diep over na te denken. Heb je jezelf weleens de vraag gesteld: ‘wat vind ik leuk?’ Dan is dit artikel een goed beginpunt. We gaan samen op zoek naar waar jij blij van wordt en hoe je dagelijks meer vreugde kunt ervaren.

Hoe kom ik erachter wat ik leuk vind? Leer om meer geluk te ervaren in je dagelijks leven

Misschien verklappen je interesses of instincten wat je leuk vindt. Of misschien helpen spiritualiteit of advies van anderen je jouw weg te vinden. Maar je kunt ook zelf op onderzoek gaan als je niet weet wat je leuk vindt. En dat is precies wat we hier samen gaan doen. In dit artikel zullen we uitzoeken wat belangrijk voor je is en hoe je een leven kunt creëren dat je blij en gelukkig maakt. Zorg ervoor dat je pen en papier bij de hand hebt, zodat je aantekeningen kunt maken.

We beginnen met het nu, omdat dat precies is waar je nu bent. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

 • Wat was het hoogtepunt van mijn dag gisteren? Zelfs kleine dagelijkse momenten kunnen ons laten zien wat belangrijk is.
 • Waar word ik blij van? Denk na over hoe je nu al plezier aan je leven toevoegt.
 • Welke activiteiten laten me goed voelen? Wanneer voel je je productief, ontspannen of sterk?
 • Waar kijk ik vandaag naar uit? Waar we naar uitkijken onthult wat ons vreugde brengt, groot of klein.

1. Wakker je innerlijke vuur aan

We hebben allemaal een vuurtje dat in ons brandt. Onze favoriete hobby’s, plaatsen en activiteiten zijn het hout dat het vuur brandend houdt. Maar onze ‘passies’ zijn de brandstof die deze vlam ontsteekt.

Jouw passie is de plotselinge hitte die je van binnen voelt als je over een onderwerp praat waar je om geeft. De rush die je krijgt als je het gevoel hebt dat je uren over een bepaald onderwerp kunt praten. Of dat blije vonkje dat door je heen gaat als je een prestatie noemt waar je trots op bent.

Dit zijn de momenten waarop je passies worden onthuld. En wanneer je je opnieuw verbindt met die passies, kun je de hitte gebruiken om verder te komen in het leven. De volgende vragen helpen je om dit innerlijke vuur te herontdekken.

 • Waar ben ik trots op? Sta stil bij de acties of prestaties die je trots laten voelen.
 • Over welk onderwerp kan ik uren praten? Dit ontsteekt jouw vuur.
 • Hoe kan ik meer betrokken raken bij dit onderwerp? Om meer vervulling en vreugde in je dagelijkse leven te ervaren.

2. Gebruik je persoonlijke waarden als gps

Een gelukkig en vervullend leven kan voor sommigen een ver-van-hun-bedshow lijken. Toch is dit leven dichterbij dan we soms denken. We hebben namelijk een intern gps om ons hierheen te leiden: onze persoonlijke waarden.

Waarden zijn de ideeën en regels die belangrijk voor je zijn. Ze laten een beslissing eerlijk voelen, een activiteit plezierig of een actie authentiek. En zelfs als je het niet realiseert, neem je iedere dag beslissingen op basis van jouw eigen waarden. Of je nu een nieuwe baan kiest, wel of niet op date gaat of moet kiezen welk gerecht je in de avond gaat koken. Als een beslissing of actie stressvol of verkeerd voelt, is het meestal omdat het niet in harmonie is met waar je in gelooft.

Het goede nieuws is dat zodra je weet wat je persoonlijke waarden zijn, je betere beslissingen kunt nemen voor je eigen geluk. Dus laten we erin duiken en nadenken over welke waarden onze acties aansturen.

 • Wie is een rolmodel voor mij? Iemand dichtbij of een beroemd figuur die je nog nooit hebt ontmoet.
 • Welke kwaliteiten bewonder ik het meeste aan diegene? Kwaliteiten die je bewondert kunnen wijzen op wat je zelf waardeert.
 • Wat is een belangrijke ervaring die ik heb gehad in mijn leven? Deze momenten kunnen je vertellen wat echt belangrijk voor je is.
 • Wat frustreerde me of maakte me onlangs boos? Het is belangrijk om te weten wat je wel of juist niet leuk vindt.
 • Wat is het beste advies dat ik ooit heb gekregen? Advies dat je ter harte hebt genomen of waar je naar hebt geleefd.

3. Vind het kruispunt tussen wat en waarom

Het hebben van een doel in het leven kan ook bijdragen aan hoe blij en gelukkig je je voelt. Je kunt jouw levensdoel zien als het kruispunt waar wat je doet samenkomt met waarom je het doet. En als je zowel een wat als een waarom kunt vinden, dan is het moeilijk om verdwaald te raken op weg naar een vervullend leven. Vergis je niet: het hebben van een doel hoeft niet impactvol te zijn op grote schaal. Het hebben van een levensdoel kan zo groot zijn als de wereld redden of zo klein als het aardig zijn tegen je medemens.

Tot nu toe heb je nagedacht over onderwerpen en gewoonten die belangrijk voor je zijn. Deze hobby’s en passies zijn allemaal indicatoren voor hoe je jouw doel in het leven kunt vinden. De volgende vragen helpen je om jouw doel nog beter in kaart te brengen:

 • Hoe maak ik momenteel tijd vrij voor wat ik liefheb? Op welke momenten besteed je aandacht aan je passies, favoriete activiteiten en hobby’s?
 • Hoe kan ik meer vrije tijd vullen met wat belangrijk voor me is? Als je persoonlijke leven is gevuld met de dingen die je leuk vindt, wordt je leven vanzelf vreugdevoller.
 • Welke passies zouden deel kunnen uitmaken van mijn professionele leven? Overweeg of er manieren zijn om meer van de dingen te doen die je leuk vindt.
 • Hoe kan ik mijn passies in mijn professionele leven integreren? Een betekenisvol professioneel leven is als je van je passie je werk kunt maken. Als dit te groot voelt, stel jezelf dan de vraag: waar word ik blij van in mijn werk?

4. Creëer je droomleven

Iedereen heeft een droom. Het is tijd om te fantaseren over de fantastische toekomst waar je aan denkt als je aan het dagdromen bent. Die dromerige vakantiebestemming die je al je hele leven wilt bezoeken. Het type carrière dat je altijd al hebt willen proberen. Of die droomplek waar je wel zou willen wonen. Deze dromen vertegenwoordigen vaak iets waar we diep van binnen naar verlangen. Dus het bereiken of zelfs het nastreven ervan kan een van de meest bevredigende ervaringen van ons leven zijn.

Natuurlijk ben jij de enige die weet welke dromen of doelen de moeite waard zijn om na te jagen. Maar als je niet de tijd neemt om te realiseren wat deze doelen zijn en ze op te schrijven, zul je nooit echt weten wat er mogelijk is:

 • Welke vaardigheden of kennis wil ik graag hebben? Denk aan kennis die je graag zou willen hebben of een huidige vaardigheid die je wilt verbeteren.
 • Welke middelen kunnen me helpen deze doelen te bereiken? Elk ver doel is benaderbaar via kleinere stappen.
 • Van welke professionele ervaring droom ik? Het kan zo specifiek zijn als een bepaalde functie of zo algemeen als een soort beroep.
 • Van welke persoonlijke ervaring droom ik? Probeer ten minste 10 dingen op te schrijven die je zou willen proberen of ervaren.
 • Welke obstakels staan in de weg om deze dromen te bereiken? Je kunt uitdagingen alleen overwinnen als je ze eerst erkent.
 • Hoe kunnen deze obstakels worden overwonnen? Je kunt zo creatief zijn als je wilt in hoe je je eigen verhaal schrijft.

5. Visualiseer je toekomstige zelf

Nu je weet hoe je droomleven eruitziet, is het tijd om je toekomstige zelf te bezoeken. Sluit je ogen en stel jezelf voor in de toekomst. Er is geen goed of fout en er zijn geen limieten.

Heb je een beeld in gedachten? Hoe ver vooruit in de toekomst ging je geest? Misschien 5, 10 of 15 jaar? Waar bevindt je toekomstige zelf zich? Is hij of zij thuis, op het werk of in de natuur? Hoe voel je je in de toekomst? En wat doe je daar? Schrijf nu de antwoorden op de volgende vragen voor jezelf op:

 • Als ik aan mijn toekomstige zelf denk, hoe zie ik er dan uit? Beschrijf hoe je eruitziet, hoe je je voelt en de omgeving waar je je bevindt.
 • Wat ben ik aan het doen? Alles is mogelijk.
 • Hoe vul ik mijn dagen in? Stel je je dagelijkse routines voor.
 • Hoe voel ik me? Sta niet alleen stil bij het leven dat je leeft, maar ook hoe je je voelt.
 • Wat maakt me gelukkig? Denk na over hoe je passies en waarden een rol spelen in je leven.

Lees ook: Hoe ontdek je waar je écht gelukkig van wordt?

Na het beantwoorden van alle vragen, heb je opnieuw verbinding gemaakt met wat voor jou belangrijk is, je persoonlijke waarden duidelijk gemaakt en je droomleven voor de geest gehaald.

Maar hoe zorg je dat jouw droomleven werkelijkheid wordt? Elk doel dat je voor jezelf stelt – hoe groot of klein ook – kan worden opgedeeld in kleinere stappen in de juiste richting. Al jouw passies en geluksmomentjes kunnen een centraal onderdeel van je leven worden door ze langzaam in je dagelijkse routine te integreren. En als je jezelf toestaat om hierdoor geleid te worden, wordt je leven vanzelf leuker en zinvoller.

leef je droom meditatie

Probeer deze geleide meditatie

Weten wat je gelukkig maakt is belangrijk voor een succesvol leven. De meditaties uit de Meditation Moments app helpen je bij het creëren van jouw mooiste leven. Probeer de meditatie Leef je droom nu gratis.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Hoe kan ik dagelijks meer geluk ervaren?
 1. Wakker je innerlijke vuur aan
 2. Gebruik je persoonlijke waarden als gps
 3. Vind het kruispunt tussen wat en waarom
 4. Creëer je droomleven
 5. Visualiseer je toekomst
Hoe kom ik erachter wat ik leuk vind?

Misschien verklappen je interesses of instincten wat je leuk vindt. Of misschien helpen spiritualiteit of advies van anderen je jouw weg te vinden. Maar je kunt ook zelf op onderzoek gaan als je niet weet wat je leuk vindt. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat was het hoogtepunt van mijn dag gisteren?
 • Wat doe ik voor de lol?
 • Welke activiteiten laten me goed voelen?
 • Waar kijk ik vandaag naar uit?
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis